Τρίτη, 21 Μαΐ
22oC Αθήνα

Επιμένει ο Τραμπ για υψηλούς δασμούς στον χάλυβα – “Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί”

Επιμένει ο Τραμπ για υψηλούς δασμούς στον χάλυβα – “Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί”

Δεν υποχωρεί ο Τραμπ στην απόφασή του να επιβάλει υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, η οποία προκάλεσε πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια. Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως “οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα”.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε σε αυστηρά αντίμετρα, η Κίνα κάλεσε τον Τραμπ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος τροφοδότης χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα εάν πληγεί από τους αμερικανικούς δασμούς.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι οι δασμοί ύψους 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που ο ίδιος λέει πως επιβάλλονται για να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ απέναντι στα φθηνότερα ξένα προϊόντα, θα ανακοινωθούν επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

“Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα”

«Όταν μία χώρα (ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο ουσιαστικά με κάθε χώρα με την οποία συναλλάσσεται, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Τραμπ. «Παράδειγμα, όταν είμαστε 100 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω με μία ορισμένη χώρα και κάνουν τους έξυπνους, κόβουμε τις συναλλαγές-κερδίζουμε πολλά. Είναι εύκολο!» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τους δασμούς κραυγαλέα παρέμβαση που ισοδυναμούν με προστατευτισμό. Υποσχέθηκε να ενεργήσει με αυστηρό τρόπο, αναφερόμενη σε αντίμετρα που θα συμβαδίζουν με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Αντιδράσεις από την Κομισιόν

«Βλέπουμε τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις ως μια αμοιβαία επωφελή κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Δεν την βλέπουμε ως μια κατάσταση όπου, όπως σε ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος, η μία πλευρά χάνει διότι η άλλη κερδίζει. Το εμπόριο είναι επωφελές για όλους. Χρειάζεται να διεξάγεται στη βάση κανόνων και αυτοί οι κανόνες υπάρχουν».

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» και πως η Ουάσινγκτον μπορεί να περιμένει «μια ισχυρή, ομόφωνη και συντονισμένη» απάντηση από την ΕΕ.

«Αυτά τα μονομερή μέτρα δεν είναι αποδεκτά. Θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία και σε γαλλικές επιχειρήσεις όπως η Vallourec και η Arcelor», δήλωσε ο Λεμέρ, αναφερόμενος στην χαλυβουργία ArcelorMittal.

“Βουτιά” στα χρηματιστήρια

Οι φόβοι για αντίποινα από τον Καναδά, την Κίνα και την Ευρώπη οδήγησαν σε απώλειες τις παγκόσμιες μετοχές και έστρεψαν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του ιαπωνικού γεν.

«Είναι πραγματική ανησυχία διότι η Ευρώπη είναι μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία, άλλα δεν είναι απλά οι ΗΠΑ έναντι της Κίνας», δήλωσε ο Ίαν Όρμιστον, διαχειριστής κεφαλαίων στην Old Mutual Global Investors.

Η ArcelorMittal, η μεγαλύτερη στον κόσμο χαλυβουργία με σημαντικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι αξιολογεί τις πιθανές συνέπειες, αν και είπε ότι οι κυβερνήσεις ορθώς υιοθετούν μια σκληρή προσέγγιση στο αθέμιτο εμπόριο.

Γερμανία: Απολύτως ακατανόητη απόφαση

“Απολύτως ακατανόητη”, χαρακτήρισε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την απόφαση, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα επηρέαζε σημαντικά την γερμανική βιομηχανία και προειδοποίησε ότι “ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον κανενός”.

“Η γερμανική θέση σε ό,τι αφορά δασμούς και θέματα εμπορίου είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ένας εμπορικός πόλεμος δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον απολύτως κανενός”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και πρόσθεσε ότι “ο σωστός δρόμος δεν είναι η απομόνωση, αλλά το ελεύθερο εμπόριο και οι ανοιχτές αγορές”. Σημείωσε ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά τις αποφάσεις της Ουάσιγκτον και θα αξιολογήσει τις συνέπειες για την γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά θα εξακολουθήσει και στο μέλλον να τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και των ανοιχτών αγορών και σε αυτό το ζήτημα θα συνεχίσει να συζητά με τις ΗΠΑ. “Έχουμε τονίσει κατ΄επανάληψη ότι έχουμε πολύ μεγάλο συμφέρον να έχουμε με την Αμερική μια ζωντανή, δίκαιη, ελεύθερη οικονομική εταιρική σχέση, μια εμπορική εταιρική σχέση”, πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η Επιτροπή θέλει να αμυνθεί έναντι των σχεδιαζόμενων δασμών και “δικαίως κατέστησε σαφείς τους ευρωπαϊκούς ενδοιασμούς και τις ενδεχομένως αναγκαίες αντιδράσεις”, καθώς το ζήτημα του παγκόσμιου πλεονάσματος χάλυβα δεν αντιμετωπίζεται με μονομερή μέτρα, με απομόνωση και προστατευτισμό. “Η γερμανική κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό της Κομισιόν”, τόνισε και επισήμανε ότι για την αξιολόγηση των συνεπειών θα πρέπει να περιμένει τις λεπτομέρειες που δήλωσε ότι θα γνωστοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Τραμπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στην εφημερίδα “Die Welt” εξέφρασε την ανησυχία του ότι ένα τέτοιο παγκόσμιο γενικευμένο χτύπημα των ΗΠΑ θα επηρέαζε ιδιαιτέρως ειδικά τις γερμανικές εξαγωγές και θέσεις εργασίας. “Η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Δεν πρέπει στην Ουάσιγκτον να υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό”, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι ο αμερικανός Πρόεδρος θα αναθεωρήσει την απόφασή του. “Πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να αποφύγουμε μια διεθνή εμπορική διένεξη”, τόνισε και προειδοποίησε ότι “όταν τσακώνονται δύο, χαίρεται ο τρίτος”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις