Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ τρομοκρατεί και προειδοποιεί για βία και νοθεία

Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ τρομοκρατεί και προειδοποιεί για βία και νοθεία

Δεν θα φανταζόταν κανείς πως το 2020 θα μιλούσαμε για ενδεχόμενη «βία και νοθεία» στις αμερικανικές εκλογές. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποιεί για βία στους δρόμους και να προεξοφλεί ουσιαστικά ότι η επιστολική ψήφος θα οδηγήσει σε νοθεία, να που ήρθε κι αυτή η ώρα.

Οι αμερικανικές εκλογές έφτασαν, η ώρα της κρίσης για τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν έφτασε. Σε περίπου 24 ώρες ίσως να ξέρουμε ποιος θα έχει κερδίσει κι αν οι ΗΠΑ έχουν νέο πρόεδρο ή θα συνεχίσουν με τον άνθρωπο που ανέτρεψε κάθε πρόβλεψη πριν από 4 τέσσερα χρόνια. Ήδη σε κάποια μικρά χωριά, απομακρυσμένων περιοχών, τα πρώτα αποτελέσματα έχουν βγει. Αλλού κέρδισε ο Μπάιντεν με… 5-0, κι αλλού ο Τραμπ.

Click4more Εκλογές ΗΠA: Μικρό προβάδισμα Μπάιντεν στη Φλόριντα – «Πέφτουν κορμιά» σε Βόρεια Καρολίνα και Αριζόνα

Το κλίμα είναι κάτι περισσότερο από τεταμένο. Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται εδώ και μήνες στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Υποστηρίζει ότι μέσω αυτής θα υπάρξει νοθεία (!) και θα ενισχυθεί η προσπάθεια (κατά τη γνώμη του) των Δημοκρατικών να του «κλέψουν» τη νίκη, την οποία θεωρεί δεδομένη.

Το βράδυ της Δευτέρας (ώρα ΗΠΑ, ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τη ρητορική του, χαρακτηρίζοντας «πολύ επικίνδυνη» πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που κατά την άποψή του ενδέχεται να πυροδοτήσει «βία στους δρόμους».

Πριν από μερικές μέρες, το Ανώτατο Δικαστήριο επέστρεψε στην Πενσιλβάνια, πολιτεία που συγκαταλέγεται σε αυτές που θα κρίνουν το αποτέλεσμα, να καταμετρήσει θεωρώντας έγκυρες τις ψήφους που θα φθάσουν μέσω ταχυδρομείου ως και τρεις ημέρες μετά την διεξαγωγή των εκλογών. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε την απόφαση κατώτερων δικαστηρίων έπειτα από προσφυγή των Ρεπουμπλικάνων εναντίον της απόφασης των τοπικών αρχών.

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την ψηφοφορία στην Πενσιλβάνια είναι πολύ επικίνδυνη», έγραψε ο Ντοναλντ Τραμπ σε ανάρτηση Twitter, πληκτρολογώντας τη λέξη «πολύ» με κεφαλαία γράμματα -όπως συνηθίζει- για έμφαση.

«Θα επιτρέψει αχαλίνωτη και ανεξέλεγκτη απάτη και θα υπονομεύσει ολόκληρο το νομικό μας σύστημα. Θα προκαλέσει επίσης βία στους δρόμους. Κάτι πρέπει να γίνει!», ανέφερε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον… «σημάδεψαν»

Για άλλη μια φορά, όπως έχει συμβεί πολλές φορές τον τελευταίο καιρό, η διαχείριση του twitter αποφάσισε να… μαρκάρει μια ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ. Τοποθέτησε ειδική σήμανση στο μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, εμποδίζοντας να γίνει retweet.

«Το περιεχόμενο αυτού του tweet αμφισβητείται εν μέρει ή στο σύνολό του και μπορεί να είναι παραπλανητικό σχετικά με εκλογικές ή άλλες πολιτικές διαδικασίες», αναφέρει η επισήμανση.

Κάτι ανάλογο έκανε και το Facebook.

Υπάρχουν ενδείξεις, που πολλαπλασιάζονται, ότι η έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ίσως κριθεί στα δικαστήρια, με την εκστρατεία του Τραμπ να καθιστά σαφές πως θα καταθέσει σωρεία προσφυγών αμέσως. Η ομάδα του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν έχει επίσης ετοιμάσει μια ολόκληρη στρατιά δικηγόρων.

Στην πιο πρόσφατη δικαστική υπόθεση για την ψηφοφορία, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε πως 127.000 ψήφοι που κατατέθηκαν στο Τέξας από πολίτες μέσα από τα αυτοκίνητά τους (σε εκλογικό κέντρο drive-thru), προκειμένου να αποτραπούν μολύνσεις από τον κορονοϊό, είναι έγκυρες και θα καταμετρηθούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία επιχειρηματολογούσαν ότι τα ψηφοδέλτια αυτά έπρεπε να θεωρηθούν άκυρα.

Τραμπ και Μπάιντεν θα συνεχίσουν την προεκλογική εκστρατεία τους ακόμη και σήμερα Τρίτη, ημέρα διεξαγωγής των εκλογών, με την ελπίδα να πείσουν τους τελευταίους αναποφάσιστους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σε μειονεκτική θέση στις δημοσκοπήσεις, μιλά περί κινδύνου «νοθείας» για μήνες, χωρίς να παρουσιάζει κάποιο στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό. Επανήλθε στις ομιλίες που έκανε χθες στο σενάριο της νοθείας, παρότι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι οι εκλογικές απάτες είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο με πολύ περιορισμένο αντίκτυπο στις ΗΠΑ.

Στην τελική ευθεία της εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπαράκ Ομπάμα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του επί οκτώ χρόνια αντιπροέδρου του.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις