Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

G7: Προς συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ για το εμπόριο – Τη “γλιτώνουν” τα γερμανικά αυτοκίνητα

Τραμπ - Μέρκελ

Τραμπ και Μέρκελ συμφώνησαν πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών μια εμπορική συμφωνία. – Το κλίμα στην συνάντησή τους ήταν ιδαίτερα θερμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως συζήτησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα χρειαστεί να εξετάσει την επιβολή δασμών στα γερμανικά αυτοκίνητα.

Ο Τραμπ έκανε τη δήλωση αυτή στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Μπιαρίτς, για την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως ήταν παραγωγική.

Η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της σήμερα στους δημοσιογράφους πως η Γερμανία θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες το συντομότερο δυνατόν.

«Θέλουμε να συζητήσουμε τώρα τη διεξαγωγή βαθύτερων συνομιλιών μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους ενημερώνοντάς τους μαζί με τον Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Ενδιαφερόμαστε πολύ να ενταθεί το εμπόριό μας. Πιστεύω πως μπορούμε να βρούμε λύσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ. «Η Γερμανία εργάζεται σκληρά γι’ αυτό μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ», τόνισε.

Τραμπ - Μέρκελ

 

Τραμπ - Μέρκελ

 

Τραμπ - Μέρκελ

 

“Τα βρίσκουν” Τραμπ και Μακρόν

Ο Τραμπ δήλωσε ακόμη σήμερα πως η Γαλλία και οι ΗΠΑ «πλησιάζουν» σε μια συμφωνία για τη φορολόγηση των γιγάντιων αμερικανικών εταιρειών του Ίντερνετ. Ο Αμερικανός πρόεδρος τάσσεται εναντίον της ψήφισης από τη Γαλλία ενός φόρου επί του τζίρου των αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Προσεγγίζουμε ο ένας τον άλλο. Θέλουν μια συμφωνία και θα δούμε αν θα την επιτύχουμε. Είμαστε κοντά», απάντησε ο Τραμπ σε ερώτηση σχετικά με μια ενδεχόμενη συμφωνία με τη Γαλλία πάνω σ’ αυτό το ευαίσθητο ζήτημα και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απειλήσει να φορολογήσει το γαλλικό κρασί σε αντίποινα για τον γαλλικό φόρο στους αμερικανικούς γίγαντες του Ίντερνετ.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ δέχθηκε τον Αμερικανό ομόλογό του Στίβεν Μνούτσιν στην οικία του στο Σεν-Πε-σιρ-Νιβέλ, ένα χωριό όχι μακριά από το Μπιαρίτς, για να μιλήσουν για το θέμα αυτό.

Σε ύφεση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας;

Οι διαπραγματεύσεις με την Κίνα για τον σινο-αμερικανικό εμπορικό πόλεμο «δεν ήταν ποτέ σε καλύτερο σημείο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά την σύνοδο κορυφής της G7 στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο ίδιος, οι μεν Ηνωμένες Πολιτείες τα καταφέρουν καλά σε οικονομικό επίπεδο, αλλά η Κίνα «χάνει εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης».

Σε ερώτηση σχετικά με τον αν υπάρχει πιθανότητα καθυστέρησης στην επιβολή των δασμών επί των κινεζικών εξαγωγών, ο Τραμπ απάντησε: «Ολα είναι πιθανά».

«Όλα είναι πιθανά. Είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε σημαντικές , πολύ σημαντικότερες συνομιλίες από οποτεδήποτε πριν, ειλικρινά. Στο μεγαλύτερο μέρος αυτό οφείλεται στο ότι τα πηγαίνουμε καλά…Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα…Χάνουν εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας που πηγαίνουν σε άλλες χώρες. Αν ήμουν στην θέση τους, θα ήθελα να κάνω συμφωνία», είπε ο Τρραμπ.

«Πιστεύω ότι τώρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι σε οποιαδήποτε στιγμή της διαπραγμάτευσης. Δεν νομίζω ότι θα βρισκόμασταν εδώ, αν δεν είχαμε ακολουθήσει αυτή την διαδικασία. Πιστεύω ότι είμαστε στην ισχυρότερη θέση για να φθάσουμε σε συμφωνία. Μία δίκαιη συμφωνία για όλους», κατέληξε ο Τραμπ.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις