Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Γαλλία: Πανικός και τραυματισμοί στη Νίκαια για την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ – Video

Γαλλία: Πανικός και τραυματισμοί στη Νίκαια για την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ – Video

Η χαρά για την πρόκριση της Γαλλίας στον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας έφερε πανικό και στιγμές τρόμου στη Νίκαια. Ο ήχος από τα πυροτεχνήματα θύμιζε αυτόν μιας έκρηξης. Οι μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση στην πόλη δεν έχουν “ξεθωριάσει”. Ο πανικός δεν άργησε να προκληθεί…

Χιλιάδες Γάλλοι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για να πανηγυρίσουν τη σπουδαία επιτυχία των Bleus του Ντιντιέ Ντεσάμπ, την πρόκριση στον τελικό του Μουντιάλ μετά από 12 χρόνια. Η Νίκαια που γιόρταζε λίγο έλειψε να θρηνήσει. Τα πυροτεχνήματα ήταν μέρος των πανηγυρισμών. Αλλά οι στιγμές τρόμου στη Νίκαια δεν άργησαν να έρθουν.

Δυο συγκλονιστικά video έχουν καταγράψει τη στιγμή του πανικού. Τη στιγμή που εκατοντάδες άνθρωποι τρομοκρατούνται από τα πυροτεχνήματα και πανικόβλητοι τρέχουν να σωθούν. Πολλοί ποδοπατήθηκαν, 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Όλα έγιναν σχεδόν δυο λεπτά πριν από το τέλος του ημιτελικού ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο. Τα πυροτεχνήματα “πυροδοτήθηκαν” για να σημάνουν την έναρξη των πανηγυρισμών. Όμως έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα: τον τρόμο και τον πανικό.

Ουρλιαχτά, φωνές και κόσμος να τρέχει, να προσπαθεί να κρυφτεί κάτω από τραπέζια ή μέσα σε μπαρ. Ανάμεσα στο πλήθος ήταν και παιδιά.

Το πλήθος πανικοβλήθηκε εξαιτίας «των εκρήξεων των πυροτεχνημάτων», εξήγησε ο Ζαν-Γκαμπριέλ Ντελακρουά, στέλεχος των δημοτικών αρχών. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι τραυματίστηκαν, αν και κανείς σοβαρά. «Οι περισσότεροι τραυματισμοί είναι εκδορές από γυαλιά και μώλωπες που υπέστησαν άνθρωποι που έπεσαν», συμπλήρωσε.

Η στιγμή του πανικού στη Νίκαια

Περίπου 1.000 άνθρωποι ήταν συγκεντρωμένοι στο σημείο όπου προκλήθηκε ο πανικός. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τον αγώνα ανάμεσα στη Γαλλία και το Βέλγιο.

Οι εικόνες στα γαλλικά ΜΜΕ δείχνουν ανθρώπους κατατρομαγμένους, ανάμεσα σε αναποδογυρισμένα τραπέζια και καρέκλες, με σπασμένα ποτήρια και μπουκάλια στο έδαφος.

Τα όσα έγιναν το βράδυ της Τρίτης (10.07.2018) στη Νίκαια δείχνουν πόσο “ζωντανές” είναι ακόμα οι μνήμες από την τρομοκρατική επίθεση της 14ης Ιουλίου 2016 στην πόλη. Τότε, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την Ημέρα της Βαστίλης (εθνική γιορτή των Γάλλων), ένας Τυνήσιος που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος έριξε πάνω στο πλήθος φορτηγό ψυγείο. 86 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τότε.

Υπήρχαν και οι άλλες στιγμές

Δεν ήταν όμως μόνο οι στιγμές του πανικού που επικράτησαν στη Νίκαια το βράδυ της Τρίτης. Λίγο αφού είχε τελειώσει ο πρώτος ημιτελικός του Μουντιάλ της Ρωσίας και η Γαλλία πανηγύριζε την πρόκριση στον τελικό, χιλιάδες Γάλλοι βγήκαν στους δρόμους της πόλης για να πανηγυρίζουν.

Με σημαίες στα χέρια, φωνάζοντας συνθήματα, χάρηκαν με την ψυχή τους την επιτυχία της Εθνικής τους ομάδας. Και πλέον, περιμένουν να μάθουν ποιος θα είναι ο αντίπαλός τους στον τελικό της Κυριακής (15.07.2018): Αγγλία ή Κροατία;

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις