Κόσμος

«Δεν θα κάτσω να με γα@@σει ο Μακρόν», είπε ο Γάλλος ΑΓΕΕΘΑ και παραιτήθηκε

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων Πιερ ντε Βιλιέ παραιτήθηκε σήμερα έπειτα από μια έντονη διαφωνία που είχε με τον πρόεδρο της χώρας Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε ανακοίνωσή του ο ντε Βιλιέ αναφέρει ότι υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος «την έκανε αποδεκτή». Εξηγεί ότι κατά την κρίση του «δεν είναι πλέον σε θέση να διασφαλίσει την διατήρηση του μοντέλου του στρατού στο οποίο πιστεύει ως εγγύηση της προστασίας της Γαλλίας και των Γάλλων, σήμερα και αύριο, και να υποστηρίξει τις φιλοδοξίες της χώρας μας» και πως «ανέλαβε τις ευθύνες του» υποβάλλοντας την παραίτησή του στον πρόεδρο.

Ο 60χρονος ντε Βιλιέ προσθέτει ότι προσπάθησε να διατηρήσει μια γαλλική αμυντική δύναμη με την ικανότητα να διεκπεραιώνει ένα όλο και δυσκολότερο έργο εντός των οικονομικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να την διατηρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη διαφωνία, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Μακρόν και ενώ η χώρα προετοιμαζόταν για τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης, στις 14 Ιουλίου, και την παρέλαση στην οποία επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ντε Βιλιέ εμφανίστηκε κεκλεισμένων των θυρών ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για να διαμαρτυρηθεί για τις περικοπές ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ στον αμυντικό προϋπολογισμό στις οποίες προχώρησε ο Μακρόν στο πλαίσιο των προσπαθειών του να ελέγξει τις κρατικές δαπάνες.
“Δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να με γ…κατ΄αυτόν τον τρόπο”, φέρεται να είπε ο ντε Βιλιέ, σύμφωνα με δύο κοινοβουλευτικές πηγές. “Μπορεί να είμαι χαζός, αλλά ξέρω πότε με εξαπατούν”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν είχε δημοσιοποιήσει την κόντρα τους. “Έχω δεσμευτεί, είμαι το αφεντικό σου”, είχε πει σε ομιλία του ενώπιον δεκάδων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του στρατού και των οικογενειών τους.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε Γαλλία και Ισπανία: Εικόνες καταστροφής σε Μπορντό και Μαδρίτη, πάνω από 950.000 στρέμματα έχουν καεί
Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είπε ότι η προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι «να σωθούν ζωές» και στη Γαλλία, περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
Φωτιά
Σαουδική Αραβία: Στόχος των επιθέσεων των Χούθι οι εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στην Ερυθρά Θάλασσα
Ο δίαυλος της Ερυθράς Θάλασσας είναι πλέον ζωτικής συμμαχίας για το Ριάντ μετά το αποκλεισμό από την Τεχεράνη των Στενών του Ορμούζ στην ανατολική πλευρά της αραβικής χερσονήσου
Στήλη καπνού υψώνεται, καθώς οι Χούθι της Υεμένης, που είναι προσκείμενοι στο Ιράν, πραγματοποίησαν επιχειρήσεις με στόχο τις εγκαταστάσεις της Saudi Aramco στο Τζιζάν και το Γιανμπού