Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Διαδηλώσεις στην Κίνα: «Το BBC υποδύεται το θύμα» λέει το ΥΠΕΞ

Διαδηλώσεις στην Κίνα: «Το BBC υποδύεται το θύμα» λέει το ΥΠΕΞ

Οι αρχές της Κίνας εδώ και καιρό είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανείς διαδηλώσεις, καθώς πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται για τα συνεχιζόμενα σκληρά μέτρα κατά του κορονοϊού. Το BBC μάλιστα κατήγγειλε τη σύλληψη και τον ξυλοδαρμό δημοσιογράφου του από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων. 

Η είδηση ότι δημοσιογράφος του BBC δέχτηκε επίθεση και συνελήφθη ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις στη Σανγκάη έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, με το βρετανικό δίκτυο και τις Αρχές της Κίνας να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις. Θέση για το ζήτημα πήρε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, με τον εκπρόσωπο του να καλεί τους δημοσιογράφους να μην εμπλέκονται σε ενέργειες που δεν συνδέονται με τον… ρόλο τους. 

«Οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ενέργειες που δεν συνδέονται με τον ρόλο τους», είπε χαρακτηριστά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, κατά την διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο. Ο Ζάο Λιτζιάν δήλωσε επίσης ότι το BBC υποδύεται το θύμα…

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχολίασε ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κινέζων πολιτών προστατεύονται, αλλά θα πρέπει αυτά να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κίνα έχει ξεσπάσει ένα τεράστιο οργής κατά των σκληρών μέτρων για τον κορονοϊό, τα οποία εξακολουθεί να εφαρμόζει το Πεκίνο. Οι Αρχές είναι αντιμέτωπες με πρωτοφανείς διαδηλώσεις, στις οποίες πλέον έχουν αρχίσει να προσδίδονται και πολιτικά χαρακτηριστικά αφού οι πολίτες ζητούν περισσότερες ελευθερίες ή ακόμα και την παραίτηση του Σι. 

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις