Κυριακή, 2 Ιουν.
23oC Αθήνα

Άσαντ: Θα τους νικήσουμε – Υποχώρηση Ομπάμα – Κάμερον – Μέχρι το Σάββατο στη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Άσαντ: Θα τους νικήσουμε – Υποχώρηση Ομπάμα – Κάμερον – Μέχρι το Σάββατο στη Συρία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ

Ο Άσαντ προσπαθεί να «ντοπάρει» τους στρατιωτικούς του, η Δύση δείχνει να ξανασκέφτεται τη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και η Ρωσία κάνει επίδειξη δύναμης στέλνοντας πολεμικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Το «δεν έχω αποφασίσει ακόμα» του Μπαράκ Ομπάμα και το μήνυμα του Λονδίνου πως θέλει να περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Βρετανίας, δείχνουν πως μάλλον «παγώνει» το σχέδιο για άμεσο, χειρουργικό «χτύπημα» στη Συρία από τη Δύση.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα παραμείνουν στη Δαμασκό μέχρι το Σάββατο. Παρασκευή είναι η ιερή μέρα των Μουσουλμάνων

Ο δισταγμός που δείχνουν ξαφνικά (;) ΗΠΑ και Βρετανία έρχονται, όλως… τυχαίως, ενώ η συριακή αντιπολίτευση απαιτεί να οδηγήσουν οι δυτικοί τον Άσαντ στο Διεθνές Δικαστήριο και να τη στηρίξουν για να αναλάβει προφανώς τη διακυβέρνηση της χώρας…

Και αυτό μάλλον είναι βούτυρο στο ψωμί του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Άσαντ: Περιμένουμε τον πραγματικό εχθρό

Καθώς η Δύση απειλεί τη Δαμασκό με στρατιωτική επέμβαση μετά τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά σε προάστια της συριακής πρωτεύουσας στις 21 Αυγούστου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ «απαντά». Θα νικήσουμε, είπε μιλώντας σε Σύρους αξιωματούχους, σύμφωνα με την εφημερίδα αλ-Ακμπαρ του Λιβάνου.

“Από την έναρξη της κρίσης, εσείς το ξέρετε, περιμένουμε τη στιγμή που ο πραγματικός μας εχθρός θα αποκαλυφθεί”, είπε ο Σύρος πρόεδρος. Και προσπάθησε να ανεβάσει το ηθικό τους. “Γνωρίζω ότι το ηθικό σας είναι υψηλό και ότι είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επίθεση και να προασπίσετε την πατρίδα. Είναι μια ιστορική αναμέτρηση από την οποία θα βγούμε νικητές”.

Επίδειξη δύναμης από τον Πούτιν

Στη μεγάλη σκακιέρα του διπλωματικού παιχνιδιού που παίζεται στις πλάτες του συριακού λαού, ένας από τους κυριότερους παίκτες είναι η Ρωσία. Και σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που ποτέ δεν έκρυψε ότι στηρίζει τον Άσαντ, αποφάσισε να στείλει μήνυμα.
Έδωσε εντολή να αναπτυχθεί στην ανατολική Μεσόγειο ένα ανθυποβρυχιακό πλοίο και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της “γνωστής κατάστασης” εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Αν και πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η κατάσταση επιτάσσει “να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές στη ναυτική μας παρουσία”, συνδέοντας τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων με τις εξελίξεις περί την Συρία, πηγή του γενικού επιτελείου του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού αρνήθηκε αργότερα ότι η ανάπτυξη των πλοίων έχει σχέση με τη συριακή κρίση και διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για μία προγραμματισμένη αντικατάσταση πλοίων της ρωσικής ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ ξεκαθάρισε στον γγ του ΟΗΕ, Μπακ Κι Μουν ότι τα σχέδια των δυτικών χωρών για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία αποτελούν πρόκληση στις ρυθμίσεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Το βράδυ της Τετάρτης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, κατά την οποία χαρακτήρισαν “απαράδεκτη” τη χρήση χημικών όπλων “από όπου και αν προέρχεται”, αλλά επεσήμαναν επίσης “την ανάγκη για την αναζήτηση τρόπων πολιτικο-διπλωματικής διευθέτησης” της συριακής υπόθεσης.

Μέχρι το Σάββατο οι εμπειρογνώμονες

Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που ερευνούν σχετικά με τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων κοντά στη Δαμασκό θ’ αναχωρήσουν από τη Συρία το Σάββατο, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Οι εμπειρογνώμονες επιβαίνοντας σήμερα σε έξι οχήματα του ΟΗΕ κατευθύνθηκαν σε μια από τις περιοχές της επίθεσης για να συνεχίσουν για τρίτη ημέρα τις έρευνές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Ακτινογραφία” της επίθεσης στη Συρία – Τι θέλουν να αποφύγουν οι ΗΠΑ – Καθηγητής γεωπολιτικής γράφει

Συρία: Ο πανικοβλημένος στρατηγός που “αποκάλυψε” τη χρήση χημικών στις ΗΠΑ

Πούτιν και Ροχανί αντίθετοι σε μια στρατιωτικοί επέμβαση στη Συρία

Τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για τους Έλληνες της Συρίας

«Η Συρία θα γίνει ο τάφος σας!» – Ψάχνουν καταφύγιο πριν την επέμβαση οι κάτοικοι της Δαμασκού

Θα πλήξουν με χημικά όπλα την Ευρώπη!

Βενιζέλος στο Reuters: “Ειδεχθές έγκλημα η χρήση χημικών όπλων στη Συρία”

“Κινητικότητα” στη Σούδα με προσγειώσεις αεροσκαφών – Τι ισχύει, τι διαψεύδεται

Συρία: Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία υποδεικνύουν χρήση χημικών από την κυβέρνηση

“Η στρατιωτική δράση στη Συρία, πρέπει να περιλαμβάνει τους συμμάχους μας”, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος

Συρία: Αντίποινα των ανταρτών στην κυβέρνηση – Έριξαν πυραύλους στο κέντρο της Δαμασκού

ΟΗΕ: Δεδομένο πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά στη Συρία – Επέμβαση μόνο με απόφαση του Σ.Α. – Παπούλιας: Να είμαστε προσεκτικοί

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε