Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ομπάμα για τη Συρία – Στις 19:30 επίσημες ανακοινώσεις

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Μετά το “όχι” από τη βουλή της Βρετανίας για συμμετοχή της σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ο Ομπαμα κάλεσε έκτακτη σύσκεψη για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα…. Ο Τζόν Κέρι θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις στις 19:30 ώρα Ελλάδος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε σήμερα το πρωί τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφάλειας για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας, όπως ανέφερε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Σήμερα το πρωί ο πρόεδρος συναντάται με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να συζητήσουν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ στις 21 Αυγούστου”, είπε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η πηγή αυτή δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη συνεδρίαση η οποία διεξάγεται μετά την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου να απορρίψει την εμπλοκή του Λονδίνου σε μια ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα κάνει επίσημες ανακοινώσεις στις 19:30

Το βράδυ της Πέμπτης υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και των υπηρεσιών ασφάλειας ενημέρωσαν επί 90 λεπτά τους επικεφαλείς των κομμάτων στο Κογκρέσο για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη συριακή κρίση. Μεταξύ αυτών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος αναμένεται ότι θα κάνει μια ανακοίνωση για το θέμα σήμερα το απόγευμα, στις 19:30 ώρα Ελλάδος, όπως έγινε γνωστό απο αμερικανική κυβερνητική πηγή.

Η Βουλή της Βρετανίας αποφάσισε να μη συμμετέχει σε μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τις πιθανές επιλογές τους για το πώς θα αντιδράσουν στη χρήση χημικών όπλων από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εναντίον πολιτών. Η πιθανότητα ενός αποφασιστικού πλήγματος στη Δαμασκό φαίνεται να απομακρύνεται μετά την άρνηση της βουλής της Βρετανίας η χώρα να συνδράμει τις ΗΠΑ συμμετέχοντας σε μια τέτοια στρατιωτική επιχείρηση.

Δέσμευση Κάμερον για σκληρή απάντηση στη Συρία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διαβεβαίωσε σήμερα ότι, ακόμη κι αν αποκλείεται η χώρα του να συμμετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μετά τη χθεσινή απόφαση της βουλής, ο ίδιος δεσμεύεται να προσπαθήσει να δοθεί «μια σκληρή απάντηση» στην καταγγελθείσα χρήση χημικών όπλων από τον συριακό στρατό.

«Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η απαγόρευση στη χρήση χημικών όπλων»

«Είναι σημαντικό να υπάρξει μια σκληρή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων και υπάρχει μια σειρά πραγμάτων που θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Κάμερον.

«Θα εξακολουθήσουμε να φέρνουμε το θέμα ενώπιον του ΟΗΕ, να συνεργαζόμαστε με όλους τους οργανισμούς στους οποίους ανήκουμε —είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, η ομάδα G8 ή η G20—, για να καταδικάσουμε αυτό που συνέβη στη Συρία», πρόσθεσε. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί η απαγόρευση στη χρήση χημικών όπλων».

«Όμως αυτό που είχε προταθεί, η πιθανότητα —μόνο έπειτα από μια δεύτερη ψηφοφορία— να υπάρξει εμπλοκή του βρετανικού στρατού σε κάθε δράση, αυτό δεν θα γίνει», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός, αναγνωρίζοντας ότι η απόφαση της βουλής αντικατοπτρίζει «τον μεγάλο σκεπτικισμό του βρετανικού λαού όσον αφορά οποιαδήποτε εμπλοκή στη Μέση Ανατολή».

Την ώρα που το βέτο της βρετανικής βουλής σε μια ενδεχόμενη εμπλοκή της χώρας σε μια επέμβαση στη Συρία προκάλεσε ανησυχία στη Βρετανία όσον αφορά το μέλλον «της ειδικής σχέσης» μεταξύ των ιστορικών συμμάχων Ουάσινγκτον και Λονδίνου, ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα «ζητήσει συγγνώμη» από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Θα ήθελα «να συνεργαστούμε με τον πιο σημαντικό και πιο ισχυρό σύμμαχό μας που ζήτησε τη βοήθεια της Βρετανίας», σημείωσε ο Κάμερον. Ο ηγέτης των Συντηρητικών δικαιολόγησε την απόφασή του να συγκαλέσει εκτάκτως τη Βουλή των Κοινοτήτων για να αποφασίσει για το θέμα της Συρίας εξηγώντας ότι επιθυμούσε να «δράσω δημοκρατικά (…) συμβουλευόμενος όπως αρμόζει το κοινοβούλιο».

«Προφανώς η πολιτική είναι δύσκολη», παραδέχθηκε ο Κάμερον. «Πιστεύω ότι ο αμερικανικός λαός και ο πρόεδρος Ομπάμα θα καταλάβουν».

Πάντως ο βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Βρετανία έχασε μέρος της επιρροής της στον κόσμο. Υπογραμμίζοντας τις στρατιωτικές και διπλωματικές δυνατότητες της χώρας του ο Κάμερον σημείωσε: «η χώρα μας διαθέτει ισχυρές δυνάμεις, πρέπει να συνεχίσουμε να τις χρησιμοποιούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνει πίσω και η Γερμανία από την επέμβαση στη Συρία! Θα επιτεθεί μόνος ο Ομπάμα; Νέες μάχες στη Δαμασκό

Ο 11χρονος γιος του Άσαντ προκαλεί τους Αμερικάνους μέσω Facebook: Θέλω τόσο πολύ να μας επιτεθείτε! Η Αμερική δεν έχει στρατιώτες, έχει δειλούς!

Ο πολεμοχαρής Economist και η ορολογία τσόντας!

Αμερικανική βολιδοσκόπηση στην Αθήνα για την χρήση της Σούδας κατά Συρίας

Ο Άσαντ ταπεινώνει τη Δύση! «Όχι» της βρετανικής Βουλής σε επέμβαση στη Συρία – Ομπάμα: Αυτός έκανε χρήση χημικών!

Επίθεση στη Συρία μπορεί να φέρει “χτύπημα” στο Ιράν – Ένα εφιαλτικό αλλά πιθανό σενάριο

Καμία απόφαση δεν έλαβε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία

Ο Ομπάμα θέλει συμμαχία με Μέρκελ για επέμβαση στη Συρία

Επείγουσα σύσκεψη στο ΥΠΕΘΑ για τη Συρία – Τι ανησυχεί τη κυβέρνηση

“Αρκεί μια 48ωρη επίθεση της Δύσης στη Συρία, για να πέσει η κυβέρνηση”

Τι συμφώνησαν Μέρκελ – Ολάντ – Πούτιν για την κρίση στη Συρία – Ποια είναι η θέση του Κάμερον

Σούδα: Ετοιμότητα και “αφίξεις” κατασκοπευτικών αεροσκαφών για Συρία

Άσαντ: Θα τους νικήσουμε – Υποχώρηση Ομπάμα – Κάμερον – Μέχρι το Σάββατο στη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε