Τρίτη, 23 Απρ.
22oC Αθήνα

Δημοψήφισμα – Καταλονία: Η μέρα που άλλαξε την Ισπανία!

Δημοψήφισμα – Καταλονία: Η μέρα που άλλαξε την Ισπανία!

– “Μαύρη” σελίδα στην ανθρώπινη ιστορία τα όσα συνέβησαν στην Ισπανία – Ωμή βία, αίματα και κατάχρηση εξουσίας με εντολή Ραχόι για να μην γίνει το δημοψήφισμα για την Καταλονία
– Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθεια τους να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την Καταλονία από επιθέσεις αστυνομικών – Δυο από αυτούς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση
– Ο Ραχόι εμφανίστηκε αμετανόητος – Έκανε λόγο για ανύπαρκτο δημοψήφισμα και για επίθεση στο κράτος δικαίου – Έκλεισε τα μάτια στα πρωτοφανή επεισόδια που έχουν σοκάρει την παγκόσμια κοινότητα και στους τραυματισμένους πολίτες – Ο πρόεδρος της Καταλονίας δήλωσε ότι κέρδισαν την ανεξαρτησία τους
– Πυροβολισμοί στο ψαχνό με σφαίρες καουτσούκ – Έδειραν ηλικιωμένους και γυναίκες

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Καταλονία έκλεισαν. Κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και αν η Καταλονία θα γίνει ανεξάρτητο κάρτος.

Οι κάλπες έκλεισαν στις 21:00 και κανείς δεν ξέρει το πότε θα ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων… Όλα μοιάζουν στον αέρα. Ωστόσο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ισπανία άλλαξε μετά από την “μαύρη” 1η Οκτωβρίου.

Είναι γεγονός ότι τα πρωτοφανή βίαια επεισόδια με εντολή Ραχόι κατάφεραν να εξοργίσουν τον ισπανικό λαό και να σοκάρουν την παγκόσμια κοινότητα. Η επόμενη μέρα στην Ισπανία θα είναι κρίσιμη.

Γενική απεργία την Τρίτη

Οργανώσεις που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία και εργατικά συνδικάτα στην Καταλονία κήρυξαν γενική απεργία για τις 3 Οκτωβρίου, αναφέρει η εφημερίδα La Vanguardia επικαλούμενη τον επικεφαλής της οργάνωσης Omnium Cultural Ζορντί Κιζάρ.

Η οικονομική παραγωγή της Καταλονίας αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του συνολικού ΑΕΠ της Ισπανίας και το μέγεθος της οικονομίας της περιφέρειας αυτής είναι περίπου όσο αυτό της οικονομίας της Χιλής.

Ραχόι: “Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε”

“Η Καταλονία απέτυχε να διεξαγάγει σήμερα ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία”, δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι… Την ώρα που περισσότεροι από 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στα επεισόδια με την αστυνομία.

“Ο λαός της Καταλονίας ξεγελάστηκε για να πάρει μέρος στην απαγορευμένη ψηφοφορία”, υποστήριξε ο Ραχόι. Ο ίδιος, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα στρατήγημα της περιφερειακής κυβέρνησης εναντίον της νομιμότητας και της δημοκρατικής αρμονίας. Και ήταν ένας «δρόμος που οδηγεί στο πουθενά».

Ο Ραχόι δεν είδε το αίμα των πολιτών αλλά επίθεση στο κράτος δικαίου

Ο Ραχόι ευχαρίστησε τις δυνάμεις ασφαλείας που επέβαλαν τον νόμο και έκαναν τη δουλειά τους. Και υποστήριξε πως το κράτος δικαίου επικράτησε στην Καταλονία.

«Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του», τόνισε.

Οι δυνάμεις της τάξης «έκαναν το καθήκον τους» και «σεβάστηκαν την εντολή της δικαιοσύνης», η οποία είχε απαγορεύσει το δημοψήφισμα.

«Θα ήταν ευκολότερο για όλους να κοιτάξουμε από την άλλη πλευρά», πρόσθεσε ο συντηρητικός ηγέτης. Το δημοψήφισμα αποτελούσε μια «αληθινή επίθεση εναντίον του κράτους δικαίου (…) στην οποία το κράτος αντέδρασε με αποφασιστικότητα και ηρεμία».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός ζήτησε επίσης να συναντηθεί με όλα τα πολιτικά κόμματα για αν συζητήσουν το μέλλον της χώρας μετά το δημοψήφισμα.

https://twitter.com/CharlesBaudry/status/914487604791447552

https://twitter.com/crofin67/status/914453804044701697

https://twitter.com/CharlesBaudry/status/914449124556263424

Πρόεδρος Καταλονίας: “Κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας”

«Αυτή την ημέρα ελπίδας και δεινών, οι πολίτες της Καταλονίας αποκτήσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος που θα πάρει τη μορφή μιας δημοκρατίας», τόνισε ο Κάρλος Πουτζντεμόν.

Οι δηλώσεις έγιναν σε διάγγελμα που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Εκείνος ήταν περιστοιχισμένος από μέλη της κυβέρνησής του, χαιρετίζοντας παράλληλα την κινητοποίηση «εκατομμυρίων» Καταλανών για το δημοψήφισμα παρά την απαγόρευσή του από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι.

«Η κυβέρνησή μου τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα υποβάλει τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στο καταλανικό κοινοβούλιο, που εκφράζει την κυριαρχία του λαού μας, ώστε να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο νόμος με τον οποίο εγκρίθηκε η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προέβλεπε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο αν η πλειοψηφία τασσόταν υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού», συνέχισε ο Πουτζντεμόν, προτρέποντάς την να παρέμβει άμεσα στη διένεξη.

«Είμαστε ευρωπαίοι πολίτες και υφιστάμεθα επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων και των ελευθεριών (μας)», πρόσθεσε.

Με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, η συντριπτική πλειοψηφία των Καταλανών τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης στο δημοψήφισμα, η διεξαγωγή του οποίου απαγορεύθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας και η Μαδρίτη κήρυξε παράνομο.

Τουλάχιστον 844 τραυματίες

Τουλάχιστον 844 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στις ταραχές που σημειώθηκαν κατά το δημοψήφισμα για την Καταλονία. Ειδικές ομάδες της αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να ψηφίσουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Δυο από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Δημοψήφισμα για την Καταλονία: Οι αστυνομικοί χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους

Αστυνομικοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και χτυπούσαν με μανία όσους αντιστέκονταν και επιχειρούσαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την Καταλονία.

Εικόνες ντροπής

Οι αστυνομικοί χτυπούσαν ανθρώπους στο συγκεντρωμένο πλήθος με γκλοπ, ενώ οι ψηφοφόροι είχαν σηκώσει τα χέρια τους ψηλά.

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία

Δεν τους ενδιαφέρει ποιον χτυπούσαν, δεν κοιτούσαν ηλικίες… Απλά χτυπούσαν, τραβούσαν, κλοτσούσαν και γέμιζαν με ανθρώπινο αίμα στενά και κεντρικές λεωφόρους.

https://twitter.com/CharlesBaudry/status/914461186300825601

Μάλιστα, οι αστυνομικοί δεν δίστασαν να επιτεθούν ακόμη και σε πυροσβέστες που ήταν εκεί για να βοηθήσουν όσους προσπάθησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την Καταλονία.

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία

“Η κυβέρνηση του Ραχόι θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια”

Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον 844 ανθρώπων στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της περιφέρειας.

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Τουρούλ δήλωσε πως πιστεύει ότι θα καταμετρηθούν εκατομμύρια ψήφοι και, παρόλο που η ψηφοφορία δεν θα παραταθεί, αυτοί που κάνουν ήδη ουρά για να ψηφίσουν, θα μπορέσουν να το πράξουν. Πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει πότε θα οριστικοποιηθεί η καταμέτρηση των ψήφων.

 “Ο Ραχόι είναι δειλός”

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου χαρακτήρισε σήμερα «δειλό» τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι. Η δήλωση της έγινε μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την Καταλονία.

«Ξεπέρασε όλα τα όρια. Είναι ένας δειλός και δεν βρίσκεται στο ύψος της ευθύνης του… Κατά συνέπεια ο Μαριάνο Ραχόι οφείλει να παραιτηθεί», δήλωσε η Κολάου, η οποία αντιτίθεται στην ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης, η οποία είναι μέλος του κόμματος Catalunya en Comu, εταίρου του Podemos στην περιφέρεια αυτή, ζήτησε επίσης να τερματισθούν οι επιχειρήσεις της αστυνομίας στην Καταλονία.

