Γερμανία: Σωστό το lockdown λέει το 72% των πολιτών

Το 72% των Γερμανών πολιτών πιστεύει ότι η παράταση του lockdown είναι σωστή, ενώ το 25% πως είναι λάθος, λέει έρευνα του Ινστιτούτου Forsa η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv.

Η παράταση του lockdown απορρίπτεται όμως σε μεγάλο βαθμό (66%) από τους υποστηρικτές του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) και σε ποσοστό 84% από τους ψηφοφόρους του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD).

Στην έρευνα, ένας στους δύο (50%) δήλωσε ότι εκτιμά πως μετά τις 7 Μαρτίου, οι περιορισμοί θα μειωθούν σταδιακά. Αντιθέτως το 45% πιστεύει ότι το lockdown που μόλις παρατάθηκε θα παραταθεί και πάλι ή ακόμη και ότι θα γίνει πιο αυστηρό μετά τις 7 Μαρτίου.

Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι είναι σωστό κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο να αποφασίζει από μόνο του για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των σχολείων. Ωστόσο, οι περισσότεροι (58%) θα προτιμούσαν να είχαν συμφωνήσει σε μια εθνικά ομοιόμορφη διαδικασία.

Η παράταση του lockdown παρά τον μειωμένο αριθμό λοιμώξεων δικαιολογείται, μεταξύ άλλων, από την αυξανόμενη εξάπλωση των παραλλαγών του κορονοϊού, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικές από τον αρχικό κορονοϊό.

Το 72% θεωρεί σωστές τις πολλαπλές προειδοποιήσεις σχετικά με τις παραλλαγές του κορονοϊού, ειδικά την βρετανική, την βραζιλιάνικη και την νοτιοαφρικανική. Το 24% θεωρεί ότι αυτές οι προειδοποιήσεις είναι υπερβολικές. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν σε ποσοστό 64% οι ψηφοφόροι του FDP και του AfD σε ποσοστό 80%.

Το 42% των Γερμανών πολιτών δηλώνει ότι σίγουρα ή πιθανώς θα χρησιμοποιούσαν την ευκαιρία να ψωνίσουν στη γειτονική πόλη ή περιοχή, εάν τα καταστήματα στη δική τους περιοχή εξακολουθούν να είναι κλειστά λόγω του κορονοϊού.

Το 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πιθανώς δεν θα το έκαναν ή δεν θα το έκαναν σε καμία περίπτωση. Κατά μέσο όρο, θα χρησιμοποιούσαν συχνότερα μια τέτοια ευκαιρία για ψώνια στη γειτονική πόλη ή γειτονική περιοχή οι κάτω των 60 ετών σε σχέση με τους ηλικιωμένους πολίτες.

Το 35% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπισή της είναι πλέον πιο σοβαρές από τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία των πολιτών ο κορονοϊός.

Η πλειοψηφία των πολιτών (57%) έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος, το 70% πιστεύει ότι το καλοκαίρι του 2021 θα υπάρξει παρόμοια ή πιο ευρεία χαλάρωση όπως το καλοκαίρι του 2020, ενώ το 26% δεν το περιμένει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Παραγουάγη: Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και παραιτήσεις υπουργών για τη διαχείριση της πανδημίας (pics)

Παραγουάγη: Διαδηλώσεις, συγκρούσεις και παραιτήσεις υπουργών για τη διαχείριση της πανδημίας (pics)

Εκτεταμένα επεισόδια ξέσπασαν αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στην Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, καθώς ξέσπασε η οργή πολλών ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: «Να παραμείνουμε προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διακοπές το Πάσχα» το μήνυμα στην Γερμανία

Κορονοϊός: «Να παραμείνουμε προσεκτικοί ώστε να κάνουμε διακοπές το Πάσχα» το μήνυμα στην Γερμανία

Ο Τόμας Μπαράις, υφυπουργός Τουρισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην Γερμανία, κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί με τον κορονοϊό, ώστε να μπορέσουν να ... Διαβάστε περισσότερα
Γαλλία – Κορονοϊός: Τέλος η δοκιμή του φαρμάκου της εταιρείας Abivax

Γαλλία – Κορονοϊός: Τέλος η δοκιμή του φαρμάκου της εταιρείας Abivax

Η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας Abivax ανακοίνωσε την Παρασκευή, 05.03.2021, ότι τερματίζει την κλινική δοκιμή που διενεργούσε για ένα υποψήφιο φάρμακο για τον κορονοϊό, λόγω «έλλειψης ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πότε βγαίνει στο «φως» η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του «εφιάλτη»

Κορονοϊός: Πότε βγαίνει στο «φως» η έκθεση του ΠΟΥ για την προέλευση του «εφιάλτη»

Τα ευρήματα της αποστολής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην πόλη Ουχάν της Κίνας, η οποία αναζήτησε την προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2, αναμένεται να ανακοινωθούν στα ... Διαβάστε περισσότερα