Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Φυσικό αέριο: Η Gazprom χρησιμοποιεί αποθέματα για να σταθεροποιηθεί η αγορά

Φυσικό αέριο: Η Gazprom χρησιμοποιεί αποθέματα για να σταθεροποιηθεί η αγορά
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Τα αποθέματά του αρχίσει να χρησιμοποιεί ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, για να διοχετεύσει περισσότερο φυσικό αέριο στο δίκτυο αγωγών με στόχο να σταθεροποιηθούν οι αυξανόμενες τιμές, δήλωσε σήμερα Ρώσος αξιωματούχος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, σε συνέντευξή του στο BBC, απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία διακρατά αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι τιμές ηλεκτρισμού και αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς η περιορισμένη προσφορά αερίου δεν επαρκεί για να καλύψει την ισχυρή ζήτηση σε οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία της COVID-19.

«Είμαστε υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης, θέλουμε να εργαστούμε συλλογικά…η Gazprom έχει στην πραγματικά αρχίσει να διοχετεύει από τα αποθέματά της στους αγωγούς για να σταθεροποιήσει την αγορά», δήλωσε ο Ριάμπκοφ χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο στοιχεία από την Gas Infrastructure Europe, ανέφερε ότι η Gazprom άντλησε αέριο από αποθηκευτική μονάδα στο Χάινταχ της Αυστρίας για μία ημέρα, στις 7 Οκτωβρίου, ύστερα από την αύξηση των τιμών αερίου σε επίπεδα ρεκόρ.

«Εργαζόμαστε προσεκτικά, ήσυχα, νηφάλια προς τη σταθεροποίηση. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να ταράξουμε περαιτέρω τα πράγματα», δήλωσε ο Ριάμπκοφ.

Ομάδα μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τον ρόλο της Gazprom στην αύξηση των τιμών, λέγοντας ότι η συμπεριφορά της την καθιστά ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς και για μια «προσπάθεια να πιέσει» την Ευρώπη να συμφωνήσει στη εσπευσμένη έναρξη λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 2 μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας. Τόσο η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις