Κόσμος

Επίδειξη ισχύος από Πούτιν: Δεν θα επιτρέψουμε τον διαμελισμό της Ρωσίας όπως έγινε στη Γιουκοσλαβία

Επίδειξη ισχύος από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, στην ετήσια ομιλία του ενώπιον του Ρωσικού κοινοβουλίου, έκανε λόγο για εχθρούς και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση σε χώρες της Δύσης, κατηγορώντας τες ότι θέλουν να διαμελίσουν και να συντρίψουν τη Ρωσία. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο, διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας θριαμβολόγησε για την προσάρτηση της Κριμαίας, επαίνεσε τον ρωσικό λαό για τη δύναμή του προειδοποιώντας για τους δύσκολους καιρούς που έρχονται, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.

Είναι ενδεικτικό πως κατά τη διάρκεια της ομιλίας Πούτιν, η ισοτιμία του ρουβλίου υποχώρησε, ειδικά μάλιστα τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγορούσε τις δυτικές κυβερνήσεις ότι επιδιώκουν να υψώσουν ένα νέο “σιδηρούν παραπέτασμα” γύρω από τη Ρωσία.

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία δείχνουν πως η ρωσική πολιτική ήταν η σωστή, επέμεινε ο Πούτιν και κατηγόρησε τη Δύση για κυνισμό στη διαχείριση της ουκρανικής κρίσης.

Ο Πούτιν δεν παρέλειψε να επικρίνει και τα αμερικανικά σχέδια για την ανάπτυξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, τονίζοντας πως δεν υπάρχει χώρος να προσπαθήσει να απευθυνθεί κανείς στη Ρωσία από θέση ισχύος.

Ορισμένες χώρες θα επιθυμούσαν τη διάλυση της Ρωσίας, όπως έγινε με τη Γιουγκοσλαβία, αλλά η Μόσχα δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό.

Οι “χθεσινοί εχθροί” της Ρωσίας ήθελαν γι΄ αυτήν την μοίρα που είχε η Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του ’90.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ήθελαν πολύ να δουν το γιουγκοσλαβικό σενάριο του διαμελισμού και της συντριβής και σε εμάς, με όλες τις τραγικές επιπτώσεις που θα είχε για τους λαούς της Ρωσίας. Αυτό δεν συνέβη. δεν το επιτρέψαμε”, είπε κατά τη διάρκεια της μακράς του ομιλίας που διακοπτόταν συχνά από χειροκροτήματα.

Η Δύση ήταν τόσο αποφασισμένη να καταστρέψει τη Ρωσία, που οι κυρώσεις θα είχαν επιβληθεί και χωρίς την κρίση της Ουκρανίας, είπε.

 

“Οι κυρώσεις δεν ήσαν παρά μία νευρική αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους”, είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας. “Αλλά χωρίς αυτά (την Ουκρανία, την Κριμαία) θα είχαν εφεύρει άλλο πράγμα για να φρενάρουν την αυξανόμενη δυναμική της Ρωσίας”, είπε.

Η Ρωσία δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον δρόμο της απομόνωσης και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, πρόσθεσε ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

“Δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ τον δρόμο της αυτοαπομόνωσης, της ξενοφοβίας, της καχυποψίας και της αναζήτησης εχθρών. Ολα αυτά αποτελούν έκφραση αδυναμίας, ενώ εμείς είμαστε δυνατοί και πλήρεις αυτοπεποίθησης”, είπε.
Στη συνέχεια, εγκαταλείποντας τους επιθετικούς τόνους αναφέρθηκε στην κατάσταση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βαδίζει, σύμφωνα με παραδοχή της ρωσικής κυβέρνησης, προς ύφεση, έχοντας πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και την πτώση των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Υποσχέθηκε “πλήρη αμνηστία” για τα κεφάλαια που θα επαναπατρισθούν, λέγοντας ότι οι Ρώσοι που θα επιλέξουν να επιστρέψουν τα κεφάλαιά τους δεν θα αντιμετωπίσουν ερωτήσεις για την προέλευσή τους και δεν θα αντιμετωπίσουν επιβολή φορολογίας ή άλλες κυρώσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα
Συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ελβετικού υπουργείου Εξωτερικών δεν θα αποκαλυφθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τους συμμετέχοντες και το περιεχόμενο των συνομιλιών για λόγους εμπιστευτικότητας
Οι σημαίες ΗΠΑ και Ιράν