Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Διώρυγα του Σουέζ: Οι πρώτες εικόνες του «ελεύθερου» Ever Given

Διώρυγα του Σουέζ: Οι πρώτες εικόνες του «ελεύθερου» Ever Given

Χρειάστηκαν έξι μέρες, αδιάκοπες προσπάθειες και η απομάκρυνση, μέσα σε λίγες ώρες, 27.000 κυβικών μέτρων άμμου για να αποκολληθεί το πλοίο Ever Given που είχε προσαράξει στις όχθες της Διώρυγας του Σουέζ. Οι πρώτες εικόνες με το τεράστιο φορτηγό πλοίο σε ρότα κάνουν ήδη το γύρο του κόσμου.

Το Ever Given, ένα γιγαντιαίο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έκλεισε τη Διώρυγα του Σουέζ για σχεδόν μία εβδομάδα. Στις 04:30 τα ξημερώματα (ώρα Αιγύπτου) της Δευτέρας (29.03.2021) οι τιτάνιες προσπάθειες έφεραν αποτέλεσμα, το πλοίο αποκολλήθηκε και πλέει ξανά. Ήδη, το πλοίο έχει “στρίψει” και επιστρέψει στην πορεία του κατά 80%.

Click4more Διώρυγα του Σουέζ: «Ξεκόλλησε» το Ever Given ύστερα από σχεδόν μια εβδομάδα

Πλέον, έχει βάλει μπροστά τις μηχανές του και διασφαλίζεται πως θα μπορέσει να συνεχίσει ομαλά το ταξίδι του, ανέφερε η εταιρεία Inchcape Shipping Services.

Εξάλλου, το εξειδικευμένο site εντοπισμού πλοίων Vessel Finder μετέβαλε την κατάσταση του Ever Given σε «εν πλω».

Η εξέλιξη αυτή γεννά ελπίδες πως η Διώρυγα του Σουέζ, η πολυσύχναστη θαλάσσια οδός θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία άμεσα.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων και εκτοπίσματος 220.000 τόνων κατορθώθηκε να επανέλθει σε πλεύση στις 04:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και «διασφαλίζεται», ανέφερε η Inchcape, η οποία παρέχει διάφορες ναυτιλιακές υπηρεσίες σε διεθνές επίπεδο.

Βίντεο στα social media δείχνουν εικόνες με το πρυμναίο τμήμα του σκάφους να έχει στρίψει, ανοίγοντας το κανάλι.

Σε άλλα βίντεο, ακούγονται επευφημίες πληρωμάτων και κόρνες άλλων πλοίων που πανηγυρίζουν.

https://twitter.com/norakoloyan/status/1376414836494639106?s=20

Τι… προκάλεσε το Ever Given στη Διώρυγα του Σουέζ

Το φορτηγό προσάραξε διαγώνια στο νότιο τμήμα της Διώρυγας εξαιτίας ριπής ανέμου εν μέσω αμμοθύελλας την Τρίτη. Απέκλεισε έτσι άθελά του την συντομότερη θαλάσσια οδό που συνδέει την Ευρώπη με την Ασία.

Τουλάχιστον 369 άλλα πλοία, μεταξύ αυτών και 16 ελληνικά, περιμένουν να περάσουν τη Διώρυγα του Σουέζ, ανάμεσά τους δεκάδες με εμπορευματοκιβώτια, αργό πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο ή υγροποιημένο αέριο πετρελαίου, έπιπλα, τσάι μέχρι και… πρόβατα.

Click4more Έπιπλα, πρόβατα και πετρέλαιο: Τι μεταφέρουν τα 369 πλοία που περιμένουν στη Διώρυγα του Σουέζ

Εδώ και μέρες στο site παρακολούθησης πλοίων θαλάσσιας κυκλοφορίας MarineTraffic, εκατοντάδες μικρές χρωματιστές κουκίδες που αντιπροσωπεύουν τα πλοία που συσσωρεύονται στ’ ανοιχτά του Πορτ-Σάιντ στη Μεσόγειο, στις λίμνες που χαρακτηρίζουν τη Διώρυγα του Σουέζ και σχηματίζουν ακόμη και μια γραμμή στον κόλπο του Σουέζ που οδηγεί στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από τη Διώρυγα του Σουέζ, μήκους 190 χιλιομέτρων, περνάει περίπου το 10% των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης παγκοσμίως και κάθε ημέρα που το κανάλι δεν είναι διαθέσιμο συνεπάγεται μεγάλες καθυστερήσεις και κόστη.

Η συνολική αξία των επηρεαζόμενων αγαθών διαφέρει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Τζόναθαν ‘Οουενς, εμπειρογνώμονα στο Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, έως 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Lloyd’s List, τη βρετανική εφημερίδα για τις θαλάσσιες μεταφορές.

Αρκετοί κολοσσοί στις θαλάσσιες μεταφορές, όπως η δανέζικη ναυτιλιακή εταιρία Maersk ή η γαλλική CMA CGM, άλλαξαν την πορεία μερικών πλοίων τους μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, παράκαμψη που μπορεί να αντιπροσωπεύει 9.000 χιλιόμετρα γύρω από την Αφρική, δηλαδή τουλάχιστον επιπλέον επτά ημέρες ταξιδιού, ωστόσο νέα πλοία συνεχίζουν να φτάνουν κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ.

Το 2020, από το Σουέζ περνούσαν κατά μέσο όρο 51,5 πλοία ημερησίως.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις