Κόσμος

Έρευνα: Μεγάλες διαφορές στο ύψος των παιδιών – Οι χώρες με τα πιο κοντά αγόρια και κορίτσια

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το μέσο ύψος των παιδιών διαφέρει πολύ από χώρα σε χώρα και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφή τους. Αυτό προκύπτει από νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Η έρευνα εκτιμά ότι τα παιδιά μπορούν να γίνουν έως 20 εκατοστά πιο κοντά εάν δεν διατρέφονται σωστά. ‘Ενα μέσο 19χρονο κορίτσι στο Μπαγκλαντές και στη Γουατεμάλα (τις χώρες με τα πιο κοντά κορίτσια) έχει το ίδιο ύψος με ένα μέσο 11χρονο κορίτσι στην Ολλανδία, τη χώρα με τα ψηλότερα παιδιά και των δύο φύλων.

Όπως αναφέρεται, τα ψηλότερα αγόρια 19 ετών στην Ολλανδία έχουν ύψος 1,84 εκατοστά κατά μέσο όρο, ενώ τα πιο κοντά στο Τιμόρ Λέστε 1,60 εκατοστά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Majid Ezzati της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», ανέλυσαν και συνέκριναν στοιχεία της περιόδου 1985 – 2019 για 65 εκατομμύρια παιδιά πέντε έως 19 ετών σε 193 χώρες.

Στη διάρκεια των τελευταίων 35 ετών οι μεγαλύτερες βελτιώσεις στο μέσο ύψος των παιδιών έχουν παρατηρηθεί σε αναδυόμενες ισχυρές οικονομίες, όπως η Κίνα (όπου τα 19χρονα αγόρια το 2019 ήταν οκτώ εκατοστά ψηλότερα από ό,τι το 1985) και η Ν. Κορέα. Αντίθετα, στις υποσιτιζόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής το μέσο ύψος, ιδίως των αγοριών εμφανίζει διαχρονική στασιμότητα ή και μείωση.

Αναλυτικά, οι χώρες με τα ψηλότερα αγόρια (μέσο ύψος 19 ετών) είναι:

Ολλανδία (1,84), Μαυροβούνιο (1,83), Εσθονία (1,83), Βοσνία – Ερζεγοβίνη (1,85), Ισλανδία (1,82), Δανία (1,82), Τσεχία (1,81), Λεττονία (1,81), Σλοβακία (1,81) και Σλοβενία (1,81).

Οι χώρες με τα πιο κοντά αγόρια (μέσο ύψος 19 ετών):

Τιμόρ Λέστε (1,60), Λάος (1,63), Νήσοι Σολομώντος (1,63), Παπούα Νέα Γουινέα (1,63), Μοζαμβίκη (1,64), Γουατεμάλα (1,64), Νεπάλ (1,64), Υεμένη (1,64) και Μπαγκλαντές (1,65).

Οι χώρες με τα ψηλότερα κορίτσια (μέσο ύψος 19 ετών):

Ολλανδία (1,70), Μαυροβούνιο (1,70), Δανία (1,69), Ισλανδία (1,69), Λετονία (1,69), Εσθονία (1,69), Σερβία (1,68), Τσεχία (1,68) και Λιθουανία (1,67).

Οι χώρες με τα πιο κοντά κορίτσια (μέσο ύψος 19 ετών):

Γουατεμάλα (1,51), Μπαγκλαντές (1,52), Νεπάλ (1,52), Τιμόρ Λέστε (1,63), Μαδαγασκάρη (1,53), Λάος (1,63) και Φιλιππίνες (1,54).

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: «Θρίλερ» η μάχη για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας – Live οι εξελίξεις
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να αποκτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν ευκολότερα τα σχέδια του Τραμπ και να ξεκινήσουν έρευνες για τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του
Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ
Ισπανία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Μεταφορών μετά την τραγωδία με τους 69 νεκρούς – «Δεν μπορώ να παραμείνω στη θέση μου»
Στο επίκεντρο της έρευνας για την τραγωδία στο Τολέδο βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας και οι εντολές που δόθηκαν πριν από τη σύγκρουση των τρένων
Διασώστες στο σημείο μετά τη σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας, η οποία σημειώθηκε μεταξύ των πόλεων Μόρα και Οργκάθ, κοντά στο Τολέδο της Ισπανίας 14
Το νέο κλίμα τρομοκρατίας που εξαπλώνεται σαν ιός – Κυβερνοεπιθέσεις, απειλές για βόμβες, προμήθειες για 72 ώρες ακόμα και σενάρια για πυρηνική καταστροφή
Ο φόβος τα τελευταία 24ωρα έχει πάρει άλλη μορφή και εκδηλώνεται με την διαταραχή της καθημερινότητας των πολιτών
Παρίσι 115