Παρασκευή, 17 Μαΐ
20oC Αθήνα

Γερμανία – δημοσκόπηση: Ξαναπέρασε στην δεύτερη θέση το SPD με «βραχεία κεφαλή» από το ακροδεξιό AfD

Γερμανία – δημοσκόπηση: Ξαναπέρασε στην δεύτερη θέση το SPD με «βραχεία κεφαλή» από το ακροδεξιό AfD

Εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο το υπό τον Όλαφ Σολτς κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Γερμανία (SPD) «έβλεπε την πλάτη» του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Όμως νεότερη δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα (30/4/2024) στη δημοσιότητα βρίσκει το SPD  δεύτερο κόμμα, έστω και με οριακή διαφορά (1%) από την AfD.

Η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και μάλιστα με σημαντική διαφορά.

Σύμφωνα με το Trendbarometer του Ινστιτούτου Forsa που διενεργήθηκε για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/n-tv, η Χριστιανική Ένωση συγκεντρώνει 30%, καταγράφοντας απώλεια μίας μονάδας από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το SPD ακολουθεί με 17% (+1) και η AfD παραμένει στο 16%.

Οι Πράσινοι, επίσης χωρίς μεταβολή, βρίσκονται στο 12%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) παραμένουν στο όριο του 5% και η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) περιορίζεται στο 4% (-1).

Στην απευθείας επιλογή καγκελάριου, ο αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς διατηρεί καθαρό προβάδισμα, με 23%, έναντι 17% του Όλαφ Σολτς (SPD) και του Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι), ενώ στο ερώτημα, ποιο κόμμα είναι καλύτερα προετοιμασμένο να λύσει τα προβλήματα των πολιτών, το 15% δηλώνει το CDU, το 10% το SPD και το 7% τους Πράσινους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις