Site icon NewsIT
22:40 | 18.02.15

Δήλωση Ισπανού εισαγγελέα: ‘Η τζιχαντιστική τρομοκρατία μόλις αρχίζει’

Newsit Newsroom

"Η τζιχαντιστική τρομοκρατία μόλις αρχίζει", εκτιμά ο Ισπανός εισαγγελέας Χαβιέρ Θαραγόθα, ειδικός στον ισλαμικό ιερό πόλεμο και αρμόδιος για την άσκηση διώξεων σε βάρος των δραστών των επιθέσεων της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, των αιματηρότερων στην Ευρώπη, με 191 νεκρούς.Ο Θαραγόθα ,ο οποίος φοβάται κυρίως τη σύγκλιση της Αλ Κάιντα και του ISIS δηλώνει σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "Είναι ένα φαινόμενο σε πλήρη εξάπλωση και θα χρειαστούν αναμφίβολα χρόνια για να ανατραπεί η τάση".

Επί του παρόντος το ISIS και η Αλ Κάιντα, που σχηματίστηκαν τη δεκαετία του 1990, “ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια αλλά μπορούν να αλληλοσυμπληρώνονται. Φοβάμαι πολύ ότι αργά ή γρήγορα θα συνεργαστούν”, υπογραμμίζει ο εισαγγελέας που εποπτεύει τις υποθέσεις τρομοκρατών ισλαμιστών στην Ισπανία, στις φυλακές της οποίας κρατούνται περίπου 60 τζιχαντιστές.

Στην Ισπανία, εκτιμάται ότι περίπου εκατό ακραίοι ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν φύγει για το πεδίο της μάχης. Τριάντα φέρεται να παραμένουν εκεί, τριάντα έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον είκοσι επέστρεψαν. Όλοι είναι στη φυλακή, παρακολουθούνται στενά για να αποτραπεί να προσηλυτίσουν ποινικούς κρατούμενους, όπως συνέβη με τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι. Σχεδόν 120 ποινικοί κρατούμενοι “διατρέχουν αυτόν τον κίνδυνο”, εκτιμά.

Το Διαδίκτυο “δύσκολα ελέγχεται, πολύ πιο δύσκολα”, σε σχέση με πριν από 20 χρόνια, τονίζει. “Δεν γίνεται πια τόσο θόρυβος” για το Ιντερνετ, όπως γινόταν ακριβώς πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, κάτι που είχε θέσει σε συναγερμό τις υπηρεσίες πληροφοριών.

“Με την τζιχαντιστική τρομοκρατία, η αίσθηση της απειλής είναι πολύ μεγάλη”, προσθέτει ο γενικός εισαγγελέας επιμένοντας ωστόσο στην ανάγκη σεβασμού “των κανόνων της δημοκρατίας” για να καταπολεμούνται και να αποτρέπονται “καταστάσεις απαρτχάιντ”, όπως αυτές που είχαν παρατηρηθεί σε ορισμένα προάστια της Γαλλίας.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version