Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ευλογιά των πιθήκων: «Η κορυφή του παγόβουνου τα 200 κρούσματα» λέει ο ΠΟΥ

Ευλογιά των πιθήκων: «Η κορυφή του παγόβουνου τα 200 κρούσματα» λέει ο ΠΟΥ

Η ευλογία των πιθήκων συνεχίζεται να προκαλεί προβληματισμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που εκφράζει φόβους για έξαρση.

Περίπου 20 χώρες, στις οποίες δεν είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων, έχουν καταγράψει κρούσματα, κυρίως στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα περίπου 200 επιβεβαιωμένα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί τις τελευταίες εβδομάδες ενδέχεται να αποτελούν μονάχα «την κορυφή του παγόβουνου».

«Δεν ξέρουμε αν αυτό που βλέπουμε δεν είναι παρά μόνο η κορυφή του παγόβουνου», είπε χαρακτηριστικά η Σιλβί Μπριάν, η διευθύντρια του τμήματος παγκόσμιας προετοιμασίας για λοιμώδεις κινδύνους, παρουσιάζοντας στις χώρες μέλη του Οργανισμού την «ασυνήθιστη» εξάπλωση του ιού.

Η Μπριάν σημείωσε ότι οι ειδικοί προσπαθούν να καθορίσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτήν την «ασυνήθιστη κατάσταση». Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων δεν δείχνουν να έχει μεταλλαχθεί ο ιός.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) είχαν επιβεβαιωθεί μέχρι την Τετάρτη 219 κρούσματα. Σήμερα, το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας ανέφερε 98 κρούσματα, η Βρετανία 90 και η Πορτογαλία 74. Σε αυτήν την τελευταία χώρα, όλα τα κρούσματα είναι άνδρες, οι περισσότεροι κάτω των 40 ετών.

Το πρώτο κρούσμα στην Αργεντινή

Οι αρχές της Αργεντινής επιβεβαίωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη Λατινική Αμερική, ενώ ερευνούν ένα ακόμη «ύποπτο», σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η Ισπανία, η Βρετανία και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα περισσότερα κρούσματα αυτής της συνήθως ήπιας νόσου που είναι ενδημική στη δυτική και την κεντρική Αφρική.

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής διευκρίνισε ότι ο ασθενής είναι «σε καλή κατάσταση» και ότι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί του είναι υπό παρακολούθηση και μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα. Το ύποπτο κρούσμα είναι ένας Ισπανός που έφτασε στη χώρα την Τετάρτη και χθες εμφάνισε ελκώδεις αλλοιώσεις. Έχει απομονωθεί και λαμβάνει θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις