Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: “Πύρρειος” νίκη Ζάεφ – Συντριπτικό το ποσοστό υπέρ του “Ναι”

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ: “Πύρρειος” νίκη Ζάεφ – Συντριπτικό το ποσοστό υπέρ του “Ναι”

– Νίκη… που δεν είναι ακριβώς νίκη πέτυχε ο Ζάεφ στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ
– Γύρω στο 91% συγκεντρώνει το “Ναι” στην συμφωνία των Πρεσπών
– Στα “τάρταρα” η συμμετοχή που ήταν κάτω από το 35% και “στέλνει” τη συμφωνία πίσω στην Βουλή
– Πανηγύρια από όσους ήταν κατά της επικύρωσης

Με νίκη… που δεν είναι νίκη έληξε για τον Ζόραν Ζάεφ το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, στο οποίο οι πολίτες της χώρας καλούνταν να αποφασίσουν για την συμφωνία των Πρεσπών.

Κι αυτό γιατί μπορεί από όσους ψήφισαν, το “Ναι” να συγκέντρωσε ένα… αστρονομικό ποσοστό (περίπου 91%), ωστόσο η συμμετοχή δεν έφτασε ούτε το 35%, με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης,το VMRO να καλεί σε αποχή.

Προϋπόθεση για να μετρήσει το όποιο αποτέλεσμα ήταν στο δημοψήφισμα να συμμετέχουν πάνω από το 50% των πολιτών. Από τη στιγμή που αυτό δεν έγινε δυνατό, η συμφωνία επιστρέφει στην Βουλή όπου θα χρειαστεί την συμφωνία τουλάχιστον 80 βουλευτών για την επικύρωσή της.

Εάν ούτε αυτό καταστεί εφικτό, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

Ζάεφ: Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία

Σε δηλώσεις του τόσο αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, όσο και αργότερα στην συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας, αποκλείοντας έτσι, προς το παρόν, τα σενάρια πρόωρων εκλογών εξαιτίας της αποτυχίας του δημοψηφίσματος.

“Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα” τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, μιας και όπως είπε το αποτέλεσμα από όσους συμμετείχαν είναι “ΝΑΙ”.

“Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση, εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν”. Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής, με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει.

Όχι – ακόμα – εκλογές

«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Περιμένω από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO να σεβαστεί την θέληση του λαού και μα ψηφίσει για την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας” σημείωσε, πετώντας επί της ουσίας το “μπαλάκι” στην αντιπολίτευση.

Τόνισε ότι αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να πετύχει η χώρα του, και πως δεν θα μπορέσει να υπάρξει καλύτερη στο μέλλον.

Μίτσοφσκι σε Ζάεφ: Ετοιμάσου για πολιτική συνταξιοδότηση

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και του VMRO DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοφσκι, τόνισε πως ο λαός ψήφισε κατά της συμφωνίας τον Πρεσπών και κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να ετοιμάζεται για πολιτική συνταξιοδότηση.

Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποτυχία και τόνισε πως το γεγονός πως η αποχή ήταν τόσο μεγάλη αποτελεί ήττα για τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και γι’ αυτό πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης έκρινε πως ήταν λάθος του Ζάεφ ο οποίος είπε ότι έκανε κακή συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μίτσκοφσκι, η αποχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε ο ηγέτης τουVMRO και τόνισε: «ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

Αλί Αχμέτι: Η χώρα έχει πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες εκλογές

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση.

Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI . Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ταλάτ Τζαφέρι: Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”

Ο πρόεδρος των Βουλής ,Ταλάτ Τζαφέρι ,συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας. Οι πολίτες απέδειξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Ακόμη συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες. Οι πολίτες σήμερα έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής “Μακεδονίας”. Η φωνή της «κυριαρχίας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ, κατέληξε.

Η πρώτη αντίδραση τη Αθήνας, το tweet του Καμμένου και τα συγχαρητήρια από Τσίπρα

ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος που τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζαέφ για να τον συγχαρεί για το αποτέλεσμα.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος, ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Η πρώτη, επίσημη, αντίδραση από την Αθήνα ήταν εκείνη από το υπουργείο Εξωτερικών, με μια ανακοίνωση που κράτησε αποστάσεις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Χαρακτήρισε το αποτέλεσμα “αντιφατικό” και σημείωσε ότι είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών. “Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας“, σημειώνεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα είχε έρθει ένα tweet… “βόμβα” από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος χαρακτήρισε το δημοψήφισμα άκυρο και εμφανίστηκε δικαιωμένος για τη στάση του.

Δείτε το tweet του υπουργού Άμυνας

Πανηγύρια στους δρόμους για την αποχή

Πανηγυρικό ήταν το κλίμα έξω από το κοινοβούλιο στα Σκόπια, όπου έχουν συγκεντρώθηκαν οπαδοί του “Όχι” και έχουν επιδοθεί σε ξέφρενους πανηγυρισμούς για την μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα.

Οι οπαδοί του “Όχι” προτίμησαν να μην πάνε στις κάλπες, όμως σίγουρα δεν περίμεναν τόσο μεγάλη αποχή στο δημοψήφισμα, με αποτέλεσμα να καταφθάνουν έξω από το Κοινοβούλιο στα Σκόπια για να πανηγυρίσουν αυτή την εξέλιξη.

photo: Reuters
photo: Reuters
photo: Reuters

Πως αναμένεται να κινηθεί ο Ζάεφ

Από εκεί και πέρα, αυτό που θα επικαλεστεί ο Ζόραν Ζάεφ για να αντικρούσει τις «φωνές» της αντιπολίτευσης για τη χαμηλή συμμετοχή είναι το μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Ναι».

Αναμένεται να «πατήσει» πως μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν πολλοί στο κάλεσμά του για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αλλά όταν στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν σχεδόν 1,2 εκατ. πολίτες και τώρα, στο δημοψήφισμα, ψήφισαν σχεδόν 500.000, τότε υπέρ του είναι επί της ουσίας το 50% των πολιτών. Θα επιχειρήσει, επί της ουσίας, να αντισταθμίσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής με το απόλυτο των ψήφων και θα υποστηρίξει ότι το ποσοστό του δημοψηφίσματος προσεγγίζει, επί της ουσίας, το 50% των πραγματικών ψήφων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις