Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εισβολή στο Καπιτώλιο: 5 χρόνια φυλακή σε οπαδό του Ντοναλντ Τραμπ για επίθεση σε αστυνομικούς

Εισβολή στο Καπιτώλιο: 5 χρόνια φυλακή σε οπαδό του Ντοναλντ Τραμπ για επίθεση σε αστυνομικούς

Ένας υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε την Παρασκευή σε φυλάκιση 5 ετών επειδή επιτέθηκε σε αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή που έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα τα αμερικανικά δικαστήρια για την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Ο Ρόμπερτ Σκοτ Πάλμερ, 54 ετών, φορώντας ένα τζάκετ στα χρώματα της αμερικανικής σημαίας και ένα κασκέτο με το σύνθημα «Η Φλόριντα υπέρ του Τραμπ», θεάθηκε να εκτοξεύει ξύλα, έναν πυροσβεστήρα και άλλα αντικείμενα εναντίον αστυνομικών, κοντά στο Καπιτώλιο. Στη συνέχεια επιχείρησε να μπει στο κτίριο, αλλά τον εμπόδισαν οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού. Συνέχισε όμως να τους πετάει αντικείμενα, μέχρι που τον έπληξαν με μια πλαστική σφαίρα.

Η ομοσπονδιακή δικαστής Τάνια Τσάτκαν απέρριψε τη χειρόγραφη συγγνώμη του. Στο κείμενο αυτό υποστηρίζει ότι τον «εξαπάτησε» ο πρώην πρόεδρος, τον οποίο χαρακτηρίζει «τυραννικό». «Αντιλήφθηκα ότι μας είπε ψέματα», γράφει, αναφερόμενος στον Τραμπ και τους υποστηρικτές του.

Στις 6 Ιανουαρίου, χιλιάδες υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Κογκρέσο για να εμποδίσουν βουλευτές και γερουσιαστές να επικυρώσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές. Μέχρι σήμερα, η βαρύτερη ποινή που είχε επιβληθεί, ήταν 41 μήνες φυλάκιση (λίγο πάνω από τρία χρόνια) σε δύο άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για παρεμπόδιση της διαδικασίας.

Περισσότεροι από 700 άνθρωποι διώκονται στις ΗΠΑ για την επίθεση αυτή, οι περισσότεροι για πλημμελήματα, όπως για παράνομη είσοδο στο Καπιτώλιο. Αρκετές δεκάδες ωστόσο κατηγορούνται για επίθεση, χρήση φονικού όπλου και σύσταση συμμορίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις