Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Εκλογές ΗΠΑ: Τα πρώτα… αποτελέσματα και Τραμπ – Μπάιντεν 1-1

αμερικανικές εκλογές

Οι κάλπες για τις εκλογές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και ήδη υπάρχουν και τα πρώτα… αποτελέσματα. Κατά παράδοση, δυο μικρά χωριά στο Νιου Χάμσαϊρ, που έχουν… 26 άτομα πληθυσμό, ψηφίζουν πρώτοι πρώτοι.

Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν έχουν, σε αυτές τις κάλπες που άνοιξαν, από μια νίκη. Οι εκλογές στις ΗΠΑ, βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και το τελικό αποτέλεσμα θα το μάθουμε σε σχεδόν 24 ώρες. Εκτός αν τα πράγματα πάνε στα δικαστήρια.

Το ένα από τα δυο χωριά που έκανε… ποδαρικό στις εκλογές στις ΗΠΑ είναι το Ντίξβιλ Νοτς, ένα χωριουδάκι στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Click4more Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ τρομοκρατεί και προειδοποιεί για βία και νοθεία

Συνολικά, όπως σε κάθε εκλογές στις ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι του Ντίξβιλ Νοτς ήταν εκείνοι που έδωσαν το εναρκτήριο λάκτισμα στην εκλογική διαδικασία, αφού οι κάλπες στήθηκαν τα μεσάνυχτα. Η κάλπη έδειξε ότι και οι πέντε ψήφοι κατέληξαν στον δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν.

Το χωριό βρίσκεται χαμένο μέσα στα δάση του Νιου Χάμσαϊρ, κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, τηρεί την παράδοση αυτή από το 1960, η οποία του έχει χαρίσει και τον τίτλο του “Πρώτου στο Έθνος”, δηλαδή του πρώτου μέρους στις ΗΠΑ που ψηφίζει στις εκλογές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ψήφισαν και οι κάτοικοι του διπλανού χωριού (σχετικό το «διπλανού», 20 χιλιόμετρα μακριά είναι), του Μίλσφιλντ. Εκεί οι ψηφοφόροι είναι 21. Οι 16 ψήφισαν τον Ντόνανλτ Τραμπ και οι πέντε τον Τζο Μπάιντεν.

Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ θα ανοίξουν στις 06:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) ή στις 07:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδος).

Σχεδόν 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει στην πρώιμη διαδικασία, είτε δια ζώσης είτε μέσω ταχυδρομείου, για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα εκλογικά τμήματα εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις