Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Γερμανία: Εφιαλτικές εικόνες μετά τις φονικές πλημμύρες – 141 νεκροί, φόβοι για 3000 αγνοούμενους

Γερμανία: Εφιαλτικές εικόνες μετά τις φονικές πλημμύρες – 141 νεκροί, φόβοι για 3000 αγνοούμενους

Βιβλική είναι η καταστροφή στη Γερμανία με τους νεκρούς από τις καταστροφικές πλημμύρες συνεχώς να αυξάνονται, ενώ οι αγνοούμενοι παραμένουν χιλιάδες.

Οι εικόνες πραγματικά σοκάρουν…. Τεράστιες ποσότητες νερού παντού σε σπίτια και περιουσίες, καταστροφές, νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι. Οι καταστροφικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία φέρνουν χάος, θρήνο σε πολλές οικογένειες και ταλαιπωρία. Η έκταση της καταστροφής δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί στα κρατίδια Ρηνανίας-Παλατινάτου και Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας που έχουν θαφτεί κάτω από τόνους νερού και λάσπης.

Ο τραγικός απολογισμός συνεχώς αυξάνονται. Οι νεκροί έφτασαν τους 141, υπάρχουν 700 τραυματίες, ενώ οι εφιαλτικές προβλέψεις κάνουν λόγο για 3000 αγνοούμενους. Άλλοι τόσοι στέκονται σήμερα μπροστά από τα κατεστραμμένα σπίτια τους, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ζημιών.

Στο Έρφτσταντ-Μπλέσεμ της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας σπίτια κατέρρευσαν και άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα συντρίμμια. Οι κατολισθήσεις προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε δρόμους και αυτοκίνητα. Σε κάποια σημεία η γη άνοιξε κυριολεκτικά στα δύο. Οι κλήσεις έκτακτης ανάγκης από αυτή την περιοχή, όχι μακριά από την Κολωνία, ήταν ασταμάτητες τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή. Πολλοί χρειάστηκε να μετακινηθούν με φουσκωτές λέμβους για να σωθούν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Τηλεοπτικά συνεργεία καταγράφουν συγκλονιστικές εικόνες από τις προσπάθειες διάσωσης.«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια κρίση, οι διαστάσεις της οποίας δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν» ανέφερε ο Φρανκ Ροκ (CDU) από το τοπικό δημοτικό συμβούλιο.

 

Την ίδια ώρα άλλες 23 περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Πολλά ποτάμια και παραπόταμοι υπερχείλισαν. Οι εικόνες από τις πληγείσες περιοχές μαρτυρούν την ορμητική δύναμη της φύσης. Εμπορικοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια. Πολλά νοικοκυριά παραμένουν ακόμη χωρίς ηλεκτρικό, ενώ σε πολλές περιοχές έχουν διακοπεί οι σιδηροδρομικές συνδέσεις ή είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για εντοπισμό επιζώντων

Στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Παλατινάτου έχουν ήδη αρχίσει οι εργασίες αποκατάστασης.Όσο είναι εφικτό. «Η θλίψη είναι δίχως τέλος» ανέφερε η πρωθυπουργός του κρατιδίου Μάλου Ντράιερ (SPD). Οι πυροσβέστες δουλεύουν ασταμάτητα. Και εδώ ο αριθμός νεκρών και αγνοούμενων συνεχώς αυξάνεται. Στη μικρή πόλη Ζίντσιγκ έχασαν τη ζωή τους εργαζόμενοι και ένοικοι σε δομή για ΑΜΕΑ.

Στο μεταξύ χιλιάδες διασώστες βρίσκονται ήδη στα δύο πληττόμενα κρατίδια, όπως και στρατιώτες μετά από απόφαση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους και περιουσίες. Στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία βρίσκονται ήδη σε ειδική αποστολή πάνω από 400 στρατιώτες και στη Ρηνανία-Παλατινάτο πάνω από 200, ενώ Ο Οργανισμός Πολιτικής Προστασίας THW έχει ήδη στείλει 2.065 άτομα για να βοηθήσουν στις πληγείσες περιοχές.

Σταϊνμάιερ: «Να μην ξεχάσουμε τους πληγέντες όταν το θέμα δεν θα είναι πια στα πρωτοσέλιδα»

Τη διαρκή παροχή στήριξης στους πληγέντες από τις καταστροφές στη δυτική Γερμανία ζήτησε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επίσκεψή του νωρίτερα σήμερα στο Έρφστατ, μια από τις σφοδρότερα πληγείσες πόλεις της Βόρειας Ρηνανίας – Γερμανίας.

«Για πολλούς ανθρώπους δεν έχει απομείνει τίποτα, μόνο η ελπίδα. Και δεν πρέπει να απογοητεύσουμε αυτή την ελπίδα (…) το νερό υποχωρεί, αλλά το μέγεθος της ζημιάς θα γίνει ορατό τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και τόνισε ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται ότι “η αλληλεγγύη θα συνεχιστεί και όταν το θέμα δεν θα κυριαρχεί πλέον στα πρωτοσέλιδα”.

 

Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος συνόδευε τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο, υποσχέθηκε και πάλι άμεση παροχή βοήθειας και καταβολή αποζημιώσεων «σύντομα και χωρίς γραφειοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι το κρατίδιο και οι δήμοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι την «καταστροφή του αιώνα». Είναι «εθνικό καθήκον» να βοηθήσουμε τις πληγείσες περιοχές, πρόσθεσε.

Αύριο τη Ρηνανία – Παλατινάτο, το δεύτερο κρατίδιο που επλήγη από τις φονικές καταιγίδες, θα επισκεφθεί η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Η Πρωθυπουργός του κρατιδίου Μαλού Ντράιερ (SPD), η οποία θα την ενημερώσει για την κατάσταση, έκανε σήμερα λόγο για «αποτυχίες» της πολιτικής για το κλίμα και, μιλώντας στις «δεν είναι πλέον κάτι αφηρημένο. Βιώνουμε ακραίες ξηρασίες, έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες εδώ και αρκετά χρόνια», τόνισε η κυρία Ντράιερ.

‘Αμεση βοήθεια και γενναία μέτρα ζήτησε και ο αρχηγός των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Ανέφερε δε ότι οι επικείμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν «θεμελιώδη αλλαγή πορείας» για τη Γερμανία.

Πληροφορίες DW

Φωτογραφίες Reuters

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις