Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Covid-19: Στο έλεος του Θεού με το στιγματισμένο πλοίο Westerdam!

Covid-19
Φωτογραφία: Reuters

Η Άντζελ Τζόουνς βρισκόταν μέχρι πρότινος σε μια κρουαζιέρα… χωρίς προορισμό. Για σχεδόν δύο εβδομάδες, η σύμβουλος επιχειρήσεων από την αμερικανική πολιτεία της Τζόρτζια βρίσκεται στη θάλασσα στο MS Westerdam, ένα πλοίο με υγιείς επιβάτες το οποίο έχουν αρνηθεί να δεχθούν η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, το Γκουάμ και οι Φιλιππίνες καθώς υπάρχουν φόβοι ότι κάποιος στο κρουαζιερόπλοιο μπορεί να έχει προσβληθεί από τον ιό Covid-19. Τον… κοροναϊό δηλαδή, ο οποίος χθες μετονομάστηκε έτσι σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΠΟΥ.

Covid-19

Και λέμε μέχρι πρότινος, διότι πλέον (επιτέλους) η Καμπότζη έδωσε το “πράσινο φως” για να ελλιμενιστεί το πλοίο…

Πιο συγκεκριμένα, το MS Westerdam, με 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, θα ελλιμενιστεί αύριο στο λιμάνι της Καμπότζης Σιχανούκβιλ, σύμφωνα με την εταιρία.

Άκυρο… και η Ταϊλάνδη λόγω Covid-19

Η τελευταία χώρα που αρνήθηκε να δεχθεί το πλοίο, που έχει 1.455 επιβάτες και 802 μέλη πληρώματος, ήταν η Ταϊλάνδη, της οποίας ο υπουργός Υγείας αρνήθηκε δημοσίως να δώσει άδεια στο Westerdam να ελλιμενιστεί.

Click4more: «Μπάζουν νερά» οι έλεγχοι για τον κοροναϊό στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος – Καταγγελία για περιορισμένους ελέγχους

«Προσπαθούμε να διατηρούμε τις ελπίδες μας, διότι αυτό είναι όλο που έχουμε: να συνεχίσουμε να ελπίζουμε. Αλλά κάθε μέρα, αυτό γίνεται λίγο πιο δύσκολο όταν μας απορρίπτει η μία χώρα μετά την άλλη», δήλωσε η Τζόουνς μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος στο Reuters.

Όπως πολλοί πάνω στο πλοίο, η Τζόουνς επιβιβάστηκε στο Χονγκ Κονγκ για μια κρουαζιέρα στην περιοχή στις αρχές Φεβρουαρίου. Επρόκειτο να είναι μια κρουαζιέρα δύο εβδομάδων, αλλά καθώς το διάστημα αυτό παρήλθε αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν ανησυχίες για τις προμήθειες σε καύσιμα και τρόφιμα. Πολλοί από τους επιβάτες είναι μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να ξεμείνουν από φάρμακα.

Πώς… σκοτώνουν τον χρόνο τους στο πλοίο που στιγματίστηκε από τον Covid-19

«Ελπίζουμε ότι απλά κάποια χώρα θα μας δει ως…. ανθρώπους από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, που βρισκόμαστε κυριολεκτικά στο έλεός της για να μας επιτρέψει να γυρίσουμε σπίτι μας», δήλωσε η Τζόουνς.

Για σκοτώσουν τον χρόνο τους και να σπάσουν τη μονοτονία του να κοιτάζουν τον ωκεανό από τα παράθυρα του πλοίου, το πλήρωμα έχει οργανώσει δεκάδες δραστηριότητες να κρατήσει απασχολημένο τον κόσμο, όπως δήλωσαν στο Reuters τουρίστες που βρίσκονται στο κρουαζιερόπλοιο.

Στις πρώτες φωτογραφίες που εμφανίστηκαν σήμερα σε μέσα ενημέρωσης για τη ζωή επάνω στο πλοίο, κάποιοι φαίνονται να παίζουν σκάκι ή να φτιάχνουν παζλ, ενώ αναμένουν ενημέρωση για το πώς και πότε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν λεύκανση δοντιών, τουρνουά πόκερ, δοκιμές ουίσκι ακόμα και μια διάλεξη για τη σύγχρονη Κίνα, σύμφωνα με επιβάτες του πλοίου και αντίγραφο του προγράμματος των εκδηλώσεων που είδε το Reuters.

Covid-19 Covid-19 Covid-19

«Το πλήρωμα έχει προσπαθήσει να μας τονώσει το ηθικό αλλά πόσα επιτραπέζια παιχνίδια να παίξει κανείς;», δήλωσε η Τζόουνς. «Ρώτησα και άλλους και είπαν ότι κοιμούνται πολλές ώρες».

Covid-19 – “Άκυρο” και από την Μπανγκόκ

Οι επιβάτες που βρίσκονται στο πλοίο περνούν από τακτικούς ιατρικούς ελέγχους για τον Covid-19, σύμφωνα με την εταιρία διαχείρισης πλοίων Holland America, μονάδα της Carnival Corp που εδρεύει στο Μαϊάμι.

Δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του νέου ιού Covid-19 επάνω στο πλοίο

Αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερο φόβο είναι η συνεχιζόμενη καραντίνα στην Ιαπωνία του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, το οποίο διαχειρίζεται επίσης μια μονάδα της Carnival Corp. Συνολικά 175 από τους 3.700 ανθρώπους πάνω στο Diamond Princess έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο ιό.

«Είμαστε απομονωμένοι, βρισκόμαστε απομονωμένοι για δύο εβδομάδες και άρα όλες οι πιθανότητες είναι με το μέρος μας σε ό,τι αφορά τη μη εμφάνιση (κρουσμάτων)», δήλωσε η Τζόουνς.

Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), το Westerdam βρισκόταν σε απόσταση 280 χιλιομέτρων από τις ακτές της Ταϊλάνδης πλέοντας προς τη Μπανγκόκ, σύμφωνα με στοιχεία στην ιστοσελίδα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας Marine Traffic. Δεν ήταν ακόμα ξεκάθαρο εάν θα επιτραπεί στο πλοίο να ελλιμενιστεί εκεί. Κάποια στιγμή το σκάφος «Bhumibol Adulyadej» του πολεμικού ναυτικού της Ταϊλάνδης εθεάθη να συνοδεύει το Westerdam σε ύδατα ανοικτά της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με επιβάτες και το Marine Traffic, πριν τελικά ανακοινωθεί επισήμως πως δόθηκε η άδεια για ελλιμενισμό.

Στα όρια της υπομονής τους!

Η 20χρονη Μαρία Άνγκους, φοιτήτρια από τη Νέα Ζηλανδία που ταξιδεύει μαζί με τους γονείς της, δήλωσε ότι ο καπετάνιος ενημέρωσε τους επιβάτες σήμερα το πρωί ότι ζητούν βοήθεια από άλλες χώρες.

Click4More Τέλος στο θρίλερ με τον 33χρονο Κινέζο στο Αττικόν! Αρνητικό για κοροναϊό το ύποπτο κρούσμα

«Οι ανώτεροι αξιωματούχοι πολλών κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και της Ολλανδίας, παρακολουθούν στενά την κατάσταση στο Westerdam και αυτές οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε επαφή με τις αρχές της Ταϊλάνδης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να διασφαλίσουν ότι καλύπτονται όλες οι ανάγκες μας», είπε η Άνγκους ότι δήλωσε ο καπετάνιος του πλοίο, ο Βίνσεντ Σμιτ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Μπανγκόκ ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με την Άντζελ Τζόουνς, πάντως, η υπομονή κάποιων επιβατών αρχίζει να δοκιμάζεται, καθώς ορισμένοι διαπληκτίστηκαν έντονα προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε έναν από τους λίγους διαθέσιμους υπολογιστές και εκτυπωτές στο πλοίο για να κλείσουν αεροπορικά εισιτήρια προκειμένου να επιστρέψουν σπίτι τους.

«Δύσκολο να φανταστεί κανείς ανθρώπους μεγάλης ηλικίας να πιάνονται στα χέρια αλλά μαντέψτε τι έγινε», δήλωσε η Τζόουνς. «Είναι αστείο και λυπηρό την ίδια στιγμή».

Φωτογραφίες: Reuters.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις