Παρασκευή, 26 Απρ.
19oC Αθήνα

Έξω και ο Γκιούλ! Μονομαχία Ερντογάν – Ακσενέρ οι εκλογές στην Τουρκία

Γκιούλ Τουρκία Ερντογάν εκλογές
Φωτογραφία Αρχείου EPA

– Δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές στην Τουρκία ο Αμπντουλάχ Γκιούλ
– Υποστήριξε ότι δεν είχε την απαραίτητη στήριξη για να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης
– Πολλοί πίστευαν πως ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να “χτυπήσει” τον Ερντογάν
– Ίδρυσαν μαζί το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και επί Ερντογάν έγινε υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της χώρας
– Άφησε αιχμές για τον “σουλτάνο” και είχε διαφοροποιηθεί στο δημοψήφισμα για την αλλαγή Συντάγματος

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία είχε εναποθέσει όλες τις ελπίδες στο πρόσωπο του πρώην προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ. Αλλά ο άλλοτε συνοδοιπόρος του Ερντογάν αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές που θα γίνουν στις 24 Ιουνίου στην Τουρκία.

Οι πάντες στην Τουρκία, κι όχι μόνο, περίμεναν εδώ και μέρες την απόφαση του Αμπντουλάχ Γκιούλ. Θα αποφάσιζε, ο άνθρωπος που ίδρυσε μαζί με τον Ερντογάν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης κι έγινε πρόεδρος χάρη στον “σουλτάνο” να κατέβει στις εκλογές; Η απάντηση ήρθε από τον ίδιο τον Γκιούλ. Όχι, δεν θα είναι υποψήφιος.

Πολλοί πίστευαν πως ο Γκιούλ θα μπορούσε να είναι εκείνος, ο μοναδικός ίσως, που θα “κόντραρε” τον Ερντογάν. Που θα είχε κάποιες ελπίδες να νικήσει τον «σουλτάνο». Αλλά η απάντηση δεν θα δοθεί ποτέ. Γιατί ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα θέσει υποψηφιότητα. Εξηγώντας την απόφασή του είπε πως δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την αντιπολίτευση γύρω από το πρόσωπό του.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Γκιουλ: Δεν θα είμαι υποψήφιος

«Δεν τίθεται πλέον ζήτημα να υπάρξει μια διαδικασία με προοπτική την υποψηφιότητά μου», δήλωσε ο Γκιούλ μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη. Δικαιολόγησε αυτή την απόφαση επικαλούμενος την απουσία μιας «πολύ ευρείας συναίνεσης». Σε αντίθετη περίπτωση, υποστήριξε, θα είχε «αναλάβει τις ευθύνες του».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας από το 2007 έως το 2014 είδε το όνομά του να γίνεται θέμα συζήτησης στην Τουρκία από τη στιγμή που ο Ερντογάν προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές. Την τελευταία εβδομάδα βρέθηκε στο επίκεντρο εντατικών συζητήσεων μεταξύ πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Υπήρχαν όμως κι εκείνοι που δεν ήταν πολλοί θερμοί στο ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Γκιούλ. Αιτία; Το παρελθόν του με τον Ερντογάν.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Ο συνοδοιπόρος του Ερντογάν

Ο Γκιούλ συνίδρυσε το 2001 το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) μαζί με τον Ερντογάν. Υπό τον πρωθυπουργό Ερντογάν υπήρξε υπουργός Εξωτερικών από το 2003 έως το 2007. Και μετά, από το 2007 έως το 2014 έγινε πρόεδρος του κράτους.

Στη διάρκεια της προεδρίας του Γκιούλ, διαφορές εμφανίσθηκαν ανάμεσα στους δύο άνδρες, όμως ο πρώην αρχηγός του κράτους ουδέποτε επέκρινε μετωπικά τον διάδοχό του. Ωστόσο, το γεγονός πως δεν δέχτηκε να συμμετάσχει στην καμπάνια του Ερντογάν για να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνει ο απόλυτος άρχοντας της χώρας ήταν μια σαφής διαφοροποίηση και ρήξη ανάμεσά τους.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Τον… κάρφωσε

Χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν, ο Γκιούλ εξέφρασε, στη συνέντευξη του Σαββάτου (28.04.2018) τη λύπη του για την «ατμόσφαιρα πόλωσης» που επικρατεί στην Τουρκία. Και επέμεινε στη σημασία που έχουν «ο διαχωρισμός των εξουσιών, τα δικαιώματα και οι ελευθερίες». Ό,τι δεν θέλει ο Ερντογάν δηλαδή…

Παρόλο που δεν έθεσε υποψηφιότητα, ο Γκιούλ φαίνεται πάντως ότι έφερε σε δύσκολη θέση τους πρώην συνοδοιπόρους του. «Θα προτιμούσα ο κ. Γκιούλ να είχε πει από την αρχή “είμαι υπό τις διαταγές του κόμματός μου”», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις