«Αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου"» - Η αντίδραση της Λευκωσίας
Απτόητος συνεχίζει τις προκλήσεις για το Κυπριακό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος δήλωσε ότι αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέβη σήμερα Σάββατο (03.05.2025), στην κατεχόμενη Λευκωσία και, συνοδευόμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, πήγε αμέσως στον χώρο όπου τέλεσε τα εγκαίνια των κτηρίων του «προεδρικού μεγάρου» και της «βουλής» που έχτισε η Τουρκία.
Στη σύντομη τελετή εγκαινίων στον προαύλιο χώρο, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το συγκρότημα, «μια εκδήλωση της θέλησης ενός κράτους να υπάρχει απέναντι στην αδικία και την ανομία και μια ένδειξη της κοινής μοίρας της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου», λέγοντας πως πάνω σε αυτό το ισχυρό θεμέλιο «ελπίζουμε ότι θα οικοδομήσουμε νέα επιτεύγματα και νέα έργα και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την ανεξαρτησία και το μέλλον».
Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία, όπως στο παρελθόν, έτσι και στο παρόν και το μέλλον είναι και θα είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων.
#TEKNOFEST KKTC’deyiz. https://t.co/zm6hrtHQgt
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 3, 2025
Μιλώντας στη συνέχεια από το βήμα του συνεδριακού κέντρου του συγκροτήματος, ο Ερντογάν δήλωσε πως «αν δεν τερματιστεί η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκειται ο “τουρκοκυπριακός λαός” (sic.), αν δεν υπάρξει μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη και ρεαλιστική λύση στο νησί, δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε εμείς την “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” -όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία- ως συνομιλητή, να κάνουμε εμπόριο, να αφήσουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας».
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan KKTC’de.
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) May 3, 2025
Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC Cumhuriyet Yerleşkesi Açılış Töreni ve #TEKNOFEST KKTC’ye katılacak. https://t.co/9oZ53cQvpV
Κάνοντας για μία ακόμη φορά αναφορά σε λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό ανέφερε πως «αν υπάρξει μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία, αυτή δεν θα είναι πλέον μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα».
Επίσης, ανέφερε ότι «όσοι προσπαθούν να καταστρέψουν την αδελφότητά μας, να δημιουργήσουν ρήγμα ανάμεσά μας και να σπείρουν τους σπόρους του μίσους αντί για ειρήνη και ηρεμία σε αυτά τα εύφορα εδάφη δεν θα πετύχουν».
Στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε ιστορικές αναφορές, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της ισλαμικής μαντίλας στα τουρκοκυπριακά σχολεία που έχει προκαλέσει διαδηλώσεις Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.
Για αυτό το ζήτημα ο Ερντογάν άσκησε εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην αντιπολίτευση στην Τουρκία, αλλά και στο τμήμα εκείνο των Τουρκοκυπρίων, που διαμαρτύρονται για την επαναφορά της χρήσης μαντίλας στα σχολεία.
Η αντίδραση της Λευκωσίας
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως «η παράνομη επίσκεψη, συνδυαζόμενη μαζί με τις δηλώσεις που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα και από τον Τατάρ, αλλά και από πηγές που αποδίδονται στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά την προσήλωση της άλλης πλευράς στην αποσχιστική της πορεία. Δεν είναι απλώς προκλητικές, περιφρονούν τη διεθνή κοινότητα, τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, περιφρονούν την ίδια την ΕΕ».
Σύμφωνα δε με τον εκπρόσωπο, η «κυβέρνηση παρακολουθεί με έντονη εγρήγορση και είναι σε διαρκή επαφή με κάθε διπλωματικό μέσο, με όλους τους διεθνείς μας εταίρους, είτε αυτοί είναι η ΕΕ ή οι διεθνείς εταίροι που ως Κυπριακή Δημοκρατία διατηρούμε μια πολύ στενή σχέση».