Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Τι συζήτησαν Τραμπ – Λαβρόφ [pics, vids]

Πίσω από τις κλειστές πόρτες: Τι συζήτησαν Τραμπ – Λαβρόφ [pics, vids]

Στη σκιά της απόλυσης του διευθυντή του FBI που ερευνούσε τις σχέσεις συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος συνάντησε, πίσω από τις κλειστές πόρτες του Οβάλ Γραφείου τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι χαρακτηριστικό πως οι κάμερες δεν μπήκαν στη συνάντηση, όπως είθισται, εκτός από εκείνες του ρωσικού ΥΠΕΞ, τις μοναδικές που απαθανάτισαν τη (χαμογελαστή) χειραψία των δυο ανδρών.

Παρών στη συνάντηση ο πρέσβης της Ρωσίας στις ΗΠΑ, Σεργκέϊ Κίσλιακ, ο άνθρωπος με τον οποίο είχε συναντηθεί μυστικά ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ Μάικλ Φλιν και γι’ αυτό, όπως αποκαλύφθηκαν οι επαφές τους, αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Με τον Κίσλιακ λέγεται πως είχαν συναντηθεί κι άλλοι συνεργάτες του νυν Αμερικανού προέδρου.

Ήταν η πρώτη συνάντηση του Τραμπ με Ρώσο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης του Βλαντιμίρ Πούτιν από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ορκίστηκε και ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ. Δεν είναι σύνηθες ένας πρόεδρος να υποδέχεται έναν υπουργό Εξωτερικών. Αλλά ο Τραμπ άνοιξε τις πόρτες του Οβάλ Γραφείου για τον Λαβρόφ. Και μετά τις έκλεισε στα media.

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικλ Φλιν αναγκάστηκε σε παραίτηση γιατί δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Κισλιάκ, και αργότερα έδωσε παραπλανητικά στοιχεία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις συζητήσεις που είχαν

Λίγες ώρες πριν, ο Τραμπ είχε προκαλέσει σάλο με μια ακόμη απόφασή του: είχε απολύσει τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, ο οποίος είχε ξεκινήσει έρευνα για πιθανή παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και το ενδεχόμενο να έχουν συνωμοτήσει με τη Μόσχα συνεργάτες του Τραμπ. Πολλοί μιλούν για ένα νέο σκάνδαλο Watergate (σ.σ. ο Νίξον πριν ξεσκάσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είχε απολύσει τον τότε επικεφαλής του FBI), ενώ οι Δημοκρατικοί κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη διαδικασία της έρευνας με την απόλυση του Κόμεϊ.

Αλληλοαποθεώθηκαν

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αποθέωσε την κυβέρνηση Τραμπ κάνονας λόγο για μια κυβέρνηση που βρίσκει λύσεις. Ενθουσιασμένος εμφανίστηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον “γκουρού” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ, που τον επισκέφτηκε στο Λευκό Οίκο. Και εκεί, οι κάμερες επιτρέπονταν…

Όταν ρωτήθηκε για τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ, ο Τραμπ είπε πως ήταν “πολύ, πολύ καλές” και με ένα ξερό “καθόλου” όταν τον ρώτησαν αν η καρατόμηση Κόμεϊ τις επηρέασε. Νωρίτερα πάντως, όταν συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον, ο Ρώσος υπουργός είχε φροντίσει να… τρολάρει τις ΗΠΑ! “Αλήθεια; Απολύθηκε; Πλάκα μου κάνετε”. Ήταν η αντίδρασή του στην ερώτηση που δέχτηκε ο Τίλερσον για την απόλυση του Κόμεϊ κι αν αυτή οφείλεται στην έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο ίδιος και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν τον εμφύλιο στη Συρία, όπου η Ρωσία υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ. “Θέλουμε να δούμε τις σφαγές, τις απαίσιες σφαγές, να σταματούν στη Συρία το συντομότερο δυνατό και όλοι συνεργάζονται για τον σκοπό αυτό”, τόνισε.

Ο Λαβρόφ, από την πλευρά του δήλωσε ότι οι συζητήσεις του με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ τον είχαν πείσει ότι είναι άτομα που ήθελαν να συνάψουν συμφωνίες και να λύσουν προβλήματα. “Η κυβέρνηση Τραμπ, και ο πρόεδρος ο ίδιος, και ο υπουργός Εξωτερικών, πείσθηκα ξανά ότι αποτελούν άτομα δράσης”, είπε ο Λαβρόφ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών συμπέραναν σε μια έκθεση που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο ότι ο Πούτιν είχε διατάξει την προσπάθεια απορρύθμισης των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο του 2016, το οποίο συμπεριλάμβανε και την υποκλοπή ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος και τη διαρροή τους, με σκοπό να βοηθήσουν τον Τραμπ

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε δώσει την εντολή για τις κυβερνοεπιθέσεις πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Λαβρόφ μίλησε για “ψευδή πληροφόρηση” και σημείωσε πως “πιστεύω πως οι πολιτικοί ζημιώνουν το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ, προσπαθώντας να προσποιηθούν ότι κάποιος ελέγχει την Αμερική από το εξωτερικό”.

Στη συνάντηση με τον Λαβρόφ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ “έθεσε το ενδεχόμενο ευρύτερης συνεργασίας για την επίλυση συρράξεων στη Μέση Ανατολή και αλλού” και εξακολουθεί να στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας από την πλευρά του είπε ότι παρά τις δυσκολίες “οι χώρες μας μπορούν και θα πρέπει να συνεισφέρουν από κοινού στην επίλυση των πιό επειγόντων θεμάτων στις διεθνείς σχέσεις”.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπογράμμισε “την ανάγκη για τη Ρωσία να περιορίσει το καθεστώς Άσαντ, το Ιράν, και τους εντολοδόχους του Ιράν”. Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η συνάντηση εστιάστηκε κυρίως σε προτάσεις που αφορούν τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσίας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε