Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Δημοσκόπηση Reuters: Ο κορονοϊός καθηλώνει τα ποσοστά του Τραμπ

Τραμπ

Η προσπάθεια του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μετατρέψει σε κεντρικό θέμα της εκστρατείας για την επανεκλογή του τις κοινωνικές ταραχές δεν έχει ακόμη ενισχύσει το ποσοστό αποδοχής του καθώς οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θεωρούν την εγκληματικότητα ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και η πλειοψηφία εξακολουθεί να βλέπει με συμπάθεια τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε παναμερικανικό επίπεδο στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου έδειξε ότι το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων υποστηρίζει τον Ρεπουμπλικανό Τραμπ σε σχέση με το 47% που απάντησε ότι θα ψηφίσει τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.

Το προβάδισμα του Μπάιντεν στην πρόθεση ψήφου παραμένει σχεδόν ίδιο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στη διάρκεια των οποίων και τα δύο κόμματα ανέδειξαν μέσα από τα εθνικά τους συνέδρια τους υποψήφιους για την προεδρία Τραμπ και Μπάιντεν.

click4more: Νέα εκτέλεση στις ΗΠΑ από αστυνομικούς – Τον πυροβόλησαν 20 φορές και έβαλαν χειροπέδες στο νεκρό!

Ακολουθώντας τον Μπάιντεν στην πρόθεση ψήφου στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις μετά την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα, ο Τραμπ έχει επιχειρήσει να μετατοπίσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος από μια πανδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 180.000 Αμερικανούς στις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matters, το οποίο κατηγορεί για την έξαρση βίας στις πόλεις υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν είναι επιεικής απέναντι στην εγκληματικότητα.

Αλλά η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειοψηφία –το 78%– των ερωτηθέντων παραμένει “πολύ” ή “κάπως” ανήσυχη σχετικά με τον κορονοϊό. Σχεδόν το 60% απάντησε ότι ο Τραμπ είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνος για το παρατεταμένο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας καθώς και για τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του ιού στις ΗΠΑ. Τουλάχιστον έξι εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν μολυνθεί με τον ιό, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

click4more: ΗΠΑ: Ξανά πάνω από 1.000 οι θάνατοι σε μια μέρα

Αντίθετα οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν θεωρούν την εγκληματικότητα βασική προτεραιότητα για τη χώρα και δεν κρίνουν ότι τα ποσοστά της εγκληματικότητας αυξάνονται στις κοινότητές τους, έδειξε η δημοσκόπηση.

Μόνο το 8% περίπου των ενήλικων Αμερικανών απάντησε ότι βασική προτεραιότητα για τη χώρα είναι η εγκληματικότητα σε σχέση με το 30% που απάντησε ότι είναι η οικονομία ή η εργασία και το 16% που απάντησε ότι είναι το σύστημα υγείας.

Επίσης το 62% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, περιλαμβανομένου του 62% των Δημοκρατικών και του 65% των Ρεπουμπλικανών, απάντησε ότι η εγκληματικότητα δεν αυξάνεται στις κοινότητές του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 53% των Αμερικανών ενηλίκων απάντησε ότι εξακολουθεί να βλέπει θετικά τους διαδηλωτές κατά του ρατσισμού, ποσοστό σχεδόν ίδιο με το 52% σε μια αντίστοιχη δημοσκόπηση που διεξήχθη στα τέλη Ιουλίου.

Παρότι η υποστήριξη για τους διαδηλωτές έχει μειωθεί συνολικά μετά τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικού τον Μάιο στην Μινεάπολη, γεγονός που προκάλεσε τον έντονο εθνικό διάλογο περί φυλετικής ισότητας, η δημοσκόπηση έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς αστούς Αμερικανούς και περισσότεροι από τους μισούς αναποφάσιστους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους βλέπουν ακόμη με συμπάθεια τους διαδηλωτές.

Ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί σύμμαχοί του επιχείρησαν να στρέψουν και πάλι το ενδιαφέρον των πολιτών στην εγκληματικότητα στη χώρα στη διάρκεια του συνεδρίου τους την περασμένη εβδομάδα, καθώς ξέσπασαν νέα επεισόδια έπειτα από τον πισώπλατο πυροβολισμό από αστυνομικούς του Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα του Ουινσκόνσιν — ένα σημαντικό πεδίο μάχης που θα κρίνει έως έναν βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα τον Νοέμβριο.

click4more: Τραμπ: Άνθρωποι στο σκοτάδι ελέγχουν τον Μπάιντεν – «Αυτοάμυνα» οι πυροβολισμοί από υποστηρικτή του

Ο Τραμπ επιχείρησε να τροφοδοτήσει τον φόβο, κυρίως ανάμεσα στους λευκούς αστούς ψηφοφόρους, για την εγκληματικότητα στις πόλεις και ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ο Μπάιντεν θα “διακόψει τη χρηματοδότηση από την αστυνομία”, μια κατηγορία που αρνείται ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία.

“Κανένας δεν θα είναι ασφαλής στην Αμερική του Μπάιντεν”, είπε ο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μπάιντεν πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τον Τραμπ ότι υποδαυλίζει τους ρατσιστικούς φόβους στις ΗΠΑ με την ελπίδα να τονώσει την εκστρατεία του.

“Η αλήθεια είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να προστατεύσει την Αμερική. Και έτσι τώρα προσπαθεί να τη φοβίσει”, είπε ο Μπάιντεν από το Πίτσμπεργκ αυτή την εβδομάδα.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά στην αγγλική γλώσσα σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Συγκέντρωσε τις απαντήσεις από 1.335 ενήλικες Αμερικανούς, περιλαμβανομένων 551 Δημοκρατικών και 523 Ρεπουμπλικανών.

Πηγή: Reuters/ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις