Κόσμος

Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα! “Ανοιχτός” ο Ντράγκι σε νέα ποσοτική χαλάρωση

"Ορθάνοιχτο" άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ενδεχόμενο για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο. Γιατί υπάρχουν ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο επικεφαλής της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων, οδηγώντας τα σε αρνητικό επίπεδο αν κριθεί αναγκαίο, και επανέναρξης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση) τον Σεπτέμβριο.

Ο Ντράγκι για ελληνικά ομόλογα και ποσοτική χαλάρωση

Ο ίδιος δικαιολόγησε τις αποφάσεις αυτές, στην εντεινόμενη αβεβαιότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η προοπτική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτοχρόνως, ο πληθωρισμός παρά την άνοδο που έχει σημειώσει φαίνεται να αποκλίνει από το στόχο του «πλησίον 2%».

[read4more]

Στους κινδύνους που ελλοχεύουν από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως το νέο κύμα προστατευτισμού και ο αρνητικός αντίκτυπος του στο διεθνές εμπόριο, η αστάθεια των αναδυομένων αγορών, προστίθεται πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, και το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΚΤ, στη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40%, αντιστοίχως.

Όσον αφορά το νέο πακέτο μέτρων που αποφασίστηκε σήμερα, ερωτηθείς κατά πόσο οι αποφάσεις ελήφθησαν με ομοφωνία, ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι σε ένα τόσο ευρύ πακέτο μέτρων είναι αναμενόμενο να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, οι οποίες, όμως, τελικώς συγκλίνουν στις τελικές ανακοινώσεις.

Μέχρι να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα κεφάλαια από κρατικά ομόλογα που ωριμάζουν και έχουν αγοραστεί με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα. Ενώ, όσον αφορά τα επιτόκια, η ΕΚΤ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, αναμένει πως θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2020 και, σε κάθε περίπτωση, όσο χρειαστεί ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο της μεσοπρόθεσμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Στο στόχαστρο των Αρχών της Ισπανίας οι κόρες του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο - Σε εξέλιξη δικαστική έρευνα κατά του πρώην πρωθυπουργού για μίζες
Ο δύο κόρες του Θαπατέρο είναι επικεφαλής της μίας από τις εταιρείες που ονομάζεται Whathefav, η δραστηριότητα της οποίας φαίνεται, σύμφωνα με τις ενδείξεις, ότι συνδέεται με το δίκτυο που αποτελεί αντικείμενο της δικαστικής έρευνας
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίθ Θαπατέρο
Πεζεσκιάν: «Ιστορικό το κείμενο της συμφωνίας Ιράν – ΗΠΑ, η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» – Η πρώτη ανάρτηση μετά τις υπογραφές
«Πρόκειται για ένα ιστορικό κείμενο και ένα μήνυμα από ένα ισχυρό Ιράν: η ειρήνη θα βασιστεί στον αμοιβαίο σεβασμό» έγραψε σε ανάρτησή του ο Ιρανός πρόεδρος
Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν
Axios: Βγάζει καπνούς ο Νετανιάχου με τη συμφωνία Τραμπ με Ιράν – Σιωπηρή οργή στο παρασκήνιο και δύσκολες ώρες
Ο Νετανιάχου επέλεξε τη σιωπή την ημέρα που ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε τη συμφωνία, αποφεύγοντας να συγκρουστεί δημόσια με τον σημαντικότερο σύμμαχό του
Μπέντζαμιν Νετανιάχου 22