Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Brexit: Μια ανάσα από την ιστορική συμφωνία!

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Μόνο… οι λεπτομέρειες απομένουν για να ανακοινωθεί επισήμως η συμφωνία για το Brexit.
Η ΕΕ φαίνεται να είναι έτοιμη και να περιμένει το… OK του Μπόρις Τζόνσον.
Τι προβλέπεται για τελωνειακούς ελέγχους και για Βόρεια Ιρλανδία. Το καθεστώς του ΦΠΑ και τα… μικρά πριν την ιστορική συμφωνία.

Ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από το… πολύμηνο θρίλερ με το Brexit, όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr από νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 16.10.2019.

“Σχεδόν έτοιμο το Brexit”!

Μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε. Και αναμένει μια “συνολική υποστήριξη” από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Αυτό προκύπτει από με ευρωπαϊκές πηγές, με τις εξελίξεις να δείχνουν πως βρισκόμαστε μια ανάσα από την συμφωνία που μετατράπηκε στο μεγαλύτερο -σε διάρκεια αλλά και εντάσεις- ευρωπαϊκό θρίλερ των τελευταίων ετών.

Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια“, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ.

“Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μακρόν για τον Brexit

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

«Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Άγγελα Μέρκελ.

Νωρίτερα ο Τζόνσον… σχεδόν το αποκάλυψε

Λίγο πιο νωρίς και μιλώντας στους κορυφαίους υπουργούς του ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι υπάρχει πιθανότητα επίτευξης μιας νέας συμφωνίας για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η συμφωνία δεν έχει ακόμη επιτευχθεί, όπως δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός του.

Σημείωσε είπε ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που εκκρεμούν προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία για το Brexit, και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας.

“Ο πρωθυπουργός έκανε μια ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο σε σχέση με την πρόοδο στις εν εξελίξει συνομιλίες για το Brexit, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα να εξασφαλιστεί μια καλή συμφωνία αλλά ακόμη δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο και ότι παραμένουν θέματα που εκκρεμούν”, είπε ο εκπρόσωπος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

 «Όλα ξεκάθαρα σε λίγες ώρες», είπε ο Τουσκ

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

“Οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία”, δήλωσε ο Τουσκ στους πολωνούς δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις