Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Φιγιόν: Δεν πάω πουθενά – Θα κατέβω στις εκλογές

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Γαλλίας, ο Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε σήμερα (01.02.2017) ότι θα αντιμετωπίσει “μέχρι τέλους” τις επιθέσεις και ότι δεν αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ο Φιγιόν τις τελευταίες μέρες δέχεται πολλές επιθέσεις λόγω του σκανδάλου με την σύζυγο του.

“Όταν επιλέγει κανείς να είναι υποψήφιος σε προεδρικές εκλογές, δεν θα πρέπει να διαμαρτύρεται μετά για τη βιαιότητα των επιθέσεων. Θα τις αντιμετωπίσω μέχρι τέλους. Θα είμαι υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές” είπε ο Φιγιόν.

Καθώς απομένουν 80 ημέρες μέχρι τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πολλά στελέχη του κόμματος θεωρούν αναγκαίο να υπάρξει ένα “σχέδιο Β” για να αντικατασταθεί ο Φιγιόν και να προταθεί ένας άλλος υποψήφιος.

Η Πενέλοπι Φιγιόν κατηγορείται ότι έλαβε περίπου 900.000 ευρώ ως κοινοβουλευτική βοηθός του συζύγου της και του αναπληρωτή του, χωρίς όμως να εργαστεί ποτέ στο κοινοβούλιο.

Η κινούμενη άμμος κάτω από τα πόδια του Φρανσουά Φιγιόν, εξαιτίας των αντιφατικών και αδέξιων επιχειρημάτων του στην υπόθεση «Πενέλοπι-γκέιτ», τον τραβάει όλο και πιο βαθιά. Οι θεωρούμενες ως πλασματικές μισθοδοσίες της συζύγου και των δύο παιδιών του, που σύμφωνα με τις νέες αποκαλύψεις στο σημερινό φύλλο της σατιρικής εφημερίδας Canard Enchaîné ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο ευρώ, κινδυνεύουν πλέον να αποβούν μοιραίες για τον ίδιο και για την υποψηφιότητα του για την προεδρία της γαλλικής δημοκρατίας.

Παρ’ ότι εξαπέλυσε επίθεση από χθες (31.01.2017), μιλώντας για «επαγγελματικά οργανωμένη συκοφαντία» εις βάρος του από την αριστερά, λέγοντας ότι διαπράττεται ένα είδος «θεσμικού πραξικοπήματος που εκπορεύεται από την κυβέρνηση», δεν μοιάζει να πείθει πολλούς.

Κατά τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις της Elabe όμως, το 76% των Γάλλων δηλώνει ότι δεν έχει πεισθεί από τα επιχειρήματά του. Άλλη, σημερινή δημοσκόπηση, της ίδιας εταιρείας, δείχνει ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών, τα ποσοστά του πέφτουν κάτω από το 20% με συνέπεια να μην περνάει στο δεύτερο γύρο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ανεβαίνει στη δεύτερη θέση, μετά την Μαρίν Λεπέν.

Με δήλωσή του ο εκλεγμένος υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μπενουά Αμόν απέρριψε οποιαδήποτε ανάμιξη της αριστεράς στην όλη υπόθεση. Στους δημοσιογραφικούς και πολιτικούς κύκλους άλλωστε, κυριαρχεί η άποψη ότι είναι πιθανότερο να υποκινήθηκε μέσα από τους κύκλους της ίδιας της δεξιάς.

Δεν ήταν εύκολο για πολλούς να ξεχάσουν την περίφημη φράση του Φιγιόν κατά την προκριματική της δεξιάς και του κέντρου, όταν καλλιεργώντας το προφίλ του καθαρού και άμεμπτου τορπίλισε τον Σαρκοζί λέγοντας : «Μπορείτε να φανταστείτε τον στρατηγό Ντε Γκολ να θέτει υποψηφιότητα σε περίοδο που είχε εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη;» Σήμερα, η φράση αυτή του γυρίζει μπούμερανγκ…

«Δεν είναι η αριστερά, αλλά οι φίλοι του της δεξιάς, αυτοί θα σκοτώσουν τον Φιγιόν» δήλωσε σήμερα στο δελτίο του καναλιού BFMTV ο πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος σε δημοσκοπήσεις Κλοντ Φιτουσί. «Όλοι ξέρουμε ότι οι αποκαλύψεις προήλθαν από τους φίλους του, οι οποίοι και δεν αργοπόρησαν να μιλήσουν για ακύρωση της προκριματικής» πρόσθεσε.

Πράγματι μέσα στο πρωινό ο Ζορζ Φενέκ γνωστός ως δικαστής και στέλεχος του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων (LR) δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «άκυρη» την προκριματική από την οποία εξελέγη ο Φρανσουά Φιγιόν και να καλέσει το κόμμα να πάρει αποφάσεις.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με έναν υποψήφιο που βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία… θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση άμεσα. Εκτιμώ ότι τα γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει ακυρώνουν την προκριματική» υπογράμμισε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε