Κόσμος

Ερντογάν: Είπα στον Μητσοτάκη μην μας πειράξετε – Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο

Τις πάγιες τουρκικές θέσεις στο Κυπριακό επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του για την 50η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το πρωί του Σαββάτου (20.7.24), υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και να επιτύχει μόνιμη ειρηνική λύση στην Κύπρο.

Ο Ερντογάν επιτέθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας πως «στο νότιο τμήμα του νησιού υπάρχει μια κατεστραμμένη διοίκηση», ενώ εκτόξευσε αιχμές κατά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. «Πρόσφατα, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας έκανε παράλογες δηλώσεις. Συναντηθήκαμε πρόσφατα με τον κ. Μητσοτάκη και του είπα: “Εμείς θα είμαστε στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου και εσείς θα είστε στον Νότο, υποθέτω ότι δεν θα μας πειράξετε από εκεί”. Είπε ότι δεν θα το κάνει. Γίνονται εξαιρετικά ανεύθυνα βήματα. Δεν μπορείς να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό», ισχυρίστηκε.

«Το να αγνοούμε τις πραγματικότητες στο νησί δεν οδηγεί πουθενά», είπε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας πως «πιστεύουμε ότι η ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή για την Κύπρο». Ενώ σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο είπε πως «έρχεται για να τιμήσει τους τρομοκράτες της ΕΟΚΑ», για να προσθέσει πως «οι Ελληνοκύπριοι αποκαλύπτουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν την πολιτική εξουσία και τους φυσικούς πόρους με τους Τουρκοκύπριους».

«Λέμε αν θέλετε λύση επικυρώστε τα κυρίαρχα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Κι εύχομαι πως θα δούμε τις ημέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών θα επισκεφθούν μια μέρα τα δυο κράτη στο νησί. Aυτή την ελπίδα μου την είπα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση μας στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση της βάσης του διαλόγου της Τουρκίας και της Ελλάδας θα ενισχύσει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος» δήλωσε ο Ερντoγάν. 

«Πρέπει να έχουμε κατά νου γιατί πραγματοποιήθηκε η “ειρηνευτική επιχείρηση” στην Κύπρο και γιατί η Τουρκία πήρε μια τέτοια απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της φιέστας του κατοχικού καθεστώτος για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι μαζί σας στην 50η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: «Μνημονεύω τους ηρωικούς μας μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή. Θυμάμαι τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο και άλλους πολιτικούς. Μνημονεύω επίσης τους μεχμετσίκ (Τούρκους στρατιώτες) και τους μουτζαχίντ (Τουρκοκύπριους μαχητές) των οποίων το αίμα αναμείχθηκε με το αίμα τους.

«Ελπίζω ότι θα δούμε τις μέρες που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν και τα δύο κράτη μαζί», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Η υποστήριξή μας παραμένει στην ΤΔΒΚ, η οποία ιδρύθηκε στο αίμα των μαρτύρων μας, να γίνει ένα ισχυρό, ευημερούν και αξιόπιστο κράτος».

Αναφερόμενος στο κεφάλαιο του περιουσιακού, ο Ερντογάν παρέπεμψε στη λεγόμενη «Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας». Συγκεκριμένα ανέφερε: «Εδώ, πρέπει να τονίσω με σαφήνεια ότι η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας, η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο, είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των ακινήτων στο νησί. Όσοι νομίζουν ότι θα πετύχουν τους στόχους τους ασκώντας πίεση στους Τουρκοκύπριους κάνουν μεγάλο λάθος. Ούτε εμείς θα επιτρέψουμε τετελεσμένα γεγονότα ούτε ο τουρκοκυπριακός λαός θα υποκύψει σε απειλές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την αναγνώριση της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζαν, Ιλχάμ Αλίγεφ, «για τη σταθερή ηγεσία του σε αυτή τη διαδικασία» και για την πρόσκληση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Σούσα.

Προηγουμένως, τον λόγο πήρε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ -που υποδέχθηκε τον Τούρκο πρόεδρο στο αεροδρόμιο της Τύμπου- και τον πρόεδρο του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Πύρινη κόλαση» σε αποθήκη πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια, επτά αγνοούμενοι - Η στιγμή των εκρήξεων
Συγγενείς αγνοουμένων δεν έκρυψαν την οργή τους, κατηγορούν τους πυροσβέστες πως δεν «επικεντρώνονται στους ανθρώπους που παγιδεύτηκαν μέσα στην αποθήκη και πιθανόν σκοτώθηκαν»
Εκρήξεις σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Καλιφόρνια
«Χαστούκι» σε Τραμπ από δικαστή: Μετανάστες που έχουν μπει παράνομα στις ΗΠΑ μπορούν να ζητήσουν άσυλο
«Τίποτα στον νόμο για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα, ή στο Σύνταγμα, δεν δίνει στον πρόεδρο ή αντιπροσώπους του τις υπερβολικές εξουσίες που επικαλείται στη διακήρυξη και στις οδηγίες για την εφαρμογή της», αναφέρει ο δικαστής
Μετανάστες
Τραμπ εκτός ελέγχου: Οι σκοταδιστικές απειλές εκτέλεσης μεταναστών στο «Alligator Alcatraz» και ο Λευκός Οίκος ως τσιφλίκι
Από το βίντεο AI με το όραμά του για το «Αλκατράζ με αλιγάτορες: Για να κάνουμε την Αμερική ασφαλή ξανά», που ανέβηκε στον επίσημο λογαριασμό του Λευκού Οίκου στο Twitter
Ντόναλντ Τραμπ
4
ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Ιράν να κλείσει τις πόρτες στους επιθεωρητές του Διεθνή Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας
«Η Τεχεράνη είχε τη δυνατότητα να κάνει πίσω και να επιλέξει τον δρόμο της ειρήνης και της ευημερίας», σχολίασε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών
Μασούντ Πεζεσκιάν
«Τρέμει» η Ιαπωνία: Σχέδιο πρόληψης για «μεγασεισμό» που σαρώνει την τάφρο Nankai κάθε 100 χρόνια
Η τάφρος Nankai θεωρείται από τις πιο επικίνδυνες στον πλανήτη, με τον τελευταίο σεισμό τέρας να καταγράφεται το 1946 - Εκτιμώμενος αριθμός θυμάτων που θέλει να μειώσει η Ιαπωνία κατά 80% ανέρχεται στους 298.000
Μεγάλος σεισμός στην Ιαπωνία το 2011