Δευτέρα, 15 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πήρε κεφάλι» από τον Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ «πήρε κεφάλι» από τον Τζο Μπάιντεν σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Σε απελπισία φαίνεται να είναι οι αμερικανοί ψηφοφόροι καθώς στις εκλογές που θα γίνουν στις ΗΠΑ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο υποψηφίους Προέδρους, τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν οι οποίοι δεν μπορούν να εμπνεύσουν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, σε μια νέα δημοσκόπηση απέκτησε προβάδισμα δύο ποσοστιαίων μονάδων επί του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην κούρσα για τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos περίπου 41% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων απάντησαν ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές, ενώ τον Δημοκρατικό Μπάιντεν θα ψήφιζαν 39%.

Περίπου 20% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν αναποφάσιστοι ή έκλιναν προς επιλογές τρίτων κομμάτων ή δεν πρόκειται να πάνε στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου. Το προβάδισμα του Τραμπ βρίσκεται εντός του σχεδόν τριών ποσοστιαίων μονάδων περιθωρίου σφάλματος της δημοσκόπησης για τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους πολλοί εκ των οποίων κρατούν ίσες αποστάσεις με περίπου πέντε μήνες να απομένουν έως τις εκλογές.

Προηγούμενη δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που διενεργήθηκε την περίοδο 31 Μαΐου-1η Ιουνίου, είχε δείξει τον Μπάιντεν να προηγείται του Τραμπ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες με 41% έναντι 39%.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι 10% των ερωτηθέντων θα επέλεγαν τον Ρόμπερτ Κένεντι τζούνιορ, έναν αντιεμβολιαστή της γνωστής οικογένειας, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δεχτεί επικρίσεις για την ηλικία του και την διανοητική του κατάσταση μετά και τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας –είναι 81 ετών– ενώ μια πτέρυγα του Δημοκρατικού του Κόμματος αντιτίθεται στη στήριξη που παρέχει στο Ισραήλ στον πόλεμο που διεξάγει με την Χαμάς.

Αυτή την εβδομάδα άλλωστε ο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος εν ενεργεία Αμερικανός πρόεδρος το παιδί του οποίου καταδικάστηκε για αδίκημα παρότι η δημοσκόπηση αυτή έδειξε ότι λιγοστοί ψηφοφόροι έχουν αλλάξει γνώμη έπειτα από αυτή την εξέλιξη.

Τον περασμένο μήνα ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της χώρας –είτε εν ενεργεία είτε πρώην– που καταδικάζεται για αδίκημα. Τον επόμενο μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του — και πιθανόν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης — για την υπόθεση μιας πορνοστάρ, την οποία κατηγορείται ότι δωροδόκησε πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016 με αντάλλαγμα να αποκρύψει ότι είχε συνευρεθεί σεξουαλικά μαζί του.

Η τελευταία δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διαπίστωσε ότι 80% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θεωρούν ότι η καταδίκη του γιου του Μπάιντεν δεν πιθανολογείται να επηρεάσει το αποτέλεσμα σε σχέση με 61% που θεωρούν ότι η καταδίκη του Τραμπ δεν επηρεάζει την ψήφο τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις