Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Εντυπωσιακό: Εξωπλανήτης βρέχει.. ρουμπίνια και ζαφείρια

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ένας πλανήτης που απέχει 1.044 έτη φωτός από τη Γη διαθέτει ίσως τα πιο πολύτιμα σύννεφα που μπορεί κανείς να φανταστεί! Και αυτό γιατί όπως λένε αστρονόμοι είναι φτιαγμένα με τα συστατικά που δημιουργούνται τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Έτσι, το πρώτο μετεωρολογικό δελτίο που συνέταξαν Ιρλανδοί και Βρετανοί αστρονόμοι, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Άρμστρονγκ του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ για τον εξωπλανήτη προβλέπει συννεφιά… με πιθανότητα βροχής ρουμπινιών και ζαφειριών!

Και φυσικά το δημοσίευσαν στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, μιας και πρόκειται για την πρώτη άμεση παρατήρηση ενδείξεων καιρικών μεταβολών σε ένα μακρινό αέριο εξωπλανήτη.

Είναι γνωστό στο ηλιακό μας σύστημα ότι οι πλανήτες όπως ο Δίας και ο Κρόνος εμφανίζουν μια μεγάλη ποικιλία -συνήθως ταραγμένων- καιρικών συνθηκών. Όμως οι εξωπλανήτες είναι πολύ μακριά για να διακρίνει κανείς μεταβολές στα νέφη ή στους ανέμους τους.

Οι ερευνητές, που έβαλαν στο στόχαστρο τους τον εξωπλανήτη HAT-P-7b, μελετώντας στοιχεία τεσσάρων ετών από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ», διαπίστωσαν περιοδικές μεταβολές στη φωτεινότητά του.

Ο γιγάντιος εξωπλανήτης, που είχε ανακαλυφθεί το 2008, είναι περίπου 40% μεγαλύτερος από τον Δία και 16 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. «Ψήνεται» στους 1.927 βαθμούς Κελσίου, επειδή βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στον Ήλιο του που είναι διπλάσιος από τον δικό μας, διαγράφοντας μια πλήρη περιφορά κάθε δύο μέρες.

Όπως διαπίστωσαν, οι φωτεινές περιοχές του δεν είναι σταθερές, αλλά μετακινούνται, οι αστρονόμοι συμπέραναν ότι υπάρχει νεφοκάλυψη που μεταβάλλεται λόγω των ανέμων.

Μόνο που τα νέφη αυτά δεν θα είναι όπως τα γήινα, αλλά εκτιμάται ότι μπορεί να είναι πολύ πιο εντυπωσιακά, καθώς πιθανώς δημιουργούνται -λόγω των καυτών θερμοκρασιών- από την εξαέρωση ορυκτών όπως το κορούνδιο, παραλλαγές του οποίου στη Γη αποτελούν τα ρουμπίνια και τα ζαφείρια.

Όταν λειτουργήσουν τα ισχυρότερα τηλεσκόπια «Τζέημς Γουέμπ» της NASA, καθώς επίσης CHEOPS και PLATO της ESA, οι αστρονόμοι θα μπορέσουν να μελετήσουν καλύτερα τις ατμόσφαιρες και τα νέφη τέτοιων εξωπλανητών, ψάχνοντας ακόμη και για ίχνη ζωής.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε