Κυριακή, 19 Μαΐ
23oC Αθήνα

Γάζα: Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν να ξανανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Γάζα: Μπάιντεν και Νετανιάχου συμφώνησαν να ξανανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συμφώνησαν να ξανανοίγει το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας (6.5.24), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Το Ισραήλ έκλεισε το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το οποίο χρησιμοποιείτο για την αποστολή ανθρωποστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σαββατοκύριακο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες που επάνδρωναν φυλάκιο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Νετανιάχου για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για να υπάρξει συμφωνία για τους ομήρους, οι οποίες φάνηκε να οδηγούνται σε αδιέξοδο το Σαββατοκύριακο.

Η Χαμάς δήλωσε ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στις συνομιλίες, αφού οι IDF άρχισαν σήμερα το πρωί να διατάσσουν την εκκένωση αρκετών ανατολικών συνοικιών της Ράφα, ενόψει μιας μεγάλης επίθεσης που έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό στη νοτιότερη πόλη της Γάζας.

Ο Μπάιντεν «επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση του για τη Ράφα», αναφέρει το κείμενο του Λευκού Οίκου, χωρίς να διευκρινίζει.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια μεγάλη ισραηλινή επίθεση εάν δεν διασφαλιστεί ότι θα προστατευθούν οι ένα εκατομμύριο και πλέον Παλαιστίνιοι που βρίσκουν καταφύγιο εκεί. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι μπορεί να εκκενώσει με ασφάλεια και να φροντίσει αυτούς τους αμάχους, αλλά η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται να πείθεται.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί εναλλακτικές λύσεις για μια εισβολή στη Ράφα, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο και πιο στοχευμένων επιχειρήσεων κατά της ηγεσίας της Χαμάς.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες έχουν πει ότι τα τέσσερα επιχειρησιακά τάγματα της Χαμάς στην πόλη πρέπει να διαλυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η τρομοκρατική ομάδα δεν θα μπορεί πλέον να απειλεί τη χώρα.

Ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος «επαναβεβαίωσε το μήνυμά του για το Γιομ Χασόα, την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος», σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κοινή δέσμευση του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών να θυμούνται τα έξι εκατομμύρια Εβραίους που στοχοποιήθηκαν και δολοφονήθηκαν συστηματικά στο Ολοκαύτωμα, ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας και να ενεργούν δυναμικά κατά του αντισημιτισμού και όλων των μορφών βίας που τροφοδοτούνται από μίσος», αναφέρει το κείμενο του Λευκού Οίκου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις