Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φάτε λιγότερο κρέας για να έχουμε πιο πολύ νερό λένε οι επιστήμονες

Φάτε λιγότερο κρέας για να έχουμε πιο πολύ νερό λένε οι επιστήμονες

Αν η ανθρωπότητα αρχίσει να καταναλώνει λιγότερο κρέας θα έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά και στους φυσικούς πόρους καθώς θα προκύψει σημαντική εξοικονόμηση νερού, σύμφωνα με νέα μελέτη Ευρωπαίων επιστημόνων.

Και αυτό γιατί το νερό που απαιτείται για την παραγωγή της ανθρώπινης τροφής θα είναι κατά 11% έως 35% λιγότερο αν η διατροφή περιλαμβάνει λιγότερο κρέας, 33% έως 35% αν το κρέας αντικατασταθεί από όσπρια και ψάρια και 35% έως 55% αν η διατροφή γίνεται καθαρά χορτοφαγική.

Οι ερευνητές υπολόγισαν πόσο επηρεάζεται από τις διατροφικές συνήθειες το «αποτύπωμα νερού» σε τρεις μεγάλες χώρες της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) και θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει μέχρι σήμερα σε εθνικό επίπεδο πάνω στην σχέση κατανάλωσης νερού-διατροφής.

Ως “αποτύπωμα νερού” θεωρείται ο συνολικός όγκος του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται για την παραγωγή των τροφών.

Η έρευνα επισημαίνει πως τα κρέατα και γενικότερα τα ζωικά προϊόντα έχουν μεγάλο αποτύπωμα νερού, καθώς η κτηνοτροφία καταναλώνει πολύ νερό, σε αντίθεση με την παραγωγή λαχανικών και φρούτων που χρειάζεται λιγότερο.

Για παράδειγμα το καθημερινό αποτύπωμα νερού για παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων είναι 3.861 λίτρα ανά κεφαλή στη Γαλλία, 2.929 λίτρα στη Γερμανία και 2.757 λίτρα στη Βρετανία. «Οι ποσότητες αυτές είναι τεράστιες, αν συγκριθούν με την κατανάλωση νερού στα σπίτια» δήλωσε ο ερευνητής του JRC δρ Ντέιβι Βάνχαμ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις