Κόσμος

Γαλλία: Ο κορονοϊός μείωσε 13% τις γεννήσεις τον Ιανουάριο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν στη Γαλλία τον Ιανουάριο κατέγραψε πτώση 13% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, μια άνευ προηγουμένου μείωση από το 1975, που «θα μπορούσε να συνδεθεί» με την πανδημία Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Ινστιτούτο Στατιστικών Μελετών (Insee).

Για τα 53.900 μωρά που γεννήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021, η σύλληψη των περισσοτέρων μεταξύ αυτών έγινε στις αρχές της πρώτης καραντίνας στη Γαλλία, η οποία εφαρμόστηκε στα μέσα Μαρτίου του 2020. Επομένως, «το πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης και της μεγάλης ανασφάλειας ενδέχεται να αποθάρρυνε τα ζευγάρια να τεκνοποιήσουν» ή «τα εξώθησε να μεταθέσουν αρκετούς μήνες τα σχέδιά τους για να γίνουν γονείς», παρατηρεί το ινστιτούτο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας της άνοιξης του 2020, «τα κέντρα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής έκλεισαν», σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι, αναφέρουν, επίσης, ότι η προσφυγή στην τεχνητή διακοπή της κύησης «κατέστη περισσότερο περίπλοκη».

Η γεννητικότητα βρίσκεται σε συνεχή πτώση εδώ και έξι χρόνια στη Γαλλία, όμως η πτώση που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο είναι «δυσανάλογη των πτώσεων, που καταγράφηκαν κατά το παρελθόν», υπογραμμίζει το Insee. «Πρέπει να γυρίσουμε στο 1975, το τέλος του baby-boom, για να παρατηρήσουμε ένα φαινόμενο τέτοιας έκτασης», συμπληρώνει.

Τον Δεκέμβριο του 2020 είχε ήδη καταγραφεί μείωση των γεννήσεων, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, με -7% σε ένα έτος. Τα διπλά αυτά μηνιαία στατιστικά «αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε το πλαίσιο της πανδημίας σε αυτήν την εξέλιξη», σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Τους επόμενους μήνες, σημειώνει, τα μηνιαία στατιστικά των γεννήσεων θα επιτρέψουν να αξιολογήσουμε εάν αυτή η μείωση του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου αποκαλύπτει ένα «περιστασιακό φαινόμενο στην αρχή της πανδημίας», δηλαδή μια «αναβολή των σχεδίων να γίνει κανείς γονέας για μονάχα λίγους μήνες». Ή, στην αντίθετη περίπτωση, εάν σηματοδοτεί την «αρχή μιας πιο διαρκούς τάσης», βάσει της οποίας η υγειονομική και οικονομική κρίση οδηγούν τα ζευγάρια να αναβάλουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους να γίνουν γονείς.

Το Insee υπολογίζει σε μόλις 735.000 τον αριθμό των μωρών που γεννήθηκαν στη Γαλλία το 2020 (-2,5% σε διάστημα ενός έτους), ένας αριθμός που δεν ήταν ποτέ ξανά τόσο χαμηλός, από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Υπόθεση Lyhanna: Σοκαριστική αποκάλυψη – Ο πατέρας του Ζερόμ Μπαρελά είχε κατηγορηθεί για βιασμό από εγγονή του το 2013
Η 26χρονη σήμερα κοπέλα είχε καταγγείλει τότε πολλαπλά περιστατικά που φέρεται να έλαβαν χώρα όταν η ίδια ήταν μεταξύ 10 και 13 ετών, στο σπίτι του παππού της - Στο αρχείο η υπόθεση
Οργή στη Γαλλία για την δολοφονία της 11χρονης Lyhanna
«Πόλεμος» Ερντογάν – Νετανιάχου και στη μέση η Κύπρος: Εάν απειληθούν τα δικαιώματα  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η απάντηση μας θα είναι πολύ σαφής και πολύ σκληρή
Νετανιάχου: «Ο αντισημίτης τύραννος Ερντογάν, είναι ο τελευταίος που μπορεί να κάνει κηρύγματα περί ηθικής στο κράτος του Ισραήλ»
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
WSJ: Το δίδαγμα της αρχαίας Αθήνας για τις υπερδυνάμεις του σήμερα και η επίκαιρη προειδοποίηση του Θουκυδίδη 2.400 χρόνια μετά
«Οι ισχυροί κάνουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν ό,τι πρέπει» - Η ιστορική φράση από τον διάλογο των Αθηναίων με τους Μηλίους το 416 π.Χ.
Πόλεμος στην Ουκρανία