Οργή από την αντιπολίτευση

«Για να ανοίξουμε έναν νέο χώρο διαλόγου, συμφώνων και συνύπαρξης, είναι απαραίτητο να στείλουμε στην αντιπολίτευση το PP και τους Ciudadanos», τους κεντρώους συμμάχους του στο κοινοβούλιο, έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos.

Το Εργατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, πήρε από την πλευρά του ίσες αποστάσεις από τις δύο παρατάξεις. «Η ανευθυνότητα των μεν και των δε μας οδήγησε μέχρι εδώ», δήλωσε ο επικεφαλής των καταλανών σοσιαλιστών Μικέλ Ιθέτα. Κάλεσε σε διάλογο και ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει «τις απόπειρες να εμποδίσει με τη βία μια κινητοποίηση πολιτών σε μια παρωδία ψηφοφορίας».

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος Φερνάντο Μαρτίνεθ-Μαΐγιο απάντησε, όπως και η κυβέρνηση, πως ο καταλανός πρόεδρος και η ομάδα του είναι «οι μόνοι υπεύθυνοι γι’ αυτό που συνέβη σήμερα στην Καταλονία».

Το απόγευμα το hashtag #RajoyDemission (Ραχόι παραίτηση) ήταν από τα πιο πολυσυζητημένα στο Twitter στην Ισπανία.

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία

Δημοψήφισμα στην Καταλονία: “Αυταρχικός και καταπιεστής ο Ραχόι”

O πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Άρτουρ Μας δήλωσε στην ισπανική τηλεόραση ότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι “πρέπει να παραιτηθεί άμεσα.”

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914501291115778049

Ο ίδιος, τόνισε ότι ο Ραχόι είναι υπεύθυνος για “ενός κράτους βίας,” χαρακτηρίζοντας τον Ισπανό πρωθυπουργό ως “αυταρχικό” και “καταπιεστή.”

“Ξύλο” με το… καλημέρα στο δημοψήφισμα στην Καταλονία

Όλα έδειχναν πως η Ισπανία θα οδηγηθεί σε αυτόν τον εμφύλιο. Χωρίς εισαγωγικά. Διότι δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο. 10.000 αστυνομικούς έχει στείλει η Μαδρίτη στην Καταλονία και το αποτέλεσμα ήταν εκείνοι να δέρνουν, να σέρνουν και να σπρώχνουν πολίτες, ακόμη και ηλικιωμένους!

Οι τραυματίες είναι μέχρι αυτή την ώρα 460. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες κι αν αυτό δεν είναι εμφύλιος, τότε τι είναι;

Το… κακό φαινόταν από το πρωί. Λίγο πριν τις 10:00 (σ.σ. ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να ανοίξουν οι κάλπες. Λίγη ώρα νωρίτερα, δεκάδες διαδηλωτές έμπαιναν μπροστά από τις πόρτες των εκλογικών κέντρων. Τις έφραζαν, για να μην μπορέσουν να “μπουκάρουν” οι αστυνομικοί.

Κι όλα αυτά, ενώ οι τελευταίοι είχαν σαφείς εντολές: Μην επιτρέψετε την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος… Πολλοί ήταν εκείνοι που πέρασαν την προηγούμενη νύχτα ακόμη και… στο δρόμο, για να είναι σίγουροι πως θα καταφέρουν να ψηφίσουν.

Αυτό, λοιπόν, το “εκρηκτικό κοκτέϊλ” είχε ως αποτέλεσμα αυτά που τελικά συνέβησαν. Ένοπλοι αστυνομικοί “μπούκαραν” σε εκλογικά τμήματα, σπάζοντας πόρτες και αρπάζοντας τις κάλπες. Έξω από τα εκλογικά τμήματα, πανικός!

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914412334424166400

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914399070789210113

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914392027588112384

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914391196138688512

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914389245099479040

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914384290795925504

https://twitter.com/CataloniaHelp2/status/914397677529583616

https://twitter.com/Bernat_/status/914392634797543424

δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα στην Καταλονίαδημοψήφισμα στην Καταλονία δημοψήφισμα δημοψήφισμα δημοψήφισμα  Καταλονία

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις