Παρασκευή, 10 Μαΐ
18oC Αθήνα

Brexit: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Brexit: Παράταση έως τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι
Φωτογραφία Reuters

Ακόμη ένα αίτημα για παράταση του Brexit κατέθεσε η Τερέζα Μέι. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας ζητά η παράταση στην έξοδο της χώρας της από την Ε.Ε. έως τις 30 Ιουνίου.

Με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τραμπ, η Τερέζα Μέι ζήτησε παράταση στο Brexit έως τις 30 Ιουνίου, ώστε να μπορέσουν (επιτέλους) οι Βρετανοί βουλευτές, που είναι διχασμένοι, να καταλήξουν σε συμφωνία αποχώρησης.

Στην επιστολή της, η Τερέζα Μέι ενημερώνει ότι η Βρετανία ζητεί παράταση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, που αφορά την αποχώρηση ενός κράτους μέλους από την ΕΕ, και προτείνει η παράταση αυτή να “τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019“.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας διευκρίνισε ότι αν μια συμφωνία επιτευχθεί πριν από την ημερομηνία αυτή, τότε η Βρετανία προτείνει η παράταση να τερματιστεί νωρίτερα.

Η κυβέρνηση θα θελήσει να συμφωνήσει σε ένα χρονοδιάγραμμα για την επικύρωση που θα επιτρέψει στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ πριν από τις 23 Μαΐου (σ.σ. ημερομηνία ευρωεκλογών) και συνεπώς να ακυρώσει τις ευρωεκλογές, αλλά θα συνεχίσει τις προετοιμασίες με υπευθυνότητα για να διεξαγάγει τις εκλογές, αν αυτό δεν αποδειχθεί εφικτό“, αναφέρει η Μέι στην επιστολή.

Η επιστολή της Τερέζα Μέι στον Ντόναλντ Τουσκ – Φωτογραφία Reuters

Τουσκ: Πάρτε έναν… χρόνο

Μπορεί η Τερέζα Μέι να ζητά παράταση του Brexit κατά μερικούς μήνες αλλά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εμφανίζεται… γαλαντόμος. Και σύμφωνα με το BBC ετοιμάζεται να της προσφέρει παράταση ενός χρόνου.

Ανώτερη ευρωπαϊκή πηγή, την οποία επικαλείται το BBC, ανέφερε ότι ο Τουσκ σκοπεύει να προτείνει στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit.

Βάσει του σχεδίου του Τουσκ, η Βρετανία θα μπορεί να αποχωρήσει από την ΕΕ νωρίτερα από τους 12 μήνες, αν το κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει δεκτό και από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι συναντώνται στις 10 Απριλίου για να συζητήσουν το θέμα του Brexit.

Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ να καθυστερήσει το Brexit για έναν χρόνο επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει και την 1η Ιουλίου, εφόσον το κοινοβούλιό του έχει επικυρώσει μέχρι τότε τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ, δήλωσε σήμερα ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να συμβιβαστεί η πρόταση του Τουσκ με το αίτημα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για μια δεύτερη αναβολή του Brexit μόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019, η πηγή δήλωσε: «Η ευέλικτη παράταση επιτρέπει και την αποχώρηση από την ΕΕ την 1η Ιουλίου. Απλώς θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τότε την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Η ιδέα του Τουσκ για «flextension» (σ.σ. flexible extension), μια «ευέλικτη παράταση» της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επιτρέπει τη συντόμευση της περιόδου, αν η Βουλή των Κοινοτήτων υιοθετήσει τη συμφωνία εξόδου που προτείνει η Μέι πριν εξαντληθεί η διάρκεια της παράτασης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις