Σάββατο, 13 Απρ.
22oC Αθήνα

Έφυγαν από τις Βρυξέλλες οι αγρότες – Τρεις τραυματίες αστυνομικοί

Έφυγαν από τις Βρυξέλλες οι αγρότες – Τρεις τραυματίες αστυνομικοί
Reuters

Σε πεδίο μάχης μετέτρεψαν οι αγρότες το κέντρο των Βρυξελλών το πρωί της Δευτέρας 26.02.2024.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, σε λιγότερο από ένα μήνα μετά την ιστορική αγροτική κινητοποίηση της 1ης Φεβρουαρίου με 1.300 τρακτέρ, και διαδήλωσαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ προκαλώντας κυκλοφοριακό έμφραγμα στη βελγική πρωτεύουσα.

Σχεδόν 1.000 τρακτέρ με σημαίες και πανό παρατάχθηκαν στους κεντρικούς δρόμους, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη και στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν πλατεία Σούμαν έξω από την έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ.

Εκεί, επικράτησε ένταση καθώς οι αγρότες έσπασαν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας πλησιάζοντας το κτίριο όπου διεξαγόταν η συνεδρίαση και έβαλαν φωτιές σε λάστιχα και σε άχυρα με αποτέλεσμα μαύροι καπνοί να καλύψουν την περιοχή.

Για άλλη μια φορά, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν ρίψεις νερού από τουλάχιστον τρία οχήματα για να σβήσουν τις φλόγες.

Πηγή φωτογραφίας: Reuters

Οι σταθμοί του μετρό Σούμαν και Μάαλμπεκ έκλεισαν και στην περιοχή επικράτησε χάος. Στο κέντρο των Βρυξέλλων υπήρχε μια διάχυτη μυρωδιά κοπριάς, καμένων ελαστικών και δακρυγόνων.

Οι αγρότες εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα το απόγευμα, υπό σφοδρή αστυνομική συνοδεία, γράφει η εφημερίδα. 

Οι αγρότες εξέφρασαν τον θυμό τους για την έλλειψη ανταπόκρισης από τις ευρωπαϊκές αρχές στα αιτήματά τους, όπως τα εξής: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Ζητούν ιδιαίτερα από την Ευρώπη μέτρα για την έξοδο από τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, σύμφωνα με την Le Soir.

Δείτε τις εικόνες του newsit.gr:

Τρεις τραυματίες αστυνομικοί

Ορισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των αγροτών στις Βρυξέλλες.

Κάποιοι από αυτούς πέταξαν μικρά κοντάρια και μπουκάλια στην Αστυνομία με την τελευταία να απαντά με ρίψη δακρυγόνων.

Λίγο πιο πέρα, οι αγρότες κουβαλούσαν κουτιά με αυγά κάτω από τα χέρια τους, σημείωσε ένας δημοσιογράφος που βρισκόταν εκεί.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Αναθεώρηση της ΚΑΠ 

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη ολοκληρώθηκε και όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας David Clarinval δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

Η δήλωση του Έλληνα Υπουργού μετά το πέρας του συμβουλίου:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η Βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις