Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Frederick Banting: Γιατί τον τιμάει η Google με Doodle [pics]

Frederick Banting: Γιατί τον τιμάει η Google με Doodle [pics]

H Google τιμάει με Doodle τον Φρέντερικ Μπάντινγκ [Frederick Banting], τον άνθρωπο που άλλαξε την ιατρική. Ο Frederick Banting ήταν φυσιολόγος και γιατρός και σε αυτόν χρωστάμε την ανακάλυψη της ινσουλίνης και τη σωτηρία από τον διαβήτη.

Ο Φρέντερικ Μπάντινγκ, (Frederick Banting) ο Καναδός φυσιολόγος και γιατρός θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα την ιατρική επιστήμη. Ήταν ο άνυρωπος που ανακάλυψε την ινσουλίνη, και έσωσε την ανιρωπότητα από τον διαβήτη. Ο Frederick Banting γεννήθηκε το 1891 στο Άλιστον, του Οντάριο, στον Καναδά. Η ανακάλυψη έγινε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο το 1921. Δύο χρόνια αργότερα ο Μπάντινγκ τιμήθηκε «για την ανακάλυψη και χρήση της ινσουλίνης σε καθαρή μορφή» με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής και Φυσιολογίας.

Μεταξύ των καθηκόντων του στην κλινική που εργαζόταν, ο Frederick Banting είχε και την υποχρέωση να εξετάζει ορισμένα απλά ιατρικά ζητήματα και προβλήματα. Τη νύχτα της 30ης Οκτωβρίου 1920 ετοιμάζει το θέμα που θα παρουσιάσει την επομένη στους φοιτητές: τον διαβήτη…

Διαβάστε περισσότερα για τον διαβήτη στην επίσημη σελίδα του American Diabetes Asociation.

Ποιός ήταν ο  Frederick Banting: Γέννημα – θρέμμα του Καναδά (από την πολιτεία του Οντάριο), ο Frederick Banting πήρε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ανθυπολοχαγός του τάγματος των Καναδών ερυθροχιτώνων και συμμετείχε στη μητέρα των μαχών στον Μάρνη που απέφερε τη νίκη για τους συμμάχους, ένα σοβαρό τραύμα στο χέρι για τον ίδιο. Το τραύμα τον ταλαιπώρησε, δεν μπορούσε να εργαστεί ως χειρουργός που ήθελε και αναγκάστηκε να δεχτεί μία ασήμαντη θέση στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο για βιοποριστικούς λόγους.

Εκεί, όμως, έμελλε να κάνει τη σπουδαία ανακάλυψη αξιοποιώντας έρευνες άλλων επιστημόνων, όπως του Πολ Λάνγκερχανς, που είχε εντοπίσει τις «νησίδες» κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ένζυμα. Η εργαστηριακή δουλειά του Frederick Banting κράτησε δύο χρόνια και υποστηρίχτηκε από το αμερικανικό κράτος.

Ξεκίνησε με πειράματα πάνω στο πάγκρεας, στα ούρα και στο αίμα σκύλων και κατέληξε στην παραγωγή της νησιδίνης (ινσουλίνη την ονόμασε ο καθηγητής Μακλέοντ) από το εκχύλισμα των «νησίδων του Λάνγκερχανς», την οποία δοκίμασε πρώτα ο ίδιος, ενώ πρώτος του ασθενής υπήρξε ο συνάδελφός του Τζο Τζίλιριστ.

Διαβήτης: Κάντε ΕΔΩ το online τεστ για πρώιμα συμπτώματα – Μην το αμελείτε!

Ο Frederick Banting αξιοποίησε έρευνες άλλων επιστημόνων, όπως του Πολ Λάνγκερχανς, που είχε εντοπίσει τις «νησίδες» κυττάρων του παγκρέατος που εκκρίνουν ένζυμα. Η εργαστηριακή δουλειά του Φρέντερικ Μπάντινγκ κράτησε δύο χρόνια και υποστηρίχτηκε από το αμερικανικό κράτος!

Ο Frederick Banting ξεκίνησε με πειράματα πάνω στο πάγκρεας, στα ούρα και στο αίμα σκύλων και κατέληξε στην παραγωγή της νησιδίνης (ινσουλίνη την ονόμασε ο καθηγητής Μακλέοντ) από το εκχύλισμα των «νησίδων του Λάνγκερχανς», την οποία δοκίμασε πρώτα ο ίδιος, ενώ πρώτος του ασθενής υπήρξε ο συνάδελφός του Τζο Τζίλιριστ.

Διαβάστε περισσότερα για τον διαβήτη ΕΔΩ.

Ότι πρέπει να γνωρίζετε για τον διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών, όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.

Η πιθανότητα ανάπτυξης επιπλοκών λόγω του σακχαρώδους διαβήτη μειώνεται όσο καλύτερα ρυθμίζονται οι τιμές του σακχάρου στο αίμα. Μια σειρά παραγόντων, όπως το κάπνισμα, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, η παχυσαρκία, η αρτηριακή υπέρταση και η καθιστική ζωή, επιταχύνουν την ανάπτυξη επιπλοκών. Οι επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες.

Δείτε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Πως εκδηλώνεται η νόσος – Συμπτώματα

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης συχνά δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Εάν εμφανίζονται, τα συμπτώματα με τα οποία μπορεί να εκδηλωθεί περιλαμβάνουν την πολυδιψία (συχνή ή/και έντονη δίψα), την πολυουρία/συχνουρία (συχνή ούρηση), την πολυφαγία και  το αίσθημα πείνας, την κόπωση, τη θολή όραση, τη ναυτία, τον έμετο, την απώλεια σωματικού βάρους (παρά την πολυφαγία) και άλλα.

Δείτε περισσότερα για τον διαβήτη σε σελίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.

Στοιχεία για τον σακχαρώδη διαβήτη: Ο σακχαρώδης διαβήτης λαμβάνει εκρηκτικές επιδημιολογικές διαστάσεις, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα. Σήμερα, υπολογίζεται ότι περίπου 700.000-900.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται 35.000-40.000 νέες περιπτώσεις, εκ των οποίων 500 παιδιά, ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετείχε στην επιδημιολογική έρευνα υγείας με τίτλο «Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου» (ΕΜΕΝΟ), που διεξήχθη με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Γ. Τουλούμη από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της χώρας και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ο κύριος σκοπός της ΕΜΕΝΟ ήταν η καταγραφή παραγόντων κινδύνου και νοσηρότητας χρόνιων νοσημάτων στον γενικό πληθυσμό ενηλίκων (από 18 ετών και πάνω).

Σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, ο επιπολασμός διαβήτη ανέρχεται σε 9,9% (στο σύνολο του πληθυσμού ηλικίας 20-79 ετών). Ο αριθμός ατόμων με διαβήτη ανέρχεται σε 763.698. Το 1,55% είναι αδιάγνωστοι, το 2,3% αρρύθμιστοι και το 7,8% λαμβάνουν αγωγή. Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Παπάνας, η οποία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνει:

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΙΑΤΙ…

  • Περίπου 1 στους 10 Έλληνες έχει διαβήτη. Ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια.
  • Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% κάθε χρόνο στα παιδιά και στους εφήβους. Επίσης, ο διαβήτης τύπου 2 προσβάλλει, πλέον, όλο και μικρότερες ηλικίες, νέους και παιδιά.

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑΤΙ…

  • Αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης ενηλίκων.
  • Αποτελεί την πρώτη αιτία τελικού σταδίου νεφρικής ανεπάρκειας.
  • Αποτελεί την πρώτη αιτία ακρωτηριασμών των κάτω άκρων.
  • Αποτελεί σημαντική αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.
  • Τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια.
  • Αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ:

  • Συχνουρία-αυξημένη ποσότητα ούρων.
  • Αυξημένη δίψα.
  • Αυξημένη όρεξη.
  • Απώλεια βάρους.
  • Αδυναμία.
  • Έλλειψη ενδιαφέροντος και συγκέντρωσης.
  • Εμετοί και στομαχικός πόνος.
  • Μουδιάσματα στα άκρα.
  • Θολή όραση.
  • Συχνές λοιμώξεις.
  • Πληγές που αργούν να επουλωθούν.

Διαβάστε ακόμη:
Υπερσιβηρικός Σιδηρόδρομος: 100ή επέτειος από την ολοκλήρωσή του [pic, vid]

Γενέθλια της Google και 10 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε [pic]

Φθινοπωρινή ισημερία στις 22 Σεπτεμβρίου: Όσα δεν γνωρίζετε

Jean Batten: Η Google και η Γκάρμπο των αιθέρων [vid, pics]

Nettie Stevens: Η γενετίστρια που διαχώρισε τον άνδρα από τη γυναίκα! [pics, vid]

Το Διαστημόπλοιο Τζούνο της NASA σε τροχιά γύρω από τον Δία [vid]

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε