Κόσμος

“Εχθρός” του Ολάντ η αποχή

46 εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται από το πρωί στις κάλπες στον πρώτο γύρο των βουλευτικών. Η αποχή αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από τις προεδρικές.

Ως μια πρώτη δοκιμή για τον Φρανσουά Ολάντ μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές. Ατο σημερινό πρώτο γύρο οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί, και θα κλείσουν στις 9 ώρα Ελλάδας.

Ένα μήνα μετά τις προεδρικές, ο ενθουσιασμός δεν έχει κλείσει ραντεβού στις βουλευτικές. Αλλωστε δεν έγινε καμιά τηλεοπτική αντιπαράθεση ή ντιμπέϊτ από τους επικεφαλείς των κομμάτων που υποτίθεται ότι κατεύθυναν τις προεκλογικές εκστρατείες που όμως τελικά ήταν τόσες όσες και οι εκλογικές περιφέρειες: 577 στο σύνολο τους που θα δώσουν τους 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Η τελευταία δημοσκόπηση Ipsos δίνει ότι η αποχή μπορεί να φθάσει πολύ υψηλά στο 43%. Πλειοψηφικό με μονοεδρικές δύο γύρων είναι το γαλλικό εκλογικό σύστημα. Τυχερός για να εκλεγεί από τον πρώτο σημερινό γύρο, θα είναι όποιος συγκεντρώσει πάνω από το 50% των έγκυρων ψηφοδελτίων και τουλάχιστον το 25% των εγγεγραμμένων.

Στο δεύτερο γύρο πηγαίνουν οι δύο πρώτοι, αλλά κι όποιος άλλος το επιθυμεί, εφ’όσον έχει τουλάχιστον το 12,5 % των εγγεγραμμένων.

Και εδώ έρχεται να παίξει το ρόλο της η αποχή, όσο πιό υψηλή θα είναι η αποχή τόσο λιγότεροι υποψήφιοι θα μπορέσουν να κρατηθούν στο δεύτερο γύρο. Βέβαια στόχος των Σοσιαλιστών είναι να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις 289 έδρες, ώστε έχοντας ήδη την πλειοψηφία και στη Γερουσία, να μπορέσουν απρόσκοπτα να εφαρμόσουν την πολιτική τους. Στόχος της δεξιάς είναι να επιτύχει το ανεπανάληπτο, την συγκατοίκηση με δική της πλειοψηφία στη Βουλή, πράγμα που ποτέ δεν έδωσαν οι Γάλλοι στην αντιπολίτευση ενός νεοεκλεγέντα προέδρου, προτιμώντας να του αφήσουν το δρόμο ελεύθερο για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

Από τα 46 εκατομμύρια των εγγεγραμμένων, μόλις το 20,06% είχε προσέλθει στις κάλπες κατά τις πρώτες μεσημβρινές ώρες. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο των προεδρικών, πριν από περίπου ένα μήνα ( 28,29 %) και κατά μιάμιση μονάδα από το αντίστοιχο των βουλευτικών του 2007 ( 22,56 % ).

Στο Παρίσι, το ποσοστό προσέλευσης έως το μεσημέρι, ήταν πολύ χαμηλότερο από τον μέσο όρο, αφού έφθασε μόλις το 13,65% έναντι 16,22% το 2007. Τα στοιχεία των διαφόρων δημοσκοπήσεων συγκλίνουν στο ότι η αποχή αναμένεται να κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, από 40% έως και 43% που είναι το τελευταίο ποσοστό που έδωσε η εταιρεία Ipsos την Παρασκευή. Στο σύστημα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, η αποχή παίζει ένα ρόλο-κλειδί για τον δεύτερο γύρο, αφού όσοι θέλουν να συμμετέχουν, πέρα των δύο πρώτων, θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον το 12,5% των εγγεγραμμένων. Το εκλογικό σύστημα για τις βουλευτικές στη Γαλλία είναι “πλειοψηφικό με μονοεδρικές, δύο γύρων”. Το σύνολο των 577 εκλογικών περιφερειών, όπως καθορίσθηκαν το 2009, μετά την τελευταία απογραφή, θα δώσει τους 577 βουλευτές της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Κατά τον σημερινό πρώτο γύρο, εκλεγμένοι θα θεωρηθούν όσοι καταφέρουν να συγκεντρώσουν άνω του 50% των εκφρασμένων ψηφοδελτίων, που θα πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 25% των εγγεγραμμένων. Στον δεύτερο γύρο συμμετέχουν οι δύο πρώτοι, αλλά και όσοι το επιθυμούν, εφ’όσον όμως έχουν συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Μια μεγάλη αποχή μειώνει επομένως για πολλούς τη δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο γύρο και τη δημιουργία των λεγόμενων “τριγωνικών” υποψηφιοτήτων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν που έχει δηλώσει ότι θα διατηρήσει, όπου είναι δυνατόν τους υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας κάθε συνεργασία. Στόχος των σοσιαλιστών στις βουλευτικές αυτές εκλογές, είναι να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή με τουλάχιστον 289 έδρες. Με δεδομένο ότι οι σοσιαλιστές έχουν ήδη την πλειοψηφία στη Γερουσία, αυτό θα σημαίνει ότι ο Φρανσουά Ολάντ θα μπορέσει ανεμπόδιστα να εφαρμόσει την πολιτική του. Ο στόχος της δεξιάς (UMP) υπήρξε διπλός: Η επίτευξη μιας “συγκατοίκησης” και η αποφυγή του κινδύνου του Εθνικού Μετώπου (FN).

Την συγκατοίκηση την ονειρεύτηκε στην αρχή της εκλογικής εκστρατείας, ελπίζοντας ότι οι Γάλλοι θα της δώσουν την πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε να αποφευχθεί “η παντοδυναμία” των σοσιαλιστών σε Βουλή, Γερουσία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σύντομα όμως εγκατέλειψαν το όραμα αυτό αφού όλες οι δημοσκοπήσεις έδωσαν τις δυνάμεις της αριστεράς να προηγούνται με 10 ποσοστιαίες μονάδες φθάνοντας το 45%, ακριβώς το αντίθετο του συσχετισμού δυνάμεων που είχαμε το 2007.

Άλλωστε θεωρείται παράδοση για τους Γάλλους, να παρέχουν σε κάθε νεοεκλεγέντα πρόεδρο τη δυνατότητα να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δίνοντας του την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο κίνδυνος του FN είναι η άλλη μεγάλη πρόκληση για τη δεξιά, αφού στρατηγική της Μαριν Λεπέν είναι να προκαλέσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό “τριγωνικών” συμμετοχών, διατηρώντας στον δεύτερο γύρο τους υποψηφίους του κόμματός της, ώστε να προκληθεί η ήττα των δεξιών υποψηφίων.

Μια τέτοια αναστάτωση θα μπορούσε να προκαλέσει την “αναδιάρθρωση του χώρου της δεξιάς” πράγμα που αποτελεί τον κύριο και τον απώτερο στόχο της Μαρίν Λεπέν. Στις προεδρικές εκλογές η Μαρίν Λεπέν είχε περάσει το όριο του 25% σε 59 εκλογικές περιφέρειες. Σε αυτές τις περιφέρειες, οι υποψήφιοι της ακροδεξιάς έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να καταφέρουν να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις κάλπες οι Γάλλοι για τις βουλευτικές εκλογές

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 4
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν
Μακρόν σε τηλεφωνική επικοινωνία με Τραμπ: «Να σε καλέσω σε 2 λεπτά με τον Ζελένσκι και τους άλλους;» – Δείτε βίντεο
Ένα βίντεο από το ταξίδι του με προορισμό το Κίεβο, ανέβασε ο Γάλλος πρόεδρος, στο οποίο φαίνεται ένα στιγμιότυπο όπου ο Μακρόν συνομιλεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλέφωνο
Ο Εμαννουέλ Μακρόν
«Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει τις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία» λέει ο Ερντογάν - Μίλησε με Πούτιν και Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την ειρήνη και ότι μια συνολική κατάπαυση του πυρός θα δημιουργήσει το απαραίτητο περιβάλλον για ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν 4