Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Εμπορικός πόλεμος: Απειλές Τραμπ για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων

Εμπορικός πόλεμος: Απειλές Τραμπ για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισεκ. δολαρίων

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί με τον Τραμπ να συνεχίζει τις απειλές. Ο αμερικανός πρόεδρος απειλεί με νέους δασμούς κινεζικά προϊόντα.

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε μάλιστα να πλήξει το Πεκίνο με δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας «τουλάχιστον» 300 δισεκ. δολαρίων, αλλά δήλωσε πως πιστεύει ότι η Κίνα και το Μεξικό θέλουν να συνάψουν συμφωνίες στις εμπορικές τους διαμάχες με τις ΗΠΑ.

Η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έχει κλιμακωθεί από τότε που κατέρρευσαν στις αρχές Μαΐου οι συνομιλίες, οι οποίες είχαν στόχο να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών. Ενώ ο Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Κίνα συνεχίζονται, δεν έχουν γίνει συναντήσεις διά ζώσης από τις 10 Μαΐου, την ημέρα κατά την οποία αύξησε στο 25% τους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο.

«Οι συνομιλίες μας με την Κίνα, συμβαίνουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Θα δούμε τι θα συμβεί…θα μπορούσα να ανέβω τουλάχιστον σε άλλα 300 δισεκ. δολάρια και θα το κάνω την κατάλληλη στιγμή», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους σήμερα, χωρίς να διευκρινίζει ποια προϊόντα μπορεί να επηρεαστούν.

«Αλλά νομίζω ότι η Κίνα θέλει να συνάψει μια συμφωνία και νομίζω ότι το Μεξικό θέλει διακαώς μια συμφωνία», δήλωσε ο Τραμπ πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στο ιρλανδικό αεροδρόμιο του Σάνον, με κατεύθυνση τη Γαλλία για τους εκεί εορτασμούς της επετείου από την Απόβαση στη Νορμανδία.

Ετοιμάζεται για αντίμετρα το Πεκίνο

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο θα αναγκαστεί να υιοθετήσει τα απαραίτητα αντίμετρα, εάν η Ουάσινγκτον κλιμακώσει μονομερώς τις εμπορικές εντάσεις, και ότι οι αμερικανικές πιέσεις έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις εμπορικές συνομιλίες. Η Κίνα θα πολεμήσει μέχρι τέλους, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να κλιμακώσουν την ένταση στο εμπόριο, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο.

Να σημειωθεί πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η κλιμάκωση των δασμολογικών απειλών πλήττουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των αγορών και θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη που επί του παρόντος αναμένεται να βελτιωθεί την επόμενη χρονιά.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν αναμένεται να συναντηθεί με τον διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ αυτό το σαββατοκύριακο σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) στην Ιαπωνία, στις πρώτες διά ζώσης συνομιλίες μεταξύ των βασικών διαπραγματευτών εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

Παράλληλα συνομιλίες αναμένεται να έχουν και πάλι Μεξικανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον σήμερα με στόχο να αποτραπεί η επιβολή δασμών σε μεξικανικά προϊόντα.

Αφού δήλωσε ότι δεν έχει γίνει «επαρκής» πρόοδος στους τρόπους περιορισμού της μετανάστευσης όταν οι δύο πλευρές συναντήθηκαν χθες, ο Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι το Μεξικό έχει σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά χρειάζεται να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες. Επανέλαβε ότι, εάν δεν υπάρξει πρόοδος, θα προχωρήσει η επιβολή δασμών 5% σε όλες τις μεξικανικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα. Οι δασμοί μπορούν να αυξηθούν έως το 25% αργότερα φέτος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις