Παρασκευή, 14 Ιουν.
34oC Αθήνα

Γερμανία ώρα μηδέν! Μέρκελ – Σουλτς κρατούν το μέλλον στα χέρια τους!

Γερμανία Μέρκελ Σουλτς

Θα σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία ή η “ατμομηχανή” της Ευρώπης οδηγείται σε οριστικό αδιέξοδο; Μέρκελ και Σουλτς ξεκίνησαν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις, με το διακύβευμα να είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Στις 11:00 (ώρα Ελλάδος) είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν επισήμως οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου» συνασπισμού στη Γερμανία. Δηλαδή μεταξύ της Χριστιανικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ (CDU/CSU) και του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Μάρτιν Σουλτς (SPD).

Θα συμμετάσχουν οι τρεις αρχηγοί Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Σουλτς (SPD). Δύο ώρες αργότερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των 13 εκπροσώπων κάθε κόμματος.

Γερμανία Μέρκελ ΣουλτςΓερμανία Μέρκελ Σουλτς

Δεν υπάρχει… χρόνος στη Γερμανία – Θα φάνε… στα όρθια!

Ενδεικτικό του αυστηρού και «εντατικοποιημένου» χρονοδιαγράμματος που έχει σχεδιαστεί είναι το εξής: Προβλέπεται μόλις ένα ημίωρο διάλειμμα για φαγητό! Παράλληλα, στις 17:30 έχει προγραμματιστεί η πρώτη συνεδρίαση του κάθε κόμματος ξεχωριστά.

Αυτό, προκειμένου περίπου μια ώρα αργότερα να συναντηθούν εκ νέου οι τρεις αρχηγοί για έναν πρώτο απολογισμό των συνομιλιών. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αμέσως μετά και, εάν κριθεί απαραίτητο, θα πραγματοποιηθεί και νέα συνάντηση των αρχηγών.

Αυτά θα συζητήσουν Μέρκελ – Σουλτς

Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν σε δύο ομάδες:

– Η πρώτη θα συζητήσει θέματα οικονομίας, συγκοινωνιών, υποδομών, ενέργειας, περιβάλλοντος, αγοράς εργασίας, οικογένειας, μετανάστευσης, εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

– Η δεύτερη θα εστιάσει στα δημοσιονομικά, την φορολογική πολιτική, αλλά και στα ζητήματα παιδείας και έρευνας, θεσμών και εσωτερικών.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί στον ίδιο ρυθμό μέχρι την Πέμπτη, 11.01.2018. Την επομένη τα αποτελέσματα των διερευνητικών θα τεθούν υπ’ όψιν των κομμάτων προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ήδη το SPD έχει ανακοινώσει ότι σκοπεύει να θέσει το ζήτημα σε έκτακτο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη.

Όλα αυτά την ώρα που ο ηγέτης του κόματος. Μάρτιν Σουλτς δέχεται σφοδρή κριτική. Και μάλιστα όχι μόνο από τους… εχθρούς, αφού και οι φωνές μέσα στο SPD που τον κατηγορούν και του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό… φούσκα.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πρόσφατα είδε το “φως” της δημοσιότητας δημοσκόπηση, η οποία δείχνει ότι είναι πιο αντιδημοφιλής από ποτέ!

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις