Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Brexit: Θρίλερ ξανά! “Δεν περιμένουμε συμφωνία απόψε”!

Brexit
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το… γεφύρι της Άρτας! Τι κι αν οι πληροφορίες νωρίτερα έκαναν λόγο για “λευκό καπνό” απόψε, Τετάρτη 16.10.2019; Πλέον, όλα δείχνουν νέα παράταση στο θρίλερ.

Μια ανάσα από την ιστορική συμφωνία” ανέφεραν νωρίτερα τόσο ευρωπαϊκές πηγές, όσο και διεθνή ΜΜΕ για το Brexit.

Τι μ’ αυτό όμως; Brexit είναι αυτό και πλέον έχει γίνει συνώνυμο της… καθυστέρησης. Έτσι, οι νεότερες πληροφορίες που μεταδίδονται από το BBC αναφέρουν πως τουλάχιστον απόψε, Τετάρτη 16.10.2019, συμφωνία δεν φαίνεται πιθανό να υπάρξει.

Κυβερνητική πηγή που επικαλείται το BBC, αναφέρει πως “δεν θα υπάρξει συμφωνία απόψε”, την ώρα που οι αξιωματούχοι κι από τις δύο πλευρές εργάζονται για τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας στις Βρυξέλλες.

Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ήλπιζαν να έχουν βρει κοινό τόπο πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης, ενώ πια η Laura Kuenssberg του BBC λέει πως πλέον δεν είναι καν ξεκάθαρο αν θα υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα!

Η ίδια δημοσιογράφος τονίζει πως τα ζητήματα μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και της Ιρλανδίας “πάνω – κάτω λύθηκαν” ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές το κατά πόσο το DUP, η στήριξη του οποίου είναι ζωτικής σημασίας για την επικύρωση της συμφωνίας, δίνει το πράσινο φως.

Παράταση, λοιπόν και όπως όλα δείχνουν… ολονύχτιο θρίλερ!

Νωρίτερα… όλα έδειχναν συμφωνία!

Μια προσωρινή τεχνική συμφωνία για το Brexit μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε. Και αναμένει μια “συνολική υποστήριξη” από την κυβέρνηση στο Λονδίνο.

Αυτό προέκυπτε νωρίτερα σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, με τις εξελίξεις να δείχνουν πως ήμασταν μια ανάσα από την συμφωνία που μετατράπηκε στο μεγαλύτερο -σε διάρκεια αλλά και εντάσεις- ευρωπαϊκό θρίλερ των τελευταίων ετών.

Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια“, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ

“Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα”, πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Μακρόν για τον Brexit

Εν τω μεταξύ, ακόμα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως Λονδίνο και Βρυξέλλες μπορεί να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εντός των επόμενων ωρών και πως αυτή μπορεί να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής την Παρασκευή.

«Συμφωνώ με όσα είπε η Γερμανίδα καγκελάριος για το Brexit, και εκφράζω την ελπίδα μας, την πρόθεση μας να είμαστε σε θέση να εγκρίνουμε μια συμφωνία, που ελπίζω ότι μπορεί να βρεθεί εντός των επόμενων ωρών. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι ακούμε σήμερα είναι θετικό», δήλωσε ο Μακρόν σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Άγγελα Μέρκελ.

Όλα δείχνουν, ωστόσο, ότι η συμφωνία κάπου… κόλλησε.

Με πληροφορίες από: bbc.com.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις