Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Επικίνδυνος! Ο Τραμπ παραδέχεται διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία – “Είχα δικαίωμα να το κάνω!”

Επικίνδυνος! Ο Τραμπ παραδέχεται διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία – “Είχα δικαίωμα να το κάνω!”

– Από το Watergate στο Trumpleaks ένας Ντόναλντ Τραμπ δρόμος!
– Παγκόσμιος σάλος από την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ “έδωσε” απόρρητες πληροφορίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας
– Washington Post: Ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο – Άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από τον ISIS που αφορούσε στη χρήση laptop σε αεροπλάνα
– Αποκάλυψε συγκεκριμένη πόλη όπου εντοπίστηκε η απειλή του ISIS
– “Σαν πρόεδρος ήθελα και είχα το δικαίωμα να μοιραστώ με τη Ρωσία γεγονότα για την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων”, έγραψε στο twitter
– Πανικός στο Λευκό Οίκο μετά την αποκάλυψη! Δυνάμωναν τις τηλεοράσεις για να καλύψουν τις φωνές των συνεργατών του

Ένας πρόεδρος που μέχρι σήμερα κάποιοι τον έλεγαν απρόβλεπτο. Αλλά αποδεικνύεται επικίνδυνος, για την ίδια τη χώρα του. Η αποκάλυψη της Washington Post πως ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε απόρρητες πληροφορίες (και ουσιαστικά “έκαψε” μια πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αποκάλυψε πόλη στην οποία εντόπισε συγκεκριμένη απειλή) στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και στον πρέσβη της χώρας στην Ουάσινγκτον, Σεργκέι Κίσλιακ, δεν είναι fake news. Το επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και επέλεξε να το κάνει μέσα από τον προσωπικό (και όχι τον “προεδρικό”) λογαριασμό του στο twitter. Η αποκάλυψη έχει προκαλέσει σάλο όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά για τον Ντόναλντ Τραμπ ήταν δικαίωμά του να κάνει ό,τι θέλει με τις πληροφορίες που είχε. Αυτό αναφέρει στα tweets του.

«Ως Πρόεδρος ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία (σε μια ανοιχτά προγραμματισμένη συνάντηση στον Λευκό Οίκο), το οποίο έχω το απόλυτο δικαίωμα να κάνω, γεγονότα που αφορούν την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων. Για ανθρωπιστικούς λόγους, συν του ότι ήθελα η Ρωσία να εντείνει σημαντικά τον αγώνα της κατά του ISIS και την τρομοκρατία» έγραψε ο Τραμπ.

Δείτε τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ

Η παραδοχή του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ πως έκανε τις αποκαλύψεις γιατί… έτσι ήθελε, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες των στενών συνεργατών του να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα όταν βγήκε στο φως το άρθρο των Greg Miller και Greg Jaffe στην Washington Post. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνεργάτες του προέδρου λένε “μαύρο” και μετά από λίγο εκείνος λέει “άσπρο”. Συνέβη και στο θέμα της απόλυσης του διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ – Λαβρόφ. Τότε, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως την απόλυση είχαν εισηγηθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας, ο ίδιος ο Τραμπ σε συνέντευξή του βγήκε και είπε πως ήταν δική του η απόφαση και όποια κι αν ήταν η εισήγηση, ο Κόμεϊ θα είχε απολυθεί γιατί ο ίδιος ο Τραμπ ήθελε να τον απολύσει.

Μετά τη νέα αποκάλυψη, ο Τραμπ εκνευρίστηκε και τα έβαλε (όπως και στο θέμα με τον Κόμεϊ) με τον διευθυντή Επικοινωνίας Mike Dubke και τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου

Και το έργο επαναλαμβάνεται. Απίστευτες μοιάζουν και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο Λευκό Οίκο λίγο αφού το θέμα της Washington Post είδε το φως της δημοσιότητας. Εκνευρισμός, φωνές, απειλές και στελέχη που δεν ήθελαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις. Οι φωνές που ακούγονταν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου επιχειρήθηκε να “σβηστούν” με το να δυναμώσουν τη φωνή στις τηλεοράσεις!

Τον πανικό που επικράτησε φέρνει, επίσης, στο φως η Washington Post. “Οι δημοσιογράφοι άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το γραφείο του Σον Σπάισερ (σ.σ. εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου) μόλις βγήκε η είδηση. Καθώς μαζεύονταν περισσότερα από 20 άτομα, οι βοηθοί του Σπάισερ περνούσαν αμίλητοι. Σύντομα, οι τρεις από τις τέσσερις τηλεοράσεις στο χώρο του Τύπου μετέδιδαν την είδηση”.

Ο Χέρμπερτ Ρέιμοντ ΜακΜάστερ, σύμβουλος Ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, ο άνθρωπος που υποστήριξε πως τίποτα απ’ όσα αναφέρει το δημοσίευμα δεν ισχύει (δείτε παρακάτω τη δήλωσή του) γιατί ήταν παρών στη συνάντηση Τραμπ – Λαβρόφ, πέρασε από το σημείο του… πανζουρλισμού στη Δυτική Πτέρυγα. “Αυτό είναι το τελευταίο μέρος του κόσμου όπου θα ήθελα να είμαι” είπε με νευρικότητα και όταν του τέθηκαν οι ερωτήσεις, η απάντηση που έδωσε ήταν “φεύγω, φεύγω“. Λίγα λεπτά μετά, έξω από τον Λευκό Οίκο θα έκανε μια δήλωση 45 δευτερολέπτων όπου θα χαρακτήριζε την είδηση της Washington Post ψέμα. “Ήμουν στο δωμάτιο, δεν έγινε“, είπε. Που να φανταζόταν ότι μερικές ώρες μετά, ο ίδιος ο Τραμπ θα τον άδειαζε…

Δείτε τη δήλωσή του

Ο ΜακΜάστερ είπε πως σε κανένα σημείο της συνάντησης Τραμπ – Λαβρόφ δεν αποκαλύφθηκαν πηγές πληροφοριών ή μέθοδοι. Όμως το θέμα είναι πως το δημοσίευμα της Washington Post, δεν αναφέρει ότι αποκαλύφθηκαν συγκεκριμένες πηγές ή μέθοδοι. Επικαλείται αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι ο Τραμπ αποκάλυψε συγκεκριμένη πόλη μέσα στην περιοχή που ελέγχει ο ISIS και όπου “πηγή” των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών εντόπισε την απειλή, την οποία ο Τραμπ συζήτησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών και τον Ρώσο πρέσβη.

Το δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο

Επικαλούμενη νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, η Washington Post αναφέρει ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει, θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από τον ISIS που αφορούσε στη χρήση laptop σε αεροπλάνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ φέρεται να υπερηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν “με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα“, δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.

Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την CIA και την NSA, αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο, είπε ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. “Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις για να περιλάβουν και απειλές στην αεροπορία. Καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών δεν συζητήθηκε πουθενά και δεν αποκαλύφθηκε καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή”, τόνισε.

Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι “ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες”. Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που σε δήλωσή του υποστήριξε ότι ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, “μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία”.

Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ “επικίνδυνη” και “απερίσκεπτη”, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως “πάρα πολύ ανησυχητικές”, αν ισχύουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες, λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Οι εκτιμήσεις των αυξανόμενων κινδύνων είναι τόσο σοβαρές ώστε η Ουάσιγκτον εξετάζει την απαγόρευση μεταφοράς λάπτοπ επιβατών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τις πληροφορίες με συμμαχικές κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή Αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή είπε ότι μία από τις πιό ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει βρει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε