Κόσμος

ΕΕ: Τα “χώνει” στην Τουρκία και στηρίζει ανοιχτά Ελλάδα και Κύπρο!

Κι ενώ η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις και στο ΝΑΤΟ επικρατεί... πανδαιμόνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παίρνει σαφή θέση υπέρ Ελλάδας και Κύπρου.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Την πλήρη αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο εκφράζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τις πρόσφατες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Σε γραπτή δήλωσή του για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), που είναι η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ, προσθέτει ότι: «Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019.

Click4more: Και τώρα οι δυο τους! Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν – Μήνυμα στον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η δήλωση για την Τουρκία καταλήγει ως εξής:

«Είναι επιτακτικό να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλασσίων ζωνών για όλα τα κράτη που μοιράζονται θαλάσσια σύνορα. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα σε αυτές τις αρχές να αποφεύγουν ενέργειες που υπονομεύουν την σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής».

Η δήλωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο συζήτησε και για το θέμα της Αντολικής Μεσογείου.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Άκυρες οι NAVTEX, δεν έχουμε δώσει ακόμη άδεια»
Η Άγκυρα επικαλείται τα όρια που έχει γνωστοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από τις 18 Μαρτίου 2020 - Ελληνικές διπλωματικές πηγές: Σαφές το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Στο λιμάνι του Ηρακλείου κατέπλευσε το πρωί της Τρίτης 27 Οκτωβρίου το γαλλικό πλοίο ABEILLE MARENGO, ενόψει των υποθαλάσσιων ερευνών για το έργο Great Sea Interconnector. Tο γαλλικό πλοίο αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις προπαρασκευαστικές εργασίες που συνδέονται με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.  Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2026 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ 153