Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Φωτιές και δακρυγόνα έξω από τον Λευκό Οίκο – «Φυγάδευσαν» Τραμπ και Μελάνια

Φωτιές και δακρυγόνα έξω από τον Λευκό Οίκο – «Φυγάδευσαν» Τραμπ και Μελάνια

Βυθισμένες στο χάος οι ΗΠΑ καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Οι διαδηλωτές έφτασαν έως τις πύλες του Λευκού Οίκου. Ο Τραμπ ζητά “νόμο και τάξη” αλλά αναγκάστηκε την Παρασκευή να πάει στο… υπόγειο καταφύγιο. Το tweet για fake news και η επική απάντηση δημοσιογράφου.

Οι εικόνες με τις φωτιές και τα καπνογόνα έξω από τον Λευκό Οίκο είναι κάτι που βλέπει κανείς σπάνια. Όμως η οργή για την αστυνομική βία (κι όχι μόνο, οι ΗΠΑ μαστίζονται και από την ανεργία) έχει ξεχειλίσει και έξω από την προεδρική κατοικία η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από τεταμένη εδώ και μέρες.

Από την περασμένη Δευτέρα, όταν όλος ο κόσμος είδε το σοκαριστικό βίντεο με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη της Μινεσότα από λευκό αστυνομικό, εκατομμύρια Αμερικανών βρήκαν στους δρόμους πολλών πολιτειών των ΗΠΑ για να διαδηλώσουν. Κάποιοι ήθελαν να το κάνουν ειρηνικά. Κάποιοι άλλοι όχι.

Click4more Νέο βίντεο ντοκουμέντο: Χτυπούσαν τον Τζορτζ Φλόιντ και μέσα στο περιπολικό

Οι διαδηλώσεις δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την πρωτεύουσα Ουάσιγνγκτον. Οι διαδηλωτές μαζεύτηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο. Και την περασμένη Παρασκευή, οι μυστικές υπηρεσίες αναγκάστηκαν να φυγαδεύσουν για κάποια ώρα σε υπόγειο καταφύγιο τον Ντόναλντ Τραμπ και τη σύζυγό του Μελάνια.

Το αποκαλύπτουν οι New York Times και το CNN. Το κλίμα στον Λευκό Οίκο είναι τεταμένο, όπως η κατάσταση σε όλη τη χώρα άλλωστε. Κάποιοι μάλιστα ζητούν από τον Ντόναλντ Τραμπ να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενός διαγγέλματος, αλλά για την ώρα ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμά να ρίχνει… λάδι στη φωτιά.

Την περασμένη Παρασκευή και ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις πύλες του Λευκού Οίκου, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Τραμπ και πετώντας ακόμη και τούβλα ή μπουκάλια προς την κατοικία του Αμερικανού προέδρου, οι μυστικές υπηρεσίες αποφάσισαν να μεταφέρουν τον πρόεδρο και την οικογένειά του, τη Μελάνια και τον γιο τους Μπάρον, στο υπόγειο καταφύγιο που χρησιμοποιείται όταν γίνονται τρομοκρατικές επιθέσεις.

Click4more: ΗΠΑ: Διαδηλωτές για τη δολοφονία Φλόιντ λεηλατούν μέσα σε δευτερόλεπτα κατάστημα της NIKE (video)

Ο Τραμπ και η οικογένειά του δεν έμειναν στο καταφύγιο περισσότερο από μια ώρα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα… επάνω πατώματα του Λευκού Οίκου.

Κατ’ εντολήν της ασφάλειάς του, ο Τραμπ δεν έκανε καμία δημόσια εμφάνιση την Κυριακή, ενώ μέλη της προεκλογικής του εκστρατείας του προτείνουν να κάνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό πριν από μια νέα νύχτα επεισοδίων. Είναι τέτοια η κατάσταση στο Λευκό Οίκο που ζητήθηκε από το προσωπικό να μην πάει για δουλειά αν γίνουν (όπως έγιναν) νέα επεισόδια.

Πέρα από το ότι του είπαν να μην εμφανιστεί δημόσια, του ζήτησαν επίσης να αποφύγει τις δηλώσεις και τα… tweets. Δεν τους άκουσε. Έγραψε ένα μήνυμα «νόμος και τάξη» και μάλιστα στα κεφαλαία και μετά άρχισε να επιτίθεται στους δημοκρατικούς!

Έκανε κι ένα tweet στο οποίο απλά έγραφε την… αγαπημένη του φράση: “fake news”.

Για να πάρει όμως την επική απάντηση από δημοσιογράφο: “Αν βλέπει ο πρόεδρος, είμαι έξω από το σπίτι του και δεν υπάρχει τίποτα fake σε αυτό”.

Χάος έξω από τον Λευκό Οίκο

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα, ξημερώματα Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Εξαγριωμένοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Click4more Χάος στις ΗΠΑ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ – Πτώμα κοντά σε καμένο αυτοκίνητο στη Μινεάπολη

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ουάσινγκτον ισχύει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», ανακοίνωσε η Μπάουζερ μέσω Twitter, προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Βυτιοφόρο εναντίον διαδηλωτών

Σοκάρουν οι εικόνες που μεταδόθηκαν και δείχνουν ένα βυτιοφόρο στον διαπολιτειακό αυτοκινητόδρομο 35 West στη Μινεάπολη να κινείται μέσα στο πλήθος των διαδηλωτών στη Μινεάπολη. Κανείς δεν τραυματίστηκε κανείς, σύμφωνα με το Reuters.

Ο οδηγός του φορτηγού κατέβηκε από το όχημα και υπέστη ξυλοδαρμό από διαδηλωτές.

Στη Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες, σημειώθηκαν λεηλασίες. Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει. Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

“Τσακωμός” στον Λευκό Οίκο

Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν (για ακόμη μια φορά) να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Από την άλλη μεριά, ο γαμπρός και υψηλόβαθμος σύμβουλός του Τραμπ, ο Τζάρεντ Κούσνερ μαζί με άλλους υψηλόβαθμους συμβούλους επιχειρηματολογούν κατά μιας τέτοιας κίνησης, υποστηρίζοντας ότι ο τόνος που θα έχει μπορεί να απομακρύνει σημαντικούς ψηφοφόρους ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των Αφροαμερικανών, την υποστήριξη των οποίων προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Τραμπ.

Ένα προεδρικό διάγγελμα θα αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το μήνυμα του προέδρου Τραμπ για την επανεκκίνηση της οικονομίας το συντομότερο δυνατό, όπως υποστηρίζουν όσοι είναι αντίθετοι προς την κίνηση αυτή.

Το τελευταίο προεδρικό διάγγελμα του Τραμπ που έγινε στα μέσα Μαρτίου από το Οβάλ Γραφείο είχε κεντρικό θέμα την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, ενώ δεν καταγράφηκε εσωτερικά ως επιτυχία, καθώς ο Λευκός Οίκος έπρεπε μετά την πραγματοποίησή του να ξεκαθαρίσει σημεία από το γραπτό κείμενο που εκφώνησε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος είχε γραφτεί βιαστικά. 

Με πληροφορίες από New York Times, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ, Politico
Φωτογραφίες Reuters, EPA

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις