Κόσμος

Γαλλία: Φόβος και αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα εβραϊκά σχολεία με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι περίπου 35.000 μαθητές εβραϊκών σχολείων της Γαλλίας ξανάρχισαν τα μαθήματα, υπό ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, με φόντο την εκρηκτική αύξηση αντισημιτικών ενεργειών στη χώρα.

Στο Στρασβούργο, όπως και στην περιοχή του Παρισιού, οι γονείς που ρωτήθηκαν –αρνήθηκαν οι περισσότεροι να δηλώσουν το όνομά τους– μίλησαν για τον «φόβο» που αισθάνονται μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

«Αισθανόμαστε πιεσμένοι, συνοδεύουμε περισσότερο τα παιδιά μας στο σχολείο, τα αφήνουμε λιγότερο να κυκλοφορούν μόνα τους όπως πριν», είπε ο 35χρονος Γιαέλ, δύο παιδιά του οποίου φοιτούν στο σχολείο Ακιμπά του Στρασβούργου.

«Δεν μιλάμε πολύ στα παιδιά, για να μην επηρεαστούν πολύ, αλλά εμείς προσπαθούμε να προσέχουμε πολύ. Και όταν αφήνω τα παιδιά στο σχολείο, αισθάνομαι έναν κόμπο στον λαιμό», είπε η Λιορά, 30 ετών, που πήγε να παραλάβει τα δύο παιδιά της για το μεσημεριανό διάλειμμα από το σχολείο το οποίο φυλάσσεται από δύο μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Κανείς δεν ξέχασε την επίθεση στο εβραϊκό σχολείο Οτζάρ Χατορά στην Τουλούζη το 2012, όταν ο τζιχαντιστής Μοχάμεντ Μερά σκότωσε έναν εκπαιδευτικό και τρεις μαθητές.

«Μπορεί να υπάρξει μια επίθεση και τα σχολεία είναι στόχοι», εξηγεί ο 70χρονος Σαμουέλ, έξω από το σχολείο Μαϊμονίντ Ραμπάμ της Βουλόνης-Μπιγιανκούρ (περιφέρεια του Παρισιού) όπου έχουν αναπτυχθεί τέσσερις στρατιώτες, με τα όπλα ανά χείρας. «Αν και δηλώνει «καθησυχασμένος» από την ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων, ο 55χρονος Ντανιέλ Μ. μιλάει για τον «φόβο» που αισθάνεται η εβραϊκή κοινότητα. «Πάνε πολλά χρόνια τώρα, από το 2001 στην πραγματικότητα, που αισθανόμαστε ότι επιστρέφει ο αντισημιτισμός», είπε.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μετά τις 7 Οκτωβρίου έχουν καταγραφεί 1.040 αντισημιτικές ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε η ασφάλεια των χώρων λατρείας και των εβραϊκών σχολείων: 10.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί για να προστατεύσουν 900 χώρους, σχολεία και συναγωγές όπου συχνάζουν οι Εβραίοι της Γαλλίας.

«Το κράτος κάνει πολλά, όμως ξέρουμε ότι δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και τα ιδρύματά μας επενδύουν πολλά στην ασφάλειά τους, με ιδιωτικούς πόρους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αριέλ Γκόλντμαν, ο πρόεδρος του Ενιαίου Κοινωνικού Εβραϊκού Ταμείου (FSJU).

Πριν από τις σχολικές διακοπές είχαν γίνει περίπου 20 φάρσες για βόμβα σε εβραϊκά σχολεία σε όλη τη Γαλλίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Τραμπ για τα Στενά του Ορμούζ: «Δεν θα υπάρχουν διόδια, εκτός αν είναι από τις ΗΠΑ» – Νέα ένταση μετά τις απειλές του Ιράν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε ότι θα επιβάλει «αμερικανικά διόδια» στα Στενά του Ορμούζ, στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με το Ιράν
FILE PHOTO: A drone view of vessels anchored in the Strait of Hormuz as seen from Musandam, Oman, June 8, 2026. REUTERS/Stringer/File Photo
«Ανοιχτά τα Στενά του Ορμούζ» επιμένει ο αμερικανικός στρατός – Συνεχίζεται το διπλωματικό «θρίλερ»
Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι «προπαρασκευαστικές» συνομιλίες μεταξύ διπλωματών στο Μπούργκενστοκ κοντά στην Λουκέρνη με στόχο την διατήρηση του διαλόγου επί την προκαταρκτικής συμφωνίας ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν
Vessels in the Strait of Hormuz near the beach of Bandar Abbas, Iran, June 17, 2026. Amirhosein Khorgooi/ISNA/via WANA (West Asia News Agency)/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA.
«Κούβα όπως Βενεζουέλα»: Ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο νησί
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε ένα σενάριο επέμβασης στην Κούβα, συγκρίνοντας την κατάσταση με τη Βενεζουέλα και δηλώνοντας πως μια αντίστοιχη επιχείρηση είναι πιθανή
Κούβα