Κόσμος

Γερμανία: Στο Βερολίνο την Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στο Βερολίνο θα βρεθεί αύριο Κυριακή ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι όπως επιβεβαίωσαν γερμανικές κυβερνητικές πηγές.

Δεν έχει γίνει ωστόσο γνωστό αν ο Ζελένσκι φτάσει απόψε το βράδυ στο Βερολίνο, ενώ δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης και τις συναντήσεις του.

Η επικείμενη επίσκεψη θα είναι η πρώτη του Ουκρανού προέδρου στη Γερμανία από την έναρξη του πολέμου και στην ημερήσια διάταξη των επαφών του αναμένεται να βρεθούν η ανάγκη για παράδοση στρατιωτικού υλικού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και η προώθηση της υποψηφιότητας της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αύριο το βράδυ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρόκειται να παραλάβει, πιθανότατα αυτοπροσώπως, το βραβείο «Καρλομάγνος» στο όνομα του ουκρανικού λαού, σε τελετή η οποία θα πραγματοποιηθεί στο δημαρχείο του ‘Ααχεν, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία.

Ο κ. Ζελένσκι βρίσκεται σήμερα στη Ρώμη, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες επισκέφθηκε το Λονδίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Βαρσοβία, το Ελσίνκι και τη Χάγη.

Στο Βερολίνο, στο Βρανδεμβούργο και στο ‘Ααχεν λαμβάνονται εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς ο ουκρανός πρόεδρος θεωρείται, ως «ένας από τους πλέον απειλούμενους αρχηγούς κρατών στον κόσμο και αποτελεί βασικό στόχο για την ηγεσία της Μόσχας», σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία επικαλούνται πηγές της αστυνομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Tagesspiegel, εφαρμόζεται πρωτόκολλο αυστηρότερο ακόμη και από αυτό που εφαρμόζεται σε επισκέψεις προέδρων των ΗΠΑ ή αξιωματούχων από το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επίσκεψης του ουκρανού προέδρου είχε αρχικά διαρρεύσει πριν από δύο εβδομάδες, από την αστυνομία του Βερολίνου. Σε εφημερίδα της πρωτεύουσας δημοσιεύτηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την άφιξή του, η οποία επρόκειτο να γίνει απόψε, όσο και με το ξενοδοχείο στο οποίο επρόκειτο να καταλύσει, με το πρόγραμμα των συναντήσεών του, ακόμη και με την μετακίνησή του με ελικόπτερο προς το ‘Ααχεν. Η διαρροή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το Κίεβο και οδήγησε σε εσωτερική έρευνα των αρχών στο Βερολίνο. «Η φήμη της αστυνομίας του Βερολίνου επλήγη σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο», παραδέχθηκε η αρχηγός της αστυνομίας της πρωτεύουσας Μπάρμπαρα Σλόβικ, η οποία διέταξε σχετική εσωτερική έρευνα. Από την πλευρά της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχε καταστεί κατόπιν σαφές ότι «εφόσον υπάρξει επίσκεψη, θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΕΕ και ΝΑΤΟ στηρίζουν τον Ζελένσκι που πηγαίνει στη Φλόριντα να μιλήσει με τον Τραμπ για το σχέδιο λήξης του πολέμου στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για τις ΗΠΑ, ενημέρωσε τους ηγέτες σχετικά με τις επικείμενες ειρηνευτικές συνομιλίες του με τον Τραμπ
Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Βρέθηκαν τα λείψανα της 9χρονης Μέλοντι που αγνοούνταν επί 2 μήνες στις ΗΠΑ - Συνελήφθη η μητέρα της και δηλώνει αθώα
Έπειτα από έρευνες εντοπίστηκε φυσίγγιο στην αποθήκη της μητέρας, το οποίο ταιριάζει με φυσίγγια που βρέθηκαν κοντά στα λείψανα της άτυχης Μέλοντι, τα οποία εντόπισε τυχαία ένα ζευγάρι στην πολιτεία Γιούτα
Η 9χρονη Μέλοντι που αγνοούνταν για πάνω από 2 μήνες
Ο Ζελένσκι αποφασισμένος να «κάνει ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει τον πόλεμο» – «Η Ουκρανία δεν βιάζεται για επίλυση με ειρηνικά μέσα» λέει ο Πούτιν
«Σε αυτόν τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, θέλουμε ειρήνη, ενώ η Ρωσία επιδεικνύει την επιθυμία να συνεχίσει, αν ολόκληρος η Ευρώπη και η Αμερική είναι στο πλευρό μας, μαζί θα σταματήσουμε τον Πούτιν» τονίζει ο Ζελένσκι
Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Βλαντίμιρ Πούτιν