Σάββατο, 27 Ιουλ.
26oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Οι ακροδεξιοί θα ξεπεράσουν τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ

Ευρωεκλογές 2024 – Politico: Οι ακροδεξιοί θα ξεπεράσουν τους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ
Reuters

Περισσότεροι κι από τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θα είναι αθροιστικά αυτοί των ακροδεξιών σχηματισμών που αναμένεται να μπουν στην Ευρωβουλή μετά τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 εκτιμά το Politico, αλλά το ΕΛΚ θα παραμείνει πρώτο. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, oι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν από τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται ότι θα ξεπεράσουν σε αριθμό τους ευρωβουλευτές του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, κάτι που δείχνει μία σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς. 

Ωστόσο, κάτι τέτοιο, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, δεν σημαίνει ότι το ΕΛΚ θα καταποντιστεί στη δεύτερη θέση, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα κόμματα της ακροδεξιάς δεν θα μπορέσουν να ενωθούν.

Όμως αυτό αντικατοπτρίζει τη στροφή της Ευρώπης προς τα δεξιά, κάτι που αναμένεται να φανεί στη σύνθεση του νέου ευρωκοινοβουλίου.

Οι έδρες και οι προοπτικές συνεργασίες

Σύμφωνα με το Poll of the Polls του Politico, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, το ΕΛΚ θα κέρδιζε 170 έδρες.

Την ίδια ώρα, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) και η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID)  – που είναι και οι δύο κύριες δεξιές ομάδες – δείχνουν ότι μπορούν να κατακτήσουν 144 έδρες στο σύνολο.

Παράλληλα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τέθηκε εκτός ID, αναμένεται ότι θα κερδίσει 16 έδρες και το Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού Βικτόρ Ορμπάν αναμένεται να κερδίσει 10 έδρες.

Η Reconquest της Γαλλίας συγκεντρώνει δημοσκοπικά πέντε έδρες, η Konfederacja της Πολωνίας έξι έδρες και το κόμμα Αναγέννηση της Βουλγαρίας, που είναι φιλορωσικό, 3 έδρες. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι ακροδεξιοί βουλευτές που θα εκλεγούν ενδέχεται να αγγίξουν τους 184.

Το πώς όμως θα συσπειρωθούν οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές την επομένη των ευρωεκλογών είναι ακόμα άγνωστο.

Η Μαρίν Λε Πεν, του Εθνικού Συναγερμού της Γαλλίας «φλερτάρει» με την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, για τον σχηματισμό μιας ακροδεξιάς μεγάλης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, που θα είναι και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο Εθνικός Συναγερμός αναμένεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στο εσωτερικό της ευρωομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», ενώ το κόμμα της Μελόνι δεν αποκλείεται να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στο ECR.

Από την πλευρά της, η Μελόνι δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με κάθε κόμμα της Δεξιάς.

Εκτός της Μαρίν Λε Πεν, κάλεσμα σε συνεργασία έχει λάβει και από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του ΕΛΚ. Τα κόμματα του ECR αποκλείουν την προοπτική ένταξης του Fidesz του Βικτόρ Ορμπάν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις