Κόσμος

Φιλιππίνες: Τουλάχιστον 27 οι νεκροί από τις πλημμύρες του Ιανουαρίου

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών που έπληξαν τον Ιανουάριο τις Φιλιππίνες, καθώς συνεχίζονται οι ισχυρές βροχές. Άλλοι έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν και τρεις αγνοούνται. 

Από την 3η Ιανουαρίου μέχρι και χθες, Κυριακή (15.01.2023), αλλεπάλληλες καταιγίδες είχαν αποτέλεσμα να χαθούν άλλες 27 ζωές, ενώ πλημμύρες κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες, συνόψισε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε έκθεσή της. 

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων (PAGASA) εξέδωσε εξάλλου έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων στη χερσόνησο Μπίκολ και στην επαρχία Κέζον, στο νότιο άκρο του κυριότερου νησιού της χώρας, του Λουζόν. «Υπό αυτές τις τις συνθήκες, πλημμύρες και κατολισθήσεις (…) είναι πιθανό να πλήξουν περιοχές πολύ ευπαθείς» στις καταστροφές, τόνισε η PAGASA σε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο της.

Πάνω από 83.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε κέντρα υποδοχής πλημμυροπαθών, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία· πάνω από 1.200 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς εξαιτίας των πλημμυρών και των βροχοπτώσεων των τελευταίων εβδομάδων.

Υπενθυμίζεται ότι πλημμύρες και κατολισθήσεις εξαιτίας σφοδρών βροχοπτώσεων είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 52 ανθρώπους κι ανάγκασαν χιλιάδες άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις νότιες και στις κεντρικές Φιλιππίνες το σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων.

Οι Φιλιππίνες συγκαταλέγονται στις χώρες του κόσμου οι οποίες χαρακτηρίζονται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει πως οι καταιγίδες που πλήττουν το αρχιπέλαγος κάθε χρόνο θα γίνονται ολοένα σφοδρότερες, στο μέτρο που η θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ιράν: Επιμένει ο Αραγτσί για την πυρηνική εγκατάσταση στο Φορντό – «Ο αμερικανικός βομβαρδισμός προκάλεσε σοβαρή ζημιά»
Άγνωστη παραμένει η ζημιά που υπέστησαν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις - «Προχωράμε σε αξιολόγηση και η σχετική έκθεση θα υποβληθεί στην κυβέρνηση»
Αμπάς Αραγτσί
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει πως οι ΗΠΑ «παγώνουν» τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία: Ανησυχία για τα αμερικανικά αποθέματα
Ειδικός προβλέπει πως το «πάγωμα» της αμερικανικής βοήθειας θα βλάψει σοβαρά την άμυνα της Ουκρανίας, θα οδηγήσει στον θάνατο μεγαλύτερου αριθμού ουκρανών στρατιωτών και πολιτών αλλά και στην απώλεια περισσότερων εδαφών
Βομβαρδισμένο κτίριο