Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Εκτός ελέγχου Ακάρ: Ελάτε να τα βρούμε… αλλιώς θα μετανιώσετε

Εκτός ελέγχου Ακάρ: Ελάτε να τα βρούμε… αλλιώς θα μετανιώσετε

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο και στη συνέχεια προχώρησε σε… απειλές. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε εξαπολύσει “πυρά” κατά της Ελλάδας.

Σε νέες απειλές προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ακάρ απεύθυνε από τη μία πρόσκληση για διάλογο και από την άλλη προειδοποίησε ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.

«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας. Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας. Σας λέμε “ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε”. Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα το μετανιώσετε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Μην κάνετε όνειρα για την ανατολική Μεσόγειο και… παράπονα στην Ε.Ε.

Νωρίτερα, σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, κατηγόρησε την Ελλάδα πως προσπαθεί να κρύβει κάτω από την… ομπρέλα της Ε.Ε. την «καταπάτηση των δικαιωμάτων και τα εγκλήματα σε βάρος των αιτούντων άσυλο» και επιτέθηκε προσωπικά στον Νίκο Δένδια για τις δηλώσεις του σε ό,τι αφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Click4more Μήνυμα Μπορέλ στην Τουρκία: Θα προστατεύσουμε τα σύνορα της ΕΕ, θα στηρίξουμε την κυριαρχία της Ελλάδας

 

Μάλιστα, καλούσε Ελλάδα και Κύπρο να μην… ονειρεύονται ότι η Τουρκία θα μείνει στις… ακτές της και δεν θα επεκταθεί, όπως υπονοεί, στην ανατολική Μεσόγειο!

Ο Ακσόι επιτέθηκε επίσης στον Έλληνα υπουργό και τον κατηγόρησε πως θα έπρεπε να μιλήσει στην… Τουρκία αντί να κάνει παράπονα σε τρίτους γιατί αυτό, κατά τον Ακσόι, απαιτεί το διεθνές δίκαιο και η καλή γειτονία…

Αναλυτικά η δήλωση του Χαμί Ακσόι

«Τα σχόλια από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω απ’ όλα μια απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό την ομπρέλα της Ε.Ε.. Κι άλλο ένα παράδειγμα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι συνεργός σ’ αυτό.

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μια φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιγιάτοβις εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Με πληροφορίες από milliyet

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